Αποκλεισμούς άρχισαν οι αγρότες

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 14:33
UPD:18:50
A- A A+

Σε κλείσιμο δρόμων προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη βόρεια Ελλάδα, ενώ απειλούν με κλιμάκωση αντιδρώντας στο σχέδιο για το ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό. Πάντως στην Ήπειρο οι αγρότες άνοιξαν την εθνική οδό Άρτας - Αθήνας στο ύψος του Κομπατίου.

«Κλείνει επ' αόριστον» ο κόμβος Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό στις Σέρρες

Στις Σέρρες, με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Ανοιχτή πάντως παραμένει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Δίωροι συμβολικοί αποκλεισμοί στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς την Εξοχή στη Δράμα

Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

EUROKINISSI
Διαμαρτυρία αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Κλειστή παρέμεινε για πολλή ώρα και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που «έδεσαν» από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο.

Λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης.

Μετά την αποχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων, οι αλιείς στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους από το Θερμαϊκό Κόλπο, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.

Προειδοποιητικά κλεισίματα στον Προμαχώνα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.300. Αγροτοσυνδικαλιστές είχαν δηλώσει πως από αύριο ξεκινούν προειδοποιητικά κλεισίματα, απειλώντας παράλληλα με επ' αόριστον κλείσιμο, αν μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση δεν αποσύρει «το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό».

Όμως, ήδη προχώρησαν σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συνδικαλιστής Στέλιος Νικητόπουλος, δεν αποκλείεται σε ανάλογη ενέργεια να προχωρήσουν εκ νέου στη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ αγρότες-κτηνοτρόφοι αναμένεται να παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στη Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν τον δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Άνοιξε η εθνική οδός Άρτας - Αθήνας στο ύψος του Κομποτίου

Πάντως, στην Ήπειρο άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

MAVRIDISKONSTANTINOS

Στα Ιωάννινα θα επιστρέψουν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Στα Τέμπη οι αγρότες του νομού Λάρισας

Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών κατευθύνθηκαν προς τα Τέμπη, υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας, ενώ άνοιξε η ΠΑΘΕ που είχε κλείσει νωρίτερα από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και τη διασταύρωση με το Στόμιο, προκειμένου να μπορέσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ χωρίς προβλήματα να φθάσουν στο σημείο.

Οι αγρότες του μπλόκου καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους. Ζητούν μάλιστα διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Στο μεταξύ μικρή ένταση σημειώθηκε γύρω στις 3.30 μμ, μεταξύ αγροτών που είχαν ήδη φθάσει στα Τέμπη και της Αστυνομίας, επειδή αργούσε η προέλευση του κυρίως όγκου των τρακτέρ που από παράδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού περίμεναν να ανεβούν στον κόμβο Γυρτώνης, προκειμένου να οδεύσουν προς τα Τέμπη.

Διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, αγρότες ανέβηκαν στο οδόστρωμα, κλείνοντας και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια όμως αποχώρησαν και ακολούθησε η άφιξη των τρακτέρ σε φάλαγγα και η διευθέτηση τους στον χώρο.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Από την Αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 683168, 2410 683169.

Παρατεταγμένα τρακτέρ στην εθνική Πάτρας - Πύργου

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο Πέμπτη στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Μπλόκα με ανοιχτούς δρόμους σε Αργολίδα και Λακωνία

Μπλόκα αγροτών στήθηκαν επίσης από το μεσημέρι στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη 50 τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας.

Στο μεταξύ στις 11.00 το πρωί μικρή ομάδα αγροτών της ΠΑΣΥ, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λακωνίας στην Σπάρτη, ενημερώνοντας αγρότες και υπαλλήλους και κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με 15 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους: Μπήκαν από τη νότια πλευρά της πόλης και κινήθηκαν περιφερειακά, αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Μυκηνών-Άργους, στην είσοδο του Κουτσοποδίου και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δίπλα στην εθνική οδό.

Επεισόδια στην Κομοτηνή

Το πρωί επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτήριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης στην Κομοτηνή, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε ευρεία σύσκεψη, παρουσίαζε το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν συγκεντρωμένοι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, κροτίδες και καπνογόνα, σπάζοντας τζάμια της εισόδου της πρώην νομαρχίας Ροδόπης.

Αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο τελικά συναντήθηκε με τον υπουργό στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, στο κτήριο της πρώην νομαρχίας.

Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ενώ είπαν ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή