Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εντός και εκτός συνόρων

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 12:14
UPD:12:20
SOOC/Aris Oikonomou

Ο κ. Τσακαλώτος, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το μπαράζ πιέσεων που δέχθηκε. (Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup).

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα σκληρό και σε όλα τα επίπεδα παιχνίδι «πόκερ» παίχτηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης - Βρυξελλών και ΔΝΤ, γεγονός που δείχνει ότι το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα με καμβά το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσακαλώτος, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το μπαράζ πιέσεων που δέχθηκε, πιέσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την απρόσμενη παρουσία του Πολ Τόμσεν προχθες στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, την ώρα της συνάντησης  Τσακαλώτου – Σόιμπλε.

Την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο επιβεβαίωσε χθες και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υπενθυμίζοντας όμως τις δύο προϋποθέσεις (συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο) που έχει θέσει.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup «οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις» στο ασφαλιστικό, ενώ θέτουν και θέμα δημοσιονομικού κενού την επόμενη διετία. Μάλιστα ο επικεφαλής του Eurogroup συνέδεσε την αποστολή αυτών των διευκρινίσεων με τον χρόνο έλευσης των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. Εντός της κυβέρνησης αρχίζει να ωριμάζει πλέον η πεποίθηση ότι ο πήχης στο ασφαλιστικό θα χαμηλώσει κι άλλο. Το πόσο είναι το ζητούμενο. 

Στο εσωτερικό μέτωπο, προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις κυρίως του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δική του πρωτοβουλία θα συναντηθεί σήμερα στο Μαξίμου με τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ενώ προβληματισμό προκάλεσε στο κυβερνητικό επιτελείο και η χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση-πορεία γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, φαρμακοποιών, δικαστικών επιμελητών και άλλων επιστημόνων, στο Σύνταγμα.  

Τέλος, αρκετό παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβει και η χθεσινή αναφορά του κ. Ντέισελμπλουμ  στο ζήτημα της κομματικοποίησης του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα των οργανισμών αλλά και των τραπεζών. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης το θέμα σχετίζεται με μία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες και το αίτημα για αντικατάσταση του επικεφαλής σε αυτήν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή