BowieNet, BowieWorld και άλλα: Η τεχνολογικά πρωτοποριακή πλευρά του θρυλικού καλλιτέχνη

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 11:38
UPD:11:39
REUTERS/JIM BOURG
A- A A+

Ο θάνατος του David Bowie κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ από τη Δευτέρα- ωστόσο, οι περισσότεροι δείχνουν να επικεντρώνονται στη μουσική και στην υποκριτική του, παραβλέποντας ότι ο θρυλικός καλλιτέχνης ήταν επίσης δραστήριος στον κόσμο της τεχνολογίας, με μια υπηρεσία η οποία (πλέον) θεωρείται ότι ήταν μάλλον μπροστά από την εποχή της, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το BowieNet είχε λανσαριστεί τον Σεπτέμβριο του 1998- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αποτελούσε καινοτομία σε μια εποχή πολύ πριν το Instagram, το Twitter, του YouTube και το MySpace, όταν οι καλλιτέχνες είχαν πολύ λίγες δυνατότητες παροχής υλικού στους φαν/ followers τους.

H πλατφόρμα του Bowie παρείχε ένα μεγάλο εύρος αποκλειστικού υλικού στους χρήστες, αλλά και μια σειρά τρόπων αλληλεπίδρασης με τον τραγουδιστή- σε μια εποχή πολύ πριν τα social media. Το BowieNet λειτουργούσε επίσης ως πλήρης ISP (Internet Service Provider) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, ανταγωνιζόμενο την AOL την Claranet κ.ά.

Με μια μηνιαία συνδρομή, τα μέλη λάμβαναν email διεύθυνση με @davidbowie.com και αποκλειστική πρόσβαση σε τραγούδια, μουσικά βίντεο, ζωγραφιές του και chatrooms στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος καλλιτέχνης- πάντα απροειδοποίητα, υπό το όνομα «Sailor». Κάποιες φορές, θυμούνται χρήστες, μπορεί να έφερνε έναν ειδικό καλεσμένο για συνέντευξη, άλλες φορές μπορεί απλά να παρουσίαζε κάτι ενδιαφέρον που είχε βρει. Μέσω του BowieNet ο καλλιτέχνης έγραψε επίσης το πρώτο «cyber-τραγούδι», με τη βοήθεια του κοινού, που έστειλε στίχους.

Ακόμη, ο Βowie ήταν πίσω και από το BowieWorld- ένα 3D chat περιβάλλον, το οποίο πρόσφερε μέσα από το site του. Ο χρήστης- πολύ πριν από online παιχνίδια σαν το Second Life ή το World of Warcraft- επέτρεπε στον χρήστη να κινηθεί και περιηγηθεί σε μια τρισδιάστατη πόλη, αλληλεπιδρώντας με άλλους. Παράλληλα, στα τέλη του 1999, ασχολήθηκε με τον τομέα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συμμετέχοντας στο παιχνίδι Omikron: The Nomad Soul, ενσαρκώνοντας έναν χαρακτήρα, τον επαναστάτη Boz, αλλά και με τραγούδια του στο soundtrack του παιχνιδιού (κάποια εκ των οποίων o παίκτης μπορούσε να δει να παίζονται «ζωντανά» σε μυστικές συναυλίες στον κόσμο του Omikron).

Σε άλλες τεχνολογικές δραστηριότητές του, χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό (Verbasizer) για να γράψει τον δίσκο Outside, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που κυκλοφόρησαν «internet-only» single (Telling Lies). Το 2004 ήταν σπόνσορας ενός online διαγωνισμού για τη δημιουργία «mashes» της μουσικής του, αλλά όσο τα χρόνια περνούσαν γινόταν όλο και πιο απόμακρος διαδικτυακά (αν και χρήστες θυμούνται πως όταν ερχόταν σε επαφή με τους χρήστες ήταν πάντα εξαιρετικά ευγενικός). Το 2006 το BowieNet έπαυσε σιωπηλά τη λειτουργία του και ο ίδιος φάνηκε να σταματά να ασχολείται με την όλο και πιο social/ κοινωνική πλευρά του Διαδικτύου, επικεντρωνόμενος στην τέχνη του.

Προτεινόμενα για εσάς