«Σύννεφα» και πάλι στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 10:26
UPD:10:34
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την τελική «μάχη» του ασφαλιστικού (το σχετικό ν/σ είναι ήδη έτοιμο) το μόνο που δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση το Μαξίμου είναι οι σκιές στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και μπορεί μόλις χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Αλέκος Φλαμπουράρης, να δήλωνε στον ΣΚΑΪ «153 και ξερό ψωμί» αλλά δεν παρέλειψε να εκθειάσει εκ νέου τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο και το άγχος του Μαξίμου για την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.

«Επιδιώκουμε τον διάλογο όπως και με την κοινωνία και δεν είναι προσπάθεια να κερδίσουμε κάποιο βουλευτή», είπε ο κ. Φλαμπουράρης, καταλήγοντας με νόημα ότι «ο κ. Λεβέντης έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και μπήκε τελικά στη Βουλή».

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση του κ. Καμμένου για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που θα ήθελαν να ακολουθήσουν την ένστολη καριέρα ξάφνιασε πολλούς στην κυβέρνηση. Όχι μόνο διότι ήρθε λίγες ημέρες πριν την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης –παρά τις τρεις διαρροές βουλευτών του κόμματος του κ. Καμμένου- αλλά διότι στην κυβέρνηση πίστευαν ότι το θέμα αυτό είχε κλείσει. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, από το βήμα της Βουλής, ο Πάνος Καμμένος είχε προτείνει την εθελοντική στράτευση των γυναικών με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, να του απαντά στο twitter ότι «Η πρόταση για εθελοντική στράτευση των γυναικών που εκφράστηκε σήμερα από τον κ. Καμμένο, βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτήν την φορά στον κ. Καμμένο, που δείχνει ότι δεν ξέχασε και ότι το εν λόγω θέμα είναι πάγια θέση του ιδίου και του κόμματός του, απάντησε πάλι μέσω  Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι άλλη στρατιωτικοποίηση. Η πρόταση να “ντυθούν στο χακί” γυναίκες και μαθητές, δεν είναι κυβερνητική πολιτική» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.

Παρά τις σκιές πάνω από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στο Μαξίμου σημειώνουν πως δεν ανησυχούν. Δηλώνουν ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία» ενώ κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση «υλοποίησε όλα τα προαπαιτουμένα και τα δύο πακέτα των 48 συν 13 σκληρών μέτρων» και έφερε πιο νωρίς τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών. «Απομένει ο τελευταίος κάβος του ασφαλιστικού», καταλήγει, «για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή