ΝΣΚ: Τέλος στις παρακρατήσεις των συντάξεων μητέρων με ανήλικο τέκνο

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 10:44
UPD:10:47
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Τον τερματισμό της παρακράτησης των συντάξεων των μητέρων με ανήλικο τέκνο, χαιρετίζει η γενική γραμματεία Ισότητας Φύλου, κατόπιν της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και της πολιτικής βούλησης του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, ο αναδρομικός καταλογισμός από το ΕΤΕΑ συντάξεων που ούτως ή άλλως δικαιούνταν οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες του ΕΤΕΑ, αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων (συνταξιοδοτούμενων) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει τις συντάξεις.

Με βάση τα άνωθεν, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑ καλείται να αποφασίσει την παύση κάθε απαίτησης επιστροφής συντάξεων ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» από τις μητέρες με ανήλικο τέκνο, να σταματήσει την αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος των συνταξιούχων μητέρων και να αποκαταστήσει την ευνοϊκή διάταξη του Ν.3863/15-7-2010 για δεκάδες μητέρες που λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ).

Η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων καταλήγοντας, εκφράζει την ικανοποίηση της διότι μία πολύχρονη δυσλειτουργία του ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ) αποκαθίσταται με την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του κ. Πετρόπουλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή