Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του «στριμωγμένου» Πρωθυπουργού 

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 13:08
UPD:13:31
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κερατσίνι.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το χαρτί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βγάζει μπροστά το Μαξίμου σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, αντιλαμβανόμενο το δυσμενές κλίμα των τελευταίων ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο οι συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και συνεντεύξεις του κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα όσο και η σημερινή επίσκεψη στο Κερατσίνι.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο η αποχώρηση-διαγραφή των δύο βουλευτών (Νικολόπουλος, Παναγούλης) μετά την ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων όσο και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση της Pro-Rata για την Εφημερίδα των Συντακτών δείχνει ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι μόλις μία μονάδα παρά την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ δείχνει ότι η κοινωνία σε ποσοστό πάνω από 80% είναι απογοητευμένη και πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι σε λάθος δρόμο τασσόμενη υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η στάση των εταίρων και δανειστών που απαίτησαν και τελικά πέτυχαν χθες την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ  δείχνει ότι οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους με τα δύσκολα να είναι μπροστά για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., με τους δανειστές να ζητούν την άμεση περικοπή δαπανών κατά 40% του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις στα διαγνωιστικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το θέμα ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν εκδίδει την υπουργική απόφαση, ζητώντας χρόνο αφού -όπως λέει- υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος. Η εν λόγω υπουργική απόφαση ήταν μία από τις τρεις δράσεις- μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές για να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο. 

Την  ίδια ώρα το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο 2015-16 και ενδεχομένως νέες απαιτήσεις και για άλλες περικοπές, το φορολογικό των αγροτών, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά  πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά δάνεια, «με την κοινωνία στα κάγκελα», μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για την κυβέρνηση. Ειδικά αν σε αυτά προστεθεί και η πίεση του προσφυγικού όπου τα πάντα είναι ακόμη ρευστά και το κυριότερο έχουν «σφραγιστεί» τα βόρεια σύνορα της χώρας          

Εντός αυτού του κλίματος το Μαξίμου επιχειρεί να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά βγάζοντας μπροστά το «δυνατό του χαρτί» τον Πρωθυπουργό ενώ έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις αυριανές εκλογές στην Ισπανία, προσδοκώντας για μια ακόμη φορά το «μέτωπο του Νότου» (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και ίσως Ισπανία) να «σπάσει» την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα της Γερμανίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή