Το παρασκήνιο της απόσυρσης του παράλληλου προγράμματος

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 10:58
UPD:11:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως επιμένουν αφενός ότι το ν/σ θα έρθει στη Βουλή πιθανότατα μετά τις γιορτές, αφού λάβει το «Ok» των δανειστών αφετέρου ότι το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει το παράλληλο-ανθρωπιστικό πρόγραμμα στη Βουλή μαζί με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη δύσκολη - και λόγω προσφυγικού - επικαιρότητα και η σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που «τρόμαξε» τις Βρυξέλλες, βρίσκονται πίσω από την απόσυρση του σχετικού ν/σ.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι από τις 65 δράσεις-μέτρα του παράλληλου προγράμματος το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε κοστολογήσει μόνο τις 16 όχι γιατί δεν εστάλησαν στοιχεία για τα υπόλοιπα από τα αρμόδια υπουργεία, όπως γράφτηκε, αλλά γιατί από τις  υπόλοιπες διατάξεις «κάποιες  δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και κάποιες άλλες δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους». Γι’ αυτό στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι θεσμοί «το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο». Ωστόσο και εδώ το ερώτημα παραμένει: γιατί το ν/σ δεν ήρθε στη Βουλή σε συνεννόηση με τους θεσμούς και γιατί κάποιος δεν φρόντισε να τους ενημερώσει επαρκώς.   

Στελέχη της αντιπολίτευσης διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για το αν οι θεσμοί συμμερίζονται την κυβερνητική θέση ότι τα περισσότερα μέτρα δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να κοστολογηθούν, κάτι που σημαίνει πως για να δώσουν το τελικό «Ok» θα ζητήσουν κοστολόγηση και των υπόλοιπων μέτρων και φυσικά την  εξεύρεση ισοδυνάμων.  

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως επιμένουν αφενός ότι το ν/σ θα έρθει στη Βουλή πιθανότατα μετά τις γιορτές, αφού λάβει το «Ok» των δανειστών αφετέρου ότι το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το μεσημέρι σήμερα η κυβέρνηση θα κάνει πράξη με υπουργική απόφαση και τα τρία τελευταία προαπαιτούμενα (δύο για τα νοσοκομεία και ένα για το ΥΠΟΙΚ) ώστε το διοικητικό συμβούλιο του ESM να ανάψει «πράσινο» φως και για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.  

Κυβερνητικό αλαλούμ προκλήθηκε χθες και στο θέμα της μεταφοράς των μεταναστών από τις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο στο γήπεδο Χόκεϊ του Ελληνικού. Με τον αρμόδιο  υπουργό Γιάννη Μουζάλα να απουσιάζει στις Βρυξέλλες, οι μετανάστες βρέθηκαν να περιμένουν επί ώρες τη μεταφορά τους, χωρίς να υπάρχει κανείς να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα και  η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τη μη ολοκλήρωση των πέντε hotspots στην Ελλάδα εντός του Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση λύση στο πρόβλημα φαίνεται να δίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα διαθέσει δύο στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν περί τους 4.000 ανθρώπους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή