Μεταμεσονύχτια εμπειρία με την «Αγρυπνία της Γέννησης»

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 09:05
© BOUΛOUKI PROJECT
A- A A+

Γνωστός από τις παραστάσεις «Ο Έλλην βρυκόλαξ» και «Ηλέκτρα, το τελευταίο αίμα», ο Κωνσταντίνος Ντέλλας δημιουργεί με φίλους καλλιτέχνες το Bouλouki Project και παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη μεταμεσονύκτια εμπειρία «Insomnia Greca», για μία μόνο βραδιά, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, ξημερώνοντας Παραμονή Χριστουγέννων, από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 4.00 τα ξημέρωματα.

Το «Insomnia Greca: The Nativitas Insomnia (Η Αγρυπνία της Γέννησης) - Γιορτάζοντας τη Γέννηση ενός Θεού Πρόσφυγα», είναι μία σειρά εγκαταστάσεων και performaces. Τρεις αγρυπνίες σε τρεις χρονικές στιγμές, εμπνευσμένες από τρεις σημαντικές γιορτές (ξημερώνοντας Παραμονή Χριστουγέννων, ξημερώνοντας Καθαρά Δευτέρα, ξημερώνοντας Μεγάλη Παρασκευή).

Με βασικό άξονα την έννοια του «ξένου»

Η πρώτη από τις τρεις αυτές Αγρυπνίες, η «Αγρυπνία της Γέννησης» («The Nativitas Insomnia»), θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης προς Πέμπτη 24η Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεταναστριών Ελλάδας «Μέλισσα».

Ιδού, άγγελος Κυρίου εμφανίζεται στο όνειρο του Ιωσήφ και λέει: «σήκω, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε για την Αίγυπτο...  γιατί ο Ηρώδης ζητάει το παιδί, για να το σκοτώσει». Εκείνος σηκώθηκε, πήρε το παιδί και τη μητέρα του μέσα στη νύχτα και έφυγε για την Αίγυπτο (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. 2,13 - 14).

Η «Αγρυπνία της Γέννησης» είναι ένας κόσμος με εγκαταστάσεις, διαδραστικές και όχι μόνο, αλλά και performances με βασικό άξονα την έννοια του «ξένου». Τι σημαίνει να είσαι ξένος; Πόσο μόνιμοι είναι οι όροι «οικοδεσπότης» και «φιλοξενούμενος» και πόσο εύκολα αυτοί οι όροι μπορούν να αλλάξουν χέρια;

Με μια ομάδα σκηνογράφων - Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη -, αλλά και με τη συμβολή και συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών – ανάμεσά τους, η μουσικός Σοφία Λαμπροπούλου με μουσικές από την ανατολική Μεσόγειο, ο κινηματογραφιστής Γιάννης Βάκρινος, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, ο μουσικός  Αλέξανδρος Κτιστάκης και ο φωτογράφος Φώτης Πλέγας -, o  Κωνσταντίνος Ντέλλας επιχειρεί να δημιουργήσει μια μεταμεσονύκτια εμπειρία στους διάφορους χώρους του Θεάτρου.

Με βιωματική συμμετοχή στη δράση

Μέσα από την περιήγησή του στις εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν, ο θεατής μπορεί να συμβάλλει βιωματικά στη δράση του Δικτύου Μεταναστριών Ελλάδας «Μέλισσα», με τη συνδρομή διαφόρων φορέων, οι οποίοι θα προσφέρουν χρήσιμα και απαραίτητα αντικείμενα. Ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει σακίδια, που θα δοθούν στα παιδιά των προσφύγων για το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μία δράση που η «Μέλισσα» πραγματοποιεί εδώ και πολύ καιρό, ανάμεσα σε άλλες, και θα συνεχίσει για όσο υπάρχει ανάγκη.

Ο θεατής μπορεί να έλθει όποια ώρα θέλει, να συμμετάσχει όπου θέλει, να φύγει και να επιστρέψει όσες φορές θέλει. Συγκεκριμένα, με την είσοδό του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα παίρνει έναν χάρτη και θα ξεκινάει τη δική του περιήγηση στους διάφορους χώρους του θεάτρου, από τα υπόγεια έως τον Θόλο, μέσα στην οποία μπορεί να δει, να θυμηθεί, να μάθει και να γίνει ο ίδιος μέρος των όσων θα συμβαίνουν.

Στο τέλος, θα υπάρχει ένας κοινός τόπος - ένα τραπέζι - με φαγητά από γυναίκες μετανάστριες, αλλά και προσφυγικής καταγωγής, όπου θεατές και συντελεστές θα συνυπάρξουν, μέσα σε ένα αλλιώτικο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που θα ανοίξει τις πόρτες του τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Δεκεμβρίου και θα μείνει ξάγρυπνο έως τις 4 τα ξημερώματα.

© BOUΛOUKI PROJECT
Συντελεστές

Σύλληψη ιδέας - καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ντέλλας, δημιουργική ομάδα: Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη, μουσική σύνθεση - sound design: Αλέξανδρος Κτιστάκης, οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κωνσταντοπούλου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα», παραγωγή: Bouλouki Project, συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 20. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices: Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς