Ψηφίζεται σήμερα η τελευταία μνημονιακή υποχρέωση για το 2015

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 10:37
UPD:10:43
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την ψήφιση σήμερα το βράδυ του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων -και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πριν τις γιορτές να εγκρίνουν την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ- ολοκληρώνονται για φέτος οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Εκπλήξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν αναμένονται παρά το «μούδιασμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τη ρύθμιση με την πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, όπου αρκετοί βουλευτές του κόμματος ζήτησαν και ζητούν ακόμη διευκρινίσεις.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η υπογραφή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με κυριότερη αυτή του αρμόδιου υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αφού υπέγραψε τη σύμβαση δήλωσε ότι το έκανε «με πόνο για το καλό του τόπου», καθώς -όπως είπε- η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη διαδικασία που δεν μπορούσε να ακυρωθεί.

Το Μαξίμου γνωρίζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και επιχειρεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά φοβούμενο ότι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια πολλών κυβερνητικών βουλευτών, η οποία θα αυξηθεί την περίοδο των εορτών στις εκλογικές τους περιφέρειες με τη συναναστροφή με τον κόσμο, θα εκφραστεί στα δύσκολα που έρχονται το νέο έτος με το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, το φορολογικό των αγροτών κ.ά..

Σε αντιστάθμισμα κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χθες βρισκόταν προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), αφού τα περισσότερα μέτρα-δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό συνεπάγονταν δημόσιες δαπάνες.

Ενδεικτική του κλίματος που θέλει να μεταφέρει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης το Μαξίμου είναι και η φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «Είμαστε μόνοι εναντίον όλων...».

Στη σημερινή, πάντως, συνεδρίαση στη Βουλή αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, δείγμα της οποίας δόθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή, όπου συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αφενός για τη διαδικασία του κατεπείγοντοςμ αφετέρου για τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή