«Κλειδώνει» για αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 11:10
UPD:12:31
SOOC/Nikos Libertas

Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση. Στη φωτογραφία, το Προεδρικό Μέγαρο.

A- A A+

«Κλειδώνει» η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει πιθανότατα στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ήδη ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. 

ΕΡΤ

Ο κ. Πλακιωτάκης σε δήλωση του έκανε γνωστό ότι θα παραβρεθεί στη σύσκεψη, επιτελώντας τον θεσμικό του ρόλο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί σαν στήριξη «στους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Η κ. Γεννηματά είπε στον Πρωθυπουργό ότι θα παραστεί στη σύσκεψη, εξέφρασε όμως τη διαφωνία της με τη συμπερίληψη του ασφαλιστικού στην ατζέντα του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα πως είναι έτοιμη να συζητήσει για τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό, αλλά διαμήνυσε σε έντονο ύφος ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό.

«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε η κ. Γεννηματά, κατά με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ.

Από πλευράς ΚΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του κόμματος εμφανίστηκε αρνητικός σε συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγώνκαι ο Πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε ότι είναι στη διάθεση του κ. Κουτσούμπα να τον ενημερώσει όποτε εκείνος το κρίνει σκόπιμο.

Αντιθέτως, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανταποκρίνεται στην πρόκληση του Πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου σημείωναν νωρίτερα ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένας Πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα «επιχειρούν να αποκαταστήσουν τον διάλογο μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων για κρίσιμα ζητήματα εθνικής σημασίας». Παράλληλα επιμένουν ότι εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μεθαύριο Κυριακή, ο κ. Τσίπρας «επιθυμεί να έχει στον χαρτοφύλακά του μια εθνική θέση» για το κρίσιμο αυτό θέμα.

«Σε καμία περίπτωση» συνέχιζαν, «δεν είναι προσχηματική η επίκληση του προσφυγικού προκειμένου», όπως λένε, «η κυβέρνηση να εκμαιεύσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό». 

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Συγκεκριμένα, είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή