Καχυποψία για το Συμβούλιο των Αρχηγών

Επιφυλακτική η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού - Υπαινιγμοί και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 08:07
UPD:08:07
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο τη σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Ρώμη, με αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Των Δημήτρη Χατζηδημητρίου και Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει τη στάση τους επί της προτάσεως του τελευταίου να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

Προ των άκρως επιφυλακτικών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, από νωρίς χθες το απόγευμα διακινήθηκαν «αρμοδίως» πληροφορίες που εμφάνιζαν την τρόικα και τους εκπροσώπους της να υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απαιτεί τη σύμπραξη και τη συγκατάθεση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως...

Αργά το βράδυ, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως διέψευσε τα μεταδιδόμενα, υποστήριξε ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και διέβλεψε «μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τη σύγκληση του Συμβουλίου».

«Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα της τρέχουσας κυβερνητικής διαχείρισης» απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δίχως να αίρουν τις επιφυλάξεις τους διαμηνύουν ότι δεν θα αρνηθούν μια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας.

Παράλληλα, στη Ν.Δ. η πρωτοβουλία Τσίπρα αντιμετωπίζεται σε συνδυασμό με την εσωκομματική κατάσταση και την απουσία ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που επιτείνει την καχυποψία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη μεθόδευση, έναν ακόμη τακτικισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ δεν λείπουν και οι υπαινιγμοί αλλά και οι δημόσιες επικρίσεις για «ανάμιξη στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση», με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος -επιστρέφει σήμερα από επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία- δέχθηκε χθες το πρωί τηλεφώνημα από τον ευρισκόμενο στο Ισραήλ πρωθυπουργό, ο οποίος του ζήτησε να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών «αμέσως μόλις επιστρέψει από τη Ρώμη». Δηλαδή το Σάββατο, καθώς την Κυριακή πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος συνέστησε στον κ. Τσίπρα να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους κι αν συμφωνούν τότε να συγκαλέσει τη σύσκεψη, καθώς το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προβλέπεται θεσμικά και συνιστά μια εθιμική διαδικασία και μόνο για ζητήματα εξαιρετικού εθνικού ενδιαφέροντος.

Από την Ιερουσαλήμ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «η σύγκληση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, που ζήτησε το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τον Π. Παυλόπουλο, έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό -μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό-, καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση. Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, εν όψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την τροπή που μπορεί να λάβει το προσφυγικό στη συζήτηση που θα γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις να τεθούν εν αμφιβόλω ζωτικά ελληνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Συζήτηση μόνο για το προσφυγικό

Επιφυλακτικά απαντά στην πρόταση του πρωθυπουργού η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό είναι κρίσιμα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτά επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση. Αυτή και μόνο πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η ατζέντα του συμβουλίου». Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει «σε ένα διάλογο-παρωδία», ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του σημειώνει ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αλλά «χωρίς ψευδαισθήσεις».

Κλυδωνισμοί, διαφωνίες και μυστικές συναντήσεις στη Ν.Δ.

 Η πρόταση του κ. Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκάλεσε κλυδωνισμούς στη Ν.Δ. λόγω και της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εν όψει των εσωκομματικών εκλογών. Η Συγγρού ανέφερε ότι στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο προεδρεύων Γιάννης Πλακιωτάκης, πληροφορία στην οποία αντέδρασε έντονα το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο υποστήριξε ότι η Ν.Δ. δεν έχει «καμία θέση» στη συνάντηση. Ειδικότερα, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά δήλωσε χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα αποτελεί «πολιτική εκτροπή». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πρέπει να συγκαλείται μόνο για θέματα εθνικής πολιτικής και όχι για «ένα νομοσχέδιο», όπως είναι το ασφαλιστικό. Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά σημείωσε επίσης ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει τους αρχηγούς για θέματα όπως το ασφαλιστικό.

Κατά πληροφορίες, το ζήτημα της στάσης της Ν.Δ. στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο κ. Πλακιωτάκης θα συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Πάντως, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι αναζητεί συνενόχους. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει στη διάλυση του ασφαλιστικού, αλλά υπογράμμισε ότι το κόμμα είναι ανοικτό να συζητήσει για τα εθνικά θέματα. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Πλακιωτάκης, που θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, «δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία». Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους». Ζήτησε, μάλιστα, τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων για να παρθούν οι αποφάσεις για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να συνέλθει η Κοιν. Ομάδα της Ν.Δ., για να συζητήσει την πρόταση Τσίπρα, καθώς «προέρχεται από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης και έρχεται σε μια στιγμή που καλώς γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται ακόμα εν μέσω της εσωκομματικής της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού. Αρα δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση στα τρέχοντα ζητήματα».

Να σημειωθεί ότι στη Ν.Δ.-κι όχι μόνο- δεν λείπουν κι όσοι διαβλέπουν, με αφορμή την πρωτοβουλία Τσίπρα, μια απόπειρα να προωθηθούν ευρύτερες ανακατατάξεις στην πολιτική γεωγραφία...

«Εθνική ομάδα» για το ασφαλιστικό

 Πρόταση για σύσταση «εθνικής ομάδας» για το ασφαλιστικό σχεδιάζεται να πέσει στο τραπέζι της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Η πρόταση προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή προσώπων που θα επιλέξουν τα ίδια τα κόμματα.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συναίνεση πάνω σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν μέσα στο 2015. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι τόσο το 2ο πακέτο με τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκε χθες στο Euroworking Group όσο και ο νέος ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Η διαδικασία της α’ αξιολόγησης φαίνεται να μετατίθεται οριστικά για τις αρχές του επόμενου χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι και η εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μετατίθεται οριστικά για την επόμενη χρονιά. Οριστικά μετατίθεται βέβαια και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εγκρίνουν την πρόταση για τη σύσταση της «εθνικής ομάδας», η τελευταία θα αναλάβει μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξει στις ποσοτικοποιημένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι επώδυνες δεδομένου ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016. Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί στην πράξη ο κοινωνικός διάλογος.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου μέσα στον Δεκέμβριο είναι εξαιρετικά φιλόδοξος καθώς όποια συναίνεση και αν υπάρξει επί ελληνικού εδάφους -οι εισηγητές της πρότασης πιστεύουν ότι ο διάλογος πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα επιτρέψει και τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή- οι ελληνικές θέσεις θα περάσουν από τη… βάσανο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή