Καταμερισμός των ευθυνών

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 07:00
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Για τα ταμεία αναφέρεται πως τα αποθεματικά τους, που είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα, «κουρεύτηκαν» κατά 16,2 δισ. ευρώ (από 26 δισ. ευρώ που ήταν).

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Τα επώδυνα μέτρα που έρχονται στο ασφαλιστικό είναι μια φυσική συνέπεια συγκεκριμένων παραμέτρων.

Της υψηλής ανεργίας, της μείωσης της απασχόλησης, της εισφοροδιαφυγής, των μειωμένων μισθών, αλλά και του PSI που συνέβη εν έτει 2012.

Κάποιοι παραβλέπουν τους ανωτέρω παράγοντες, ενώ ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, έχει κατατάξει το PSI, όχι στις παραμέτρους που έβλαψαν τα ταμεία, αλλά σε εκείνους που τα… ωφέλησαν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου εξαπέλυσε προχθές επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή «τόλμησε» κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Tζ. Κράουτζικ, να υπενθυμίσει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, σημειώνοντας ότι όταν έγινε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Χωρίς το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε για τη στήριξή του.

Πρέπει να στηριχθεί, δεν μπορεί να είναι αυτό το θύμα της αναδιάρθρωσης ενός χρέους και όλα τα υπόλοιπα να τα επωμιστεί» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Αυτή η πράξη του Προέδρου βλάπτει την Ελλάδα» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Δεν θα προκαλούσε έκπληξη η αναφορά του κ. Κεγκέρογλου, εάν δεν είχε προηγηθεί στις 14 Μαΐου ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε μεταξύ των άλλων «… τη δήθεν βλάβη των ταμείων από το PSI».

Η απάντηση για τη βλάβη ή την ωφέλεια από το PSI δίδεται από την Τράπεζα τα Ελλάδος «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013», όπου εξηγείται πώς από ένα «κούρεμα» χρέους ύψους 137,9 δισ. ευρώ, το καθαρό όφελος ήταν μόλις 51,2 δισ. ευρώ.

Για τα ταμεία αναφέρεται πως τα αποθεματικά τους, που είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα, «κουρεύτηκαν» κατά 16,2 δισ. ευρώ (από 26 δισ. ευρώ που ήταν).

Η υπόθεση είναι πιο σοβαρή καθώς, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, και τα αποθεματικά «κουρεύτηκαν» και μετά διαπιστώθηκε πως δεν οδήγησε σε ισόποση μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο δεν «μετράει» στον υπολογισμό του χρέους Γενικής Κυβέρνησης!

Προφανώς η επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντανακλά τους φόβους στη συζήτηση για τον καταμερισμό των ευθυνών, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να εξαιρεθεί το PSI από τους αρνητικούς παράγοντες, αλλά με τα απλά μαθηματικά, όταν μια περιουσία 26 δισ. ευρώ μετατρέπεται σε 10 δισ. ευρώ χωρίς καμία αναπλήρωση, δεν είναι μια επωφελής εξέλιξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή