Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου, η Μπιενάλε της Αθήνας «κατοικεί» στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της.
Συνάπτει συνεργασίες και εξαπλώνεται σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επίκεντρο το άδειο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον, στην πλατεία της Ομόνοιας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρώτης συνδιοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε: «Σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, τα ερωτήματα, οι προϋποθέσεις και οι δικλείδες μιας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία η ελευθερία και η ασφάλεια θα είναι επιδιώξεις συμπληρωματικές κι όχι διαζευκτικές, η μάθηση, η μόρφωση, ο πολιτισμός και η ευρύτερη παιδεία, ίσως να αποδειχθούν διαχρονικά οι ανθεκτικότερες ασπίδες για μια δημοκρατική και ειρηνική συνύπαρξη στα σύγχρονα, πολυπολιτισμικά αστικά κέντρα.
Το γεγονός ότι από την πρώτη εναρκτήρια φάση της, δηλαδή από σήμερα έως τις 29 Νοεμβρίου, η Μπιενάλε θα "κατοικήσει" στο κέντρο της πόλης, την εμβληματική αν και διαχρονικά ταλαιπωρημένη, πλατεία Ομονοίας, συνεργαζόμενη και συνάπτοντας συνέργειες με φορείς, ομάδες αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες, καθιστά για τον δήμο Αθηναίων το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα πολλαπλώς ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο, με μεγάλη χαρά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να παραχωρηθεί στην Μπιενάλε και ένα από τα κοσμήματα της πλατείας Ομονοίας, το Μπάγκειο και να ζωντανέψουν οι άδειοι χώροι του, με τρόπο ευρηματικό, παραγωγικό, ευφάνταστο και εντέλει λειτουργικό. Να γεμίσουν με επισκέπτες, αλλά και ομάδες δημιουργικού και ανοιχτού διαλόγου». Ο διευθυντής του προγράμματος και διακεκριμένος ανθρωπολόγος Μασιμιλιάνο Μολόνα, που μελετά τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να συνεισφέρει στη διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής διαλεκτικής τόνισε: «Είμαστε εδώ ως πολίτες θεσμοί, απλοί εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε πώς η πολιτική, αλλά και τα πειράματα αυτών των ομάδων μπορούν να γίνουν βιώσιμα μοντέλα για μια ζωή μετά την κρίση και μετά τον καπιταλισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Σε αυτό το σκεπτικό θα εμπλέξουμε διανοούμενους που θα δράσουν ενεργά, δεν θα είναι παθητικοί δέκτες. Όλοι μαζί θα θέσουμε τα κύρια θέματα της επόμενης διετίας σε ένα πνεύμα συναπόφασης».
Αναφερόμενος στην πόλη της Αθήνας ο κ. Μολόνα σημείωσε: «Η πόλη της Αθήνας είναι μια πόλη που μπορεί να σε αποπλανήσει, έχει ομορφιές, έχει στερεότυπα και ταυτόχρονα είναι μυθική. Υπάρχει η πόλη των αστέγων και η πόλη των τουριστών, υπάρχουν γκέτο αλλά και πλούσιες περιοχές. Η πόλη μάς μιλά με διαφορετικές φωνές. Θα δούμε νέες κοινωνικές πτυχές και νέες υπάρξεις. Το κέντρο θα είναι η πλατεία Ομονοίας, ένα σημείο όπου μετανάστες, άστεγοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και τουρίστες συναντώνται κάθε μέρα. Ομόνοια σημαίνει ενότητα, σε ένα πλαίσιο διαφορετικότητας», συμπλήρωσε.
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015 - 2017 «Ομόνοια» ξεκίνησε σήμερα το επίσημο πρόγραμμά της με τη Σύναψη 1, ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Εθνικό Θέατρο-Νέο Rex και αύριο στο Μπάγκειον, με τη συμμετοχή διευθυντών ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών, πανεπιστημιακών, θεωρητικών τέχνης και επιμελητών αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών δράσεων και ομιλιών. naftemporiki.gr