Απορρίπτει ο Γάλλος ΥΠΕΣ τα περί «κενού» στο έργο των υπηρεσιών πληροφοριών

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 12:45
UPD:18/11/2015 15:28
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Αναφερόμενος στις έρευνες της αστυνομίας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε «128 έρευνες» στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Δεν υπήρξε κανένα κενό στο έργο των υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Έχουμε κινητοποιήσει 115.000 αστυνομικούς, χωροφύλακες, στρατιωτικούς στο σύνολο της εθνικής επικράτειας για να εξασφαλίσουμε την προστασία των Γάλλων», τόνισε μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info.

Την ώρα που εξελίσσεται η έρευνα για τις αιματηρές επιθέσεις της Παρασκευής, στη Γαλλία έχει ανοίξει μία συζήτηση για «δυσλειτουργίες» που έρχονται στο φως σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας. Ερωτήματα γεννά π.χ. η υπόθεση του 28χρονου Σαμί Αμιμούρ, για τον οποίο υπήρχε η υποψία ότι ήθελε να φύγει για την Υεμένη. Τον Οκτώβριο του 2012 απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για «σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας» και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο. Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να μεταβεί έναν χρόνο αργότερα στη Συρία.

«Εδώ και μήνες κάνουμε έρευνες, συλλαμβάνουμε αυτούς που επιστρέφουν από τη Συρία, προχωρούμε στην εξουδετέρωση αυτών που θέλουν να διαπράξουν επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποτρέψαμε έξι επιθέσεις» επισήμανε ο Καζνέβ. «Ο μηδενικός κίνδυνος έχοντας απέναντί μας παράγοντες που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη χώρα μας και στην Ευρώπη (...) είναι κάτι που δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο ίδιος.

EURONEWS

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής «προετοιμάστηκαν από πυρήνες εκτός της εθνικής επικράτειας, οι οποίοι κινητοποίησαν άτομα που δεν ήταν γνωστά στις υπηρεσίες μας» και όποια από αυτά ήταν γνωστά, δεν ήταν σε σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη «να αναβαθμιστεί γρήγορα το σύνολο των μέσων» που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις της τάξης, όπως ο προστατευτικός εξοπλισμός τους, αλλά και «να επενδύσουμε σε εξοπλισμούς και ψηφιακά μέσα» απέναντι στους τζιχαντιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Αναφερόμενος στις έρευνες της αστυνομίας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε «128 έρευνες» στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού.

Άγνωστος ο αριθμός των εμπλεκομένων στις επιθέσεις

Σε συνέντευξή του στο France Inter, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναφερόμενος στην υπόθεση της ύπαρξης συνεργών στη Γαλλία και το Βέλγιο, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εμπλεκομένων προσώπων στις επιθέσεις παραμένει άγνωστος: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν συνεργοί αυτών που σκότωσαν, αυτών που διέπραξαν τη φρίκη αυτή στο Παρίσι. Υπάρχουν ίσως στη Γαλλία, στο Βέλγιο, συνεργοί, πρόσωπα που συνεργάστηκαν στη σφαγή αυτή».

EURONEWS

«Συνεπώς πρέπει σήμερα να επικεντρωθούμε στην έρευνα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε όλη την πραγματικότητα, όλη την εικόνα της πραγματικότητας και κυρίως του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων στις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής. Υπάρχουν δύο ή τρεις ομάδες, πώς λειτούργησαν, τι συνέβη ακριβώς στο Στάδιο της Γαλλίας, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά με την απαραίτητη μυστικότητα. Ο στόχος είναι όχι μόνο να καταστραφεί το ΙΚ (...) αλλά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συλλήψεις, να καταλάβουμε τι συνέβη πράγματι».

Εκτός από τους επτά καμικάζι που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στα σημεία των επιθέσεων, οι αρχές αναζητούν έναν άνδρα, τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος φέρεται να είναι ο όγδοος άνδρας από τις τρεις ομάδες που συμμετείχαν άμεσα στις επιθέσεις και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ είχε επαφές με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, έναν 28χρονο βέλγο τζιχαντιστή, ο οποίος πιθανόν βρίσκεται στη Συρία, πολύ ενεργό μέλος του ΙΚ και ύποπτος ως εντολέας των επιθέσεων που σχεδιάστηκαν στο Βέλγιο.

Στις Βρυξέλλες χθες Δευτέρα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος δύο υπόπτων, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.

Σε Σύρο στρατιώτη ανήκει το διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός από τους τρομοκράτες;

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της έρευνας, το πρόσωπο που εμφανίζεται στο συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά σε έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας ενδέχεται να είναι ένας Σύρος, μέλος του τακτικού στρατού που σκοτώθηκε πριν πολλούς μήνες.

Το διαβατήριο είναι στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ. Ο άνδρας αυτός γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Το διαβατήριο εντοπίστηκε κοντά στο πτώμα ενός από τους τζιχαντιστές που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το διαβατήριο αντιστοιχεί σε ένα μέλος του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την πηγή, η οποία κάνει λόγο για δύο ενδεχόμενα: είτε κάποιος βρήκε το διαβατήριο αυτό, είτε πρόκειται για ένα πλαστό έγγραφο το οποίο δημιουργήθηκε βασιζόμενο σε ένα πραγματικό πρόσωπο.

Ένας άνδρας που καταγράφηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου χρησιμοποίησε το διαβατήριο. Ο κάτοχός του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου ελέγχεται, έφυγε από την Ελλάδα και λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκε για τελευταία φορά στην Κροατία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή