Βοήθεια στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ζητεί η Γαλλία από την Ε.Ε.

Θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες - Σε διμερές επίπεδο η στήριξη
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 12:18
UPD:15:33
EPA/YOAN VALAT

Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία επικαλέστηκε ένα άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών σε περίπτωση επίθεσης κατά μίας χώρας της Ε.Ε. 

A- A A+

Την «ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» και την «υποστήριξη» στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας από τις χώρες τις Ε.Ε., επικαλούμενος σχετικό άρθρο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτά τα θέατρα των επιχειρήσεων» είπε ο Λε Ντριάν, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της Ε.Ε, αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα η Ε.Ε., μέσω των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται» δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φ Μογκερίνι.

Σημείωσε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η Ε.Ε. θα έχει συντονιστικό ρόλο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε η κ. Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.

Επισήμανε ακόμη ότι ότι το άρθρο 42 παραγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε» σημείωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή