Κόσμος
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 12:18

Βοήθεια στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ζητεί η Γαλλία από την Ε.Ε.

Στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της -σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών-μελών στα θέατρα των επιχειρήσεων όπου επιχειρεί η Γαλλία ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. 

Την «ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» και την «υποστήριξη» στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας από τις χώρες τις Ε.Ε., επικαλούμενος σχετικό άρθρο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτά τα θέατρα των επιχειρήσεων» είπε ο Λε Ντριάν, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της Ε.Ε, αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα η Ε.Ε., μέσω των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται» δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φ Μογκερίνι.

Σημείωσε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η Ε.Ε. θα έχει συντονιστικό ρόλο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε η κ. Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.

Επισήμανε ακόμη ότι ότι το άρθρο 42 παραγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε» σημείωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο