Τα «κόκκινα» δάνεια δοκιμάζουν την κυβέρνηση

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 14:44
UPD:14:50
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κόπωση της κυβερνητικής βούλησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη βάση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου παρατηρείται εσχάτως με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες στο τηλέφωνο να πείσει τους Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ και Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η η κυβέρνησή του «προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», ωστόσο κομματικά στελέχη επιμένουν ότι «η συμφωνία που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να υπογράψει τον Ιούλιο δεν ταυτίζεται με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ» και «έχει πολλά περιθώρια για να υλοποιηθούν βασικές πολιτικές επιλογές» του κόμματος.

Ποιες είναι αυτές; Η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα ίδια κομματικά στελέχη επιμένουν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας, «είναι επιτακτική ανάγκη» και γι' αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να υποκύψει στους δανειστές αλλά πρέπει να εντατικοποιήσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της προκειμένου να προστατέψει την πρώτη κατοικία των πολιτών.

Ενδεικτική της έλλειψης σαφούς στίγματος της κυβέρνησης για το μείζον αυτό θέμα είναι και η σημερινή αναφορά του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το κουαρτέτο των θεσμών απλώς επιβεβαιώσε το αδιέξοδο, λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις μέρες με τους θεσμούς "έκλεισε τον κύκλο της"... άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί». Την προηγούμενη φορά που ο Γ,. Σταθάκης ζήτησε πολιτική λύση ήταν από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης τον περασμένο Μάιο, ενάμιση μήνα πριν τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Υπ' αυτές τις συνθήκες συνεδριάζει στις 16:00 ώρα Ελλάδος το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν να εκφράζει τη βούληση της Γαλλίας για επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα ο κ. Σαπέν έκανε λόγο για «αξιοσημείωτες προσπάθειες» της Ελλάδας, σημειώνοντας ακόμη ότι η χώρα «σέβεται τη συμφωνία του Ιουλίου». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο Star ο νομικός σύμβουλος ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρας Τσιαφούτης, ο οποίος είπε πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους δανειστές του «είπαν ότι τρεις στους τέσσερις δανειολήπτες πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους».

Την ίδια ώρα, τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο στο σημερινό Eurogroup είναι να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε μια «θετική αξιολόγηση», αλλά να μη δώσουν ακόμη το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ακόμη κι αν κλείσει το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μέχρι τέλους του έτους ένα «βουνό» από προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις με αιχμή το ασφαλιστικό, αν θέλει να φτάσει στον στόχο που η ίδια έχει θέσει που δεν είναι άλλος από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή