Πρωτοβουλία για το προσφυγικό με επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Νέο ναυάγιο με 11 νεκρούς στα νερά της Σάμου - Με αμείωτους ρυθμούς η ροή μεταναστών προς Σκόπια
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 08:45
UPD:08:45
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου) θα συναντηθεί εντός των επόμενων ημερών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες. Η τραγωδία των προσφύγων συνεχίζεται, πάντως, στο Αιγαίο, καθώς χθες έχασαν τη ζωή τους 11 γυναίκες και παιδιά στα νερά της Σάμου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός που πιέζει υπέρ της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και εξέφρασε ανοικτά προ ημερών τις αντιρρήσεις του στην Ε.Ε. για τη μη πρόσκληση της τουρκικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, υλοποιεί τις εξαγγελίες του για ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να ενταχθεί και η Αγκυρα στον κύκλο των ευρωπαϊκών συζητήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεννόησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός άξονα Βερολίνου-Αγκυρας που κινδυνεύει να κατευθύνει όλο το βάρος στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε εμείς την κυρία Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατά τη λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργού» και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην Ε.Ε. για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός είχε, όμως, και χθες σύντομη συζήτηση για το προσφυγικό στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αποτελεσματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως και στην ανάγκη επίλυσης της συριακής κρίσης.

Χθες, πάντως, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 11 πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου όταν η πλαστική λέμβος που τους μετέφερε βυθίστηκε καθώς πλησίαζε σε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, ελάχιστα μέτρα μακριά από την ακτή. Από τους νεκρούς οι πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Από το ναυάγιο διασώθηκαν, πάντως, 15 άτομα. Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται όμως και η ροή των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ. Περίπου 7.500 πρόσφυγες πέρασαν χθες μέσα σε 24 ώρες τα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι η ροή είναι συνεχιζόμενη, ενώ βρίσκονταν σε αναμονή να περάσουν τα σύνορα και άλλοι 2.000 πρόσφυγες.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται, όμως, το προσφυγικό και στη Γερμανία όπου χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τους κυβερνητικούς εταίρους της (Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και Σοσιαλδημοκράτες) για το θέμα. Οι συζητήσεις κατέληξαν σε μερική συμφωνία, με την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών να κάνει λόγο για «εποικοδομητικές επαφές». Η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί και πάλι αύριο με τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Ζεεχόφερ ζητά, πάντως, τη λήψη σκληρότερων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές και πρόσφατα απείλησε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ορισμένα μέλη του κόμματός του ζητούν την ενίσχυση των μέτρων, ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας. Το Βερολίνο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους η Γερμανία θα υποδεχτεί 800.000 με 1 εκατ. πρόσφυγες, τους διπλάσιους σε σχέση με πέρυσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή