Την «ντροπή» του για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.
«Αισθάνομαι ντροπή ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για τις ευθύνες της Ευρώπης και για το επίπεδο της συζήτησης για το προσφυγικό», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, καθώς δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, αλλά υπάρχουν και τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε ο κ. Τσίπρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι' αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές.
«Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλύτερο συντονισμό και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε..
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Σημείωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι «μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» και συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ενεργητική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη», ανέφερε.
Διερωτήθηκε επίσης «πόσο κοστολογείται μία ανθρώπινη ζωή, ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου;». «Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», είπε, σημειώνοντας ότι απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους και «σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει» πρόσθεσε.
Στον κ. Τσίπρα είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην πρόσφατη Σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών.
Iσχυρίσθηκε ακόμη ότι δεν τέθηκε στη Σύνοδο αίτημα των εταίρων για την δημιουργία στρατοπέδου 50.000 θέσεων, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός διέψευσε τον βουλευτή της Ν.Δ., καλώντας τον να ρωτήσει τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν «έστω και ανεπισήμως» ζητήθηκε η δημιουργία στραοπέδου για 50.000 πρόσφυγες. Υπογράμμισε πάντως ότι το αίτημα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση γιατί θα δημιουργούσε φοβικά ανακλαστικά και έξαρση του ρατσισμού.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας, στη Σύνοδο των Βρυξελλών αποφασίσθηκε η δημιουργία 20.000 μη μόνιμων θέσεων φιλοξενίας διάρκειας δύο μηνών στην ενδοχώρα και άλλων 7.000 θέσεων στα νησιά, αλλά και η επιδότηση ενοικίου για τη φιλοξενία 20.000 προσφύγων σε οικίες.
Αντιπαράθεση υπήρξε επειδή ο Γ. Κουμουτσάκος χρησιμοποίησε την λέξη «λαθρομετανάστες» για τους πρόσφυγες. Ο κ. Τσίπρας του επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται «λαϊκισμός και μισαλλοδοξία», που τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Ο Γ. Κουμουτσάκος επεχείρησε να υπερασπιστεί την χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» λέγοντας πως στα ελληνικά όποιος διαβάζει εφημερίδες χωρίς να τις αγοράζει λέγεται λαθραναγνώστης, οποίος επιβιβάζεται σε μέσο μεταφοράς χωρίς εισιτήριο λέγεται λαθρεπιβάτης κ.ο.κ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στους παραλληλισμούς, ενώ ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λεκτικές ακροβασίες» και επισήμανε ότι με την λογική του διαχωρισμού των ανθρώπων σε «λαθραίους» ή μη, το επόμενο βήμα είναι να διαχωριστούν και με βάση το χρώμα τους.
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στον κ. Τσίπρα είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ.. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα από την συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ η Τουρκία κέρδισε 3 δισ. και μάλιστα χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις. «Δεν μπορούμε να σας κάνουμε φροντιστήριο κ. Τσίπρα, έχει πάει και 23%», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος. «Κάθε φορά που μιλάτε για επιτυχίες ανησυχούμε», συνέχισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «το κάνατε με το μνημόνιο και φοβάμαι ότι το κάνετε και με το προσφυγικό». Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση για κοινές περιπολίες της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά ο Πρωθυπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι είναι και αναποτελεσματικό, διότι στα ύδατα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διάσωση, ενώ η δράση πρέπει να γίνεται στην ενδοχώρα της Τουρκίας.