Ολλανδία κατηγορεί Ρωσία ότι προκαλεί σύγχυση στις έρευνες για την πτήση MH17

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 17:18
UPD:17:20
REUTERS/MICHAEL KOOREN

«Οι Ρώσοι παρουσιάζουν μονίμως νέες εκδοχές των γεγονότων», σημείωσε ο κ. Γιούστρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant (στη φωτογραφία διακρίνεται κομμάτι του αεροπλάνου).

A- A A+

O υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «δημιουργεί σύγχυση» με τις επικρίσεις της για την έκθεση σχετικά με τη συντριβή στην ανατολική Ουκρανία, το 2014, της πτήσης MH17, όλοι οι επιβαίοντες της οποίας, μεταξύ αυτών δύο Ολλανδοί, σκοτώθηκαν.

«Έχω την αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται σε αυτή τη φάση για την τελική έκθεση, αλλά για να δημιουργήσουν σύγχυση» επ' αυτού του θέματος, δήλωσε ο υπουργός, προσερχόμενος στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Κέντερς προσέθεσε ότι επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να επικοινωνήσει με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσουν το ζήτημα, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, η συμπεριφορά της Ρωσίας «δε βοηθά στο να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία».

«Δεν υπάρχει κανένα συμφέρον στο να δημιουργούν σύγχυση, το σημαντικότερο είναι η συνεργασία», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός.

Η διεθνής έρευνα σχετικά με τα αίτια της συντριβής, την οποία συντόνισε η Ολλανδία, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι πύραυλος εδάφους- αέρος τύπου BUK ρωσικής κατασκευής έπληξε την 17η Ιουλίου του 2014 το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Ολλανδίας για την Ασφάλεια Τίμπε Γιούστρα υπονόησε ότι ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από την περιοχή που τελούσε υπό την έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών.

«Οι Ρώσοι παρουσιάζουν μονίμως νέες εκδοχές των γεγονότων», σημείωσε ο κ. Γιούστρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.

«Έχω την εντύπωση ότι επιχειρούν μονίμως να αποδομήσουν την έκθεση με οποιδήποτε επιχείρημα», προσέθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Μόσχα να φοβάται ότι οι υπαίτιοι της συντριβής θα αποκαλυφθούν, ο κ. Γιούστρα απάντησε ότι «αυτό είναι προφανές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή