Ολλανδία: Η Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα για την υπόθεση του μαλαισιανού αεροσκάφους

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 15:40
UPD:16:39
EPA/MARTIJN BEEKMAN

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

A- A A+

Την πλήρη συνεργασία της Ρωσίας για τη διερεύνηση των πραγματικών αιτίων της συντριβής - στην ανατολική Ουκρανία - του μαλαισιανού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ ζήτησε η Ολλανδία, διά στόματος του πρωθυπουργού της, Μαρκ Ρούτε.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας, την ίδια ώρα, δεν απέκλεισε κάποιοι εκ των επιβαινόντων στο αεροσκάφος να είχαν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια του πλήγματος που δέχθηκε το αεροσκάφος από πύραυλο εδάφους - αέρος. Σημείωσε μάλιστα ότι πράγματι οι περισσότεροι επιβαίνοντες, πλην εκείνων που βρίσκονταν στο πιλοτήριο, δεν έχασαν αμέσως τη ζωή τους όταν ο πύραυλος έπληξε το αεροσκάφος, ωστόσο θεωρεί απίθανο να κατάλαβαν τι είχε συμβεί.

Το αεροσκάφος, με συνολικά 298 επιβαίνοντες, είχε διαλυθεί στον αέρα πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014.

REUTERS/MICHAEL KOOREN

Ως πιθανότερη εκδοχή φέρεται η κατάρριψή του από φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, με ρωσικό πύραυλο εδάφους - αέρος τύπου BUK.

Οι αντάρτες εκείνη την περίοδο έπλητταν αεροσκάφη, καθώς στόχευαν μαχητικά της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας που σφυροκοπούσαν τις θέσεις τους.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τους αποσχιστές, αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτής της εκδοχής.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή