Ουκρανία: «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους»

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 14:42
UPD:17:12
REUTERS/GLEB GARANICH

O πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένιι Γιατσένιουκ (φωτ. αρχείου).

A- A A+
Τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησε ως υπεύθυνες για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένιι Γιατσένιουκ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να καταρρίψουν ένα εμπορικό αεροσκάφος», είπε ο κ. Γιατσενιούκ κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, σχολιάζοντας ότι οι «μεθυσμένοι αποσχιστές» δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα.

«Κατά την άποψή μας, έγινε αποκλειστικά από εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι μαχητές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεθυσμένοι αυτονομιστές δεν είναι ικανοί να χειριστούν τα συστήματα BUK. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά τα χειρίζονταν αποκλειστικά επαγγελματίες Ρώσοι στρατιώτες», συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συνομίλησε για το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η ολοκλήρωση και η δημοσιοποίηση της έρευνας είναι σημαντικό βήμα για να εντοπίσουμε και να οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, το οποίο πετούσε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, είχε διαλυθεί στον αέρα από άγνωστη αιτία πάνω από την ανατολική Ουκρανία, παίρνοντας μαζί του στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.

EURONEWS
Ως πιθανότερη εκδοχή φέρεται η κατάρριψή του από φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, με ρωσικό πύραυλο εδάφους - αέρος τύπου BUK.

Οι αντάρτες εκείνη την περίοδο έπλητταν αεροσκάφη, καθώς στόχευαν μαχητικά της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας που σφυροκοπούσαν τις θέσεις τους.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τους αποσχιστές, αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτής της εκδοχής.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή