Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με τη σκιά της μη παρουσίας των Τσίπρα - Κοτζιά στην εκδήλωση του Μπαράκ Ομπάμα για το ISIS και έχοντας μπροστά της έναν «καυτό» στην κυριολεξία Οκτώβρη, στη διάρκεια του οποίου πρέπει να νομοθετήσει την πλειοψηφία των μέτρων που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση προτάσσει το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους.
Είναι κάτι που φάνηκε και από τη δήλωση του Πρωθυπουργού προς τους ομογενείς, στη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ό,τι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια», αλλά κυρίως από τη συνάντηση που είχε λίγη ώρα μετά ο κ. Τσίπρας με τη διεύθυνση σύνταξης της αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal.
Εκεί ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, «αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα». Η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η χώρα μπορεί να επιτρέψει στην ανάπτυξη, απηχεί και τις κυβερνητικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από το τρίπτυχο εφαρμογή της συμφωνίας-αξιολόγηση, απομείωση του χρέους, έξοδος στις αγορές και ανάπτυξη.
Ο Πρωθυπουργός είχε χθες σειρά συναντήσεων στη Νέα Υόρκη. Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συζήτησαν το μεταναστευτικό, το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου συζήτησαν για την αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας αλλά κυρίως για τη διαχείριση του προσφυγικού που -όπως εκτίμησε ο κ. Τσίπρας- είναι ένα θέμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Άκρως σημαντική ήταν η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη -ο οποίος ταξίδεψε γι' αυτόν τον λόγο στην Ουάσινγκτον- με την Κριστίν Λαγκάρντ με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων.
Ήταν η πρώτη επαφή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ με τη νέα κυβέρνηση. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε από πλευράς ΔΝΤ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν, συζητήθηκαν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος και η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε και στην ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής συνοχής.
Τέλος, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έκλεισε χθες ένα μέτωπο που πήγε να ανοίξει, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν σε συνάντησή τους να μη προβεί η Πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους είναι ένα θέμα που παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.