Οι αναποφάσιστοι στο μικροσκόπιο ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και δημοσκόπων

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 10:31
UPD:10:37
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

To 10% του εκλογικού σώματος, ήτοι περίπου 600.000 εν δυνάμει ψηφοφόροι που δηλώνουν αναποφάσιστοι, θα κρίνει τις εκλογές.

Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, ο δικομματισμός ανεβαίνει (προσεγγίζει το 60% και κάτι παραπάνω), τα μικρά κόμματα συμπιέζονται, με τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων να δίνουν τη μάχη εισόδου στη Βουλή που όπως όλα δείχνουν θα είναι οκτακομματική ή εννιακομματική.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για τη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στις 19:30 στην πλατεία Συντάγματος. Τα στελέχη του κόμματος, αν και παραδέχονται ότι ο πήχης δύσκολα μπορεί να φτάσει τη μεγάλη συγκέντρωση της 4ης Ιουλίου στο Σύνταγμα για το «Όχι» στο δημοψήφισμα, σημειώνουν ότι και από τη σημερινή συγκέντρωση θα κριθούν πολλά. Για αυτό και στο Σύνταγμα το απόγευμα θα δώσουν το «παρών» ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Πιέρ Λοράν, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι και ο επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με σημερινή του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» εμφανίζεται σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος σε αυτές τις εκλογές, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα σχηματίσει κυβέρνηση.

«Αν ο ελληνικός λαός δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση, αυτό θα σημαίνει ότι θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ... Οι κινήσεις του πρώτου κόμματος περιγράφονται και προσδιορίζονται από το Σύνταγμα... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει δικαίωμα να μην υλοποιήσει αυτή την εντολή. Δεν πρόκειται λοιπόν για απλή πεποίθηση αλλά για πολιτική και ηθική υποχρέωση απέναντι στο εκλογικό σώμα», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα στη Ν.Δ. επιμένουν στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να στέλνει χθες από την πλατεία Ομονοίας «μήνυμα ομόνοιας και όχι διχόνοιας», όπως χαρακτηριστικά είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Συναίνεση όμως και συνεννόηση «μόνο με όσους θέλουν να συνεννοηθούμε», λένε στη Συγγρού, «οι υπόλοιποι ας τραβήξουν τον δρόμο τους».

Ο στόχος για τους επιτελείς του κόμματος είναι τη Δευτέρα να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και «μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ».

«Εθνική Ελλάδος με όσους θέλουν να πορευτούμε μαζί, μην κάνουμε άλλο λάθος... Απλώνουμε χέρι αγάπης στους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα. Είμαστε εδώ, με ανοιχτή την αγκαλιά μας σε όλους τους Έλληνες. Ζητούμε να μας ξαναεμπιστευθούν οι Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή