Κριτική στη Νέα Δημοκρατία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς προσέρχεται στις εκλογές με το πρόγραμμα, τα ψηφοδέλτια και τις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου η ΝΔ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την πολιτική του Σόιμπλε για την Ευρώπη.
Εκτιμούν ότι πιθανή επάνοδος της στη διακυβέρνηση της χώρας «θα σημάνει την απώλεια εδάφους που κερδήθηκε μετά από σκληρή μάχη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σε μια σειρά κρίσιμους τομείς που αφορούν την ελληνική κοινωνία, την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την απόκρουση των απολύσεων, το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ».
Επιλούνται τοποθέτηση της ευρωβουλευτού του κόμματος Μαρίας Σπυράκη η οποία όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σε εκδήλωση του κόμματος «ήταν ξεκάθαρη, η ΝΔ θα επιδιώξει άμεσα να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλαγές στο ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία».
«Με άλλα λόγια: Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρης αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, παιδεία και υγεία παραδομένη στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα» σχολίαζαν.
Επιτίθενται, μάλιστα, στη Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι «δεν άλλαξε πρόσωπο, δεν άλλαξε περιεχόμενο πολιτικής».
Την κατηγορούν ότι «συνεχίζει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των κοινωνικών εκείνων δυνάμεων που κερδίζουν από την κρίση, εκπροσωπεί το φαύλο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Εκπροσωπεί τους δωρολήπτες της Siemens, τους τρόφιμους της λίστας Λαγκάρντ και τους αυτουργούς της μεγάλης φοροδιαφυγής οι οποίοι, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν για πρώτη φορά να απολογηθούν στη δικαιοσύνη».
Τέλος, πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν τα διλήμματα που έχει μπροστά του ο ελληνικός λαός εν όψει των εκλογών «ιστορικής σημασίας».
«Στις 20 Σεπτέμβρη καλούμαστε να επιλέξουμε:
-
Δημοκρατία, δικαιοσύνη και προκοπή ή παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος της υποτέλειας, της εξάρτησης, της διαφθοράς και της διαπλοκής;
-
Σταθερότητα, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική ή επαναφορά του συστήματος συμφερόντων της διαπλοκής και της εξάρτησης;
-
Ελπίδα και αλλαγή προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας ή συντήρηση και ολιγαρχία;
-
Σκληρή διαπραγμάτευση ή “ναι σε όλα” και πλήρη παράδοση στους δανειστές;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.