Χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 16:30
UPD:18:09
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η δημιουργία νέων υποδομών, νέες μαρίνες για παράδειγμα, τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, αλλά και η διευκόλυνση  της πρόσβασης και μεταφοράς στη χώρα μας, θέτουν νέα θεμέλια για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

A- A A+

Του Δημήτρη Πιτούλη, υποψηφίου στη Β' Αθηνών με το Ποτάμι

Χρόνια τώρα κρυβόμαστε πίσω από το κλισέ «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», χωρίς όμως να γίνεται κάτι επί της ουσίας. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πως για τη χώρα μας ο τουρισμός είναι μια σημαντική διέξοδος και έχουμε την υποχρέωση να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό που έδωσε η φύση στον τόπο μας.

Στην Ελλάδα έχει μοιραστεί ένα πολύ καλό «φύλλο». Μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, συνδυάζονται μερικά απο τα πιο ενδιαφέροντα τοπία. Θάλασσες, νησιά, βουνά, μέρη που προσφέρουν άπειρες δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Ο Δημήτρης Πιτούλης.

Αυτό που λείπει είναι το εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Ένα πλάνο μακροπρόθεσμο, δεκαετές, που θα «απαντά» σε σημεία-κλειδιά. Η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται, θα φέρει στη χώρα ένα κοινό υψηλότερης οικονομικής δυναμικής. Με παράλληλη επέκταση της τουριστικής περιόδου, ο κλάδος μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο αριθμό νέων θέσεων εργασίας, καθώς και σημαντική των κρατικών εσόδων.

Η δημιουργία νέων υποδομών, νέες μαρίνες για παράδειγμα, τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, αλλά και η διευκόλυνση  της πρόσβασης και μεταφοράς στη χώρα μας, θέτουν νέα θεμέλια για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Και επιτέλους, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εγκλωβισμένοι αποκλειστικά στο δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα» αγνοούμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα ως χειμερινός προορισμός. Τα πάμπολλα και πανέμορφα βουνά, μπορούν με τις κατάλληλες υποδομές να καταστήσουν τη χώρα σημαντικό πόλο έλξης για το ανάλογο κοινό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει και σπουδαίος ιατρικός τουριστικός προορισμός.

Για όλα αυτά, «κλειδί» είναι ο σωστός σχεδιασμός και τα έργα υποδομής. Το Ποτάμι έχει προτάσεις, σχέδια και λύσεις. Θέλουμε να τα μοιραστούμε για το κοινό όφελος, αρκεί να γίνουν πράξη.

Φυσικά το κράτος πρέπει να συνεργαστεί και με την αποκεντρωμένη διοίκηση, την Τοπική αυτοδιοίκηση, με τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς, τους εργαζόμενους του κλάδου για να υλοποιήσουν έργα σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα και ξεχωριστά.

Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο έλεγχος στις υπάρχουσες μονάδες, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και τους εργαζομένους, καθώς πρέπει να μπει ένα τέλος στην παραοικονομία και τη μαύρη εργασία του τουριστικού κλάδου που στερούν πολύτιμα έσοδα απο τα κρατικά ταμεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή