Η «συνεργασιολογία» ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 07:11
UPD:09:44
Eurokinissi/EUROKINISSI

Οι πρόσφατες αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται πως ενόχλησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χθες από τα Ιωάννινα επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «παίζουν τον ρόλο του άλλοτε παλατιού», καθώς λένε «πως δεν θα μας δώσουν αναδιάρθρωση του χρέους, εάν δεν αγκαλιαστούμε με τον Μεϊμαράκη». 

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του έναντι της Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εμφανή προσπάθεια να αυξήσει τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματός του, την ώρα που ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τάχθηκε χθες υπέρ μιας προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Χθες από τα Ιωάννινα ο πρώην πρωθυπουργός αφού δήλωσε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά, η κυβέρνηση», ζήτησε δύο παραπάνω βουλευτές από αυτούς που του έδωσε ο λαός τον περασμένο Ιανουάριο, ώστε όπως είπε «να μην έχουμε ανάγκη τα δεκανίκια τους, να μην είμαστε όμηροι τους». Χαρακτήρισε επίσης τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή οικουμενικής, «προπαγάνδα», «μεγάλο ψέμα» και «απάτη».

Σχεδόν την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στο Κontra, δεν περιορίστηκε στην ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων αλλά για πρώτη φορά τάχθηκε υπέρ  μιας «συμφωνία σύγκλισης πριν τις εκλογές» με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα κοινής βάσης. Πρέπει να κάνουμε μια προγραμματική συμφωνία σύγκλισης, ακόμη και πριν τις εκλογές, έστω για θέματα λογικής» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Κι ενώ Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ενδεχόμενο του «μεγάλου συνασπισμού» και της συμφωνίας με στόχο, είτε μαζί είτε, κατά μόνας, της αλλαγής σημείων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, πηγές των Βρυξελλών έστειλαν χθες, μέσω του Reuters, μήνυμα στην Αθήνα ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όχι μόνο θα είναι δύσκολη αλλά δεν αποκλείεται αν τα νούμερα δεν βγαίνουν να υπάρξουν τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Οι πρόσφατες αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται πως ενόχλησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χθες από τα Ιωάννινα επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «παίζουν τον ρόλο του άλλοτε παλατιού», καθώς λένε «πως δεν θα μας δώσουν αναδιάρθρωση του χρέους, εάν δεν αγκαλιαστούμε με τον Μεϊμαράκη»,

Τέλος σε μια ενδιαφέρουσα και ενδεικτική για τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση στο μείζον θέμα των εργασιακών σχέσεων, εκδήλωση θα παραστεί σήμερα ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην περιφέρεια της Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος είναι καλεσμένος των γερμανικών συνδικάτων σε εκδήλωση για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανική Βουλή. Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά θέματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή