Η δύσκολη «μάχη» των ψηφοδελτίων

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 08:21
UPD:08:41
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ τα στελέχη των δύο κομμάτων απελευθερωμένα από το άγχος της εκλογής καλούνται να υπερασπιστούν πλέον πολιτικές και όχι προσωπικές στρατηγικές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε την σειρά εκλογής της 25ης Ιανουαρίου έχοντας όμως «χηρεύσει» οι θέσεις των πρώην στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και νυν της Λαϊκής Ενότητας μπόρεσε να «χωρέσει» σε αυτές αρκετούς από τους εξοικονοβουλευτικούς υπουργούς της πρώην κυβέρνησης και να ανανεώσει εξ ολοκλήρου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του.

Πέραν αυτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε οι λίστες του κόμματος να εμπνέουν τον απαραίτητο ρεαλισμό -ένεκα συμφωνίας με τους δανειστές- και να «υπακούουν» σε αυτό που ο ίδιος προ ημερών είπε «δεν θα βάζω όποιον έρχεται και μου ζητά εκλόγιμη θέση στις λίστες» και «τέρμα στα σταριλίκια». Καλείται όμως να αποδείξει τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, ότι χάνοντας τους πιο δημοφιλείς σε ψήφους βουλευτές του και μάλιστα στις πιο «βαριές» περιφέρειες (Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Μητρόπουλος) μπορεί να «πετύχει» ένα εκλογικό αποτέλεσμα κοντά σε αυτό των προηγούμενων εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μπορεί να μην έχει το άγχος της εκλογικής νίκης -όντας ο ίδιος μεταβατικός πρόεδρος και με νωπό ακόμη το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα του Ιανουαρίου- αλλά έχει τα χέρια του δεμένα αφού πρέπει να τηρήσει τη σειρά εκλογής των προηγουμένων εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. στην επόμενη βουλή να διαθέτει μια σχεδόν πανομοιότυπη κοινοβουλευτική ομάδα με αυτήν του Αντώνη Σαμαρά.

Τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. έκλεισαν προχθές το βράδυ και μοναδική εκκρεμότητα παραμένει το Επικρατείας. Όλοι οι 76 νυν βουλευτές, αλλά και οι επιλαχόντες των εκλογών του Ιανουαρίου, είναι στις «γαλάζιες» λίστες. Η όποια ανανέωση αλλά και οι «μεταγραφές» από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ θα γίνουν στις μη εκλόγιμες θέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή