Ευ. Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η ευρεία συνεργασία μετά τις εκλογές

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 23:46
UPD:08/09/2015 02:26
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ευάγγελος Μεϊμαράκης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Στην ανάγκη για ευρεία συνεργασία στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. «Τι σημασία έχουν τα πρόσωπα; Σημασία έχει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς» υπογράμμισε και σημείωσε ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ωστόσο το ζήτημα είναι να υπάρξει εθνικό σχέδιο.

Όπως ανέφερε, τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα, ενώ καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι σκεφτόταν την προσφυγή στις κάλπες, τη στιγμή που ζητούσε τη στήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «άχρηστο» και «διχαστικό» το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε τις εκλογές.

«Κάθε χρόνο και κάθε εξάμηνο εκλογές; Πόσο θα προχωρήσουμε με αυτό;», διερωτήθηκε, ενώ επεσήμανε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα άλλαξε επτά πρωθυπουργούς. «Τι σημασία έχουν τα πρόσωπα; Σημασία έχει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς» υπογράμμισε και σημείωσε ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ωστόσο το ζήτημα είναι να υπάρξει εθνικό σχέδιο. Επιπλέον καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι είπε ψέματα, ενώ παραδέχτηκε ότι όλοι έχουν ευθύνες για την κρίση, όχι όμως ισομερείς.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε φυσιολογική την ένταση προ των εκλογών και επανέλαβε ότι αν το «ψευτράκος» αποτελεί πρόβλημα, τότε ανακαλεί. «Δεν είμαι δήθεν, δεν τον έβρισα, δεν κρύφτηκα ποτέ», εξήγησε και ανέφερε ότι οι πολίτες πλέον συγκρίνουν τα έργα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το «ροζ» συννεφάκι που περιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η φραστική αντιπαράθεση δεν μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική σχέση», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε, «στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εκτίμησε ότι παρέσυρε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δίνω υποσχέσεις, είναι δύσκολη η κατάσταση της χώρας», επεσήμανε και στάθηκε στην ανάγκη σχηματισμού μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, όπου θα μετέχουν και όσοι δεν είναι στην κυβέρνηση. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός δημοσιονομικά σωστός, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Όπως επεσήμανε, το μνημόνιο απαρτίζεται από τρεις πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικούς στόχους και αναδιάρθρωση χρέους, που, όπως ανέφερε είχε συμφωνηθεί από το 2012.
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι, εφόσον η Ν.Δ βγει πρώτο κόμμα, θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, κάνοντας λόγο για μη κρατικά πανεπιστήμια. Όσον αφορά στο 23%  ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως «αυτό το μέτρο δείχνει μίσος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι ιδιωτικό ακούει. Στο πρώτο τρίμηνο θα καταθέσουμε και αναθεώρηση του Συντάγματος, για να έχουμε και μη κρατικά Πανεπιστήμια». «Οι νέοι σπουδάζουν έξω και τα χρήματα πάνε στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, για λόγους ιδεοληψίας, δεν έχει αλλάξει αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το θέμα των αγροτών τόνισε ότι «το συγκεκριμένο θέμα δεν το βλέπω συντεχνιακά. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Το εισόδημα των αγροτών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και από τις πρώτες ύλες. Αυτοί πως θα ζήσουν;». «Οφείλουμε να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους εξηγήσουμε. Η Ε.Ε. δεν θέλει να μας σκοτώσει, μας θέλει να μείνουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, σχολίασε ότι είναι καλός για να βγουν για φαγητό, αλλά μέχρι εκεί. «Δεν του ζητήθηκε να συμμετάσχει», σημείωσε, σχολιάζοντας αναφορά του κ. Καμμένου, ο οποίος είχε τονίσει αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπλεύσουν με το «Τζουράσικ Παρκ». Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων, ξεκαθάρισε ότι δεν παρήγγειλε, δεν παρέλαβε και δεν πλήρωσε τα υποβρύχια. «Δεν αρμόζει στον κ. Καμμένο η επίθεση εναντίον μου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα ντιμπέιτ, τόνισε ότι απλά επιθυμούσε να γίνουν με όποιους όρους ήθελε ο κ. Τσίπρας «για να μην έχει δικαιολογία να ξεφύγει». «Αν ήθελαν και οι υπόλοιποι τη Χρυσή Αυγή στα ντιμπέιτ, θα το δεχόμουν», σχολίασε. 

«Εφόσον υπάρχει κάποιος με διάθεση και προσόντα, γιατί να μην τον αξιοποιήσουμε αν το θέλει;», διερωτήθηκε, απαντώντας αν σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας θα στήριζε πρόσωπα εκτός Ν.Δ. που συμμετείχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι άξιων και ικανών να λύσουν τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αδράνεια. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε μεταφέρει το ζήτημα στον ΟΗΕ και ότι όφειλε να προστατεύει καλύτερα τα σύνορα, ενώ έκανε λόγο για δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή