Multimedia

Στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 15:46

Το θέμα των φυλετικών σχέσεων έχει έρθει στο προσκήνιο της αμερικανικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια - και ακόμα περισσότερο κατά τον τελευταίο μήνα, μετά την επίθεση στην ιστορική εκκλησία των Αφροαμερικανών, στο Τσάρλεστον. Στο πλαίσιο αυτό, ο φωτογράφος Τζόνι Μιλάνο μας περιάγει στα άδυτα των οργανώσεων που ασπάζονται την ιδεολογία της «λευκής υπεροχής», μιας κουλτούρας που εξακολουθεί να υφίσταται στις ΗΠΑ ακόμα και σήμερα, 150 χρόνια μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου.

Ο Μιλάνο άρχισε να ερευνά τις ρατσιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ από το 2001, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Για να πραγματοποιήσει την έρευνά του προσέγγισε αξιωματούχους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος και κατάφερε να αποκτήσει άδεια για να φωτογραφίσει τις συναντήσεις της οργάνωσης, όπου ήρθε σε επαφή με μέλη της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ). Ταξίδεψε από πολιτεία σε πολιτεία με το αυτοκίνητό του για να καλύψει τις διαδηλώσεις των οργανώσεων που σχετίζονται με την ΚΚΚ και να παρακολουθήσει τελετές καύσης σταυρών.

Η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, που έγινε γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ενέργειες εκφοβισμού των αφροαμερικανών, αριθμούσε περίπου 6 εκατ. μέλη τη δεκαετία του 1920, ενώ σήμερα έχει 2.000-3.000 μέλη, σύμφωνα με το κέντρο Southern Poverty Law, το οποίο μελετά τις εξτρεμιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ. Η ΚΚΚ υποστηρίζει το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, καθώς και την αυτοχθονία.

Ο Τζόνι Μιλάνο λέει ότι δεν φοβήθηκε στη διάρκεια του πρότζεκτ, ανέφερε, ωστόσο, ένα περιστατικό, όπου μέλος οργάνωσης απείλησε να του σπάσει τον λαιμό αν τον φωτογράφιζε. Ο 26χρονος φωτογράφος προτίθεται να συνεχίσει να καταγράφει με το φακό του τις ρατσιστικές οργανώσεις, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσει σε όλους ότι «η ιστορία δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα».

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλος ρατσιστικής οργάνωσης, με τατουάζ στα δάχτυλά του που σχηματίζουν τη λέξη «Αγάπη», συμμετέχει σε τελετή καύσης σταυρού, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Την τελετή πραγματοποιούν μέλη των οργανώσεων «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» και «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», οι οποίες σχετίζονται με την Κου Κλουξ Κλαν.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλος ρατσιστικής οργάνωσης, με τατουάζ στα δάχτυλά του που σχηματίζουν τη λέξη «Αγάπη», συμμετέχει σε τελετή καύσης σταυρού, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Την τελετή πραγματοποιούν μέλη των οργανώσεων «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» και «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», οι οποίες σχετίζονται με την Κου Κλουξ Κλαν.

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλη των οργανώσεων «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» και «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», οι οποίες σχετίζονται με την Κου Κλουξ Κλαν, προετοιμάζονται για την τελετή καύσης σταυρού, έχοντας πραγματοποιήσει πριν από λίγο διαδήλωση στην κομητεία Χένρι της Βιρτζίνια.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλη των οργανώσεων «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» και «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», οι οποίες σχετίζονται με την Κου Κλουξ Κλαν, προετοιμάζονται για την τελετή καύσης σταυρού, έχοντας πραγματοποιήσει πριν από λίγο διαδήλωση στην κομητεία Χένρι της Βιρτζίνια.

Κου Κλουξ Κλαν. Αφίσα με τον Αδόλφο Χίτλερ είναι κρεμασμένη σε σπίτι, όπου συγκεντρώνονται μέλη των οργανώσεων που συνδέονται με την Κου Κλουξ Κλαν και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα, στην κομητεία Χουντ του Τέξας.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Αφίσα με τον Αδόλφο Χίτλερ είναι κρεμασμένη σε σπίτι, όπου συγκεντρώνονται μέλη των οργανώσεων που συνδέονται με την Κου Κλουξ Κλαν και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα, στην κομητεία Χουντ του Τέξας.

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν» συμμετέχουν σε τελετή καύσης σταυρού, στην κομητεία Κάρτερ, στο Τενεσί.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν» συμμετέχουν σε τελετή καύσης σταυρού, στην κομητεία Κάρτερ, στο Τενεσί.

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες της Αδελφότητας Αντιροντάκ» χαιρετούν ναζιστικά και επιδεικνύουν στον φωτογραφικό φακό τα τατουάζ τους, κατά τη διάρκεια τελετής καύσης σταυρού στην κομητεία Χουντ του Τέξας. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες της Αδελφότητας Αντιροντάκ» χαιρετούν ναζιστικά και επιδεικνύουν στον φωτογραφικό φακό τα τατουάζ τους, κατά τη διάρκεια τελετής καύσης σταυρού στην κομητεία Χουντ του Τέξας. 

Κου Κλουξ Κλαν. Ο Τζιμ, μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» δείχνει το τατουάζ - έμβλημα της ΚΚΚ, στην πλάτη του.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ο Τζιμ, μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» δείχνει το τατουάζ - έμβλημα της ΚΚΚ, στην πλάτη του.

Κου Κλουξ Κλαν. Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι της Βιρτζίνια.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι της Βιρτζίνια.

Κου Κλουξ Κλαν. Ο Μπιλ Σνάφερ, αυτοκρατορικός μάγος της οργάνωσης «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», διαβάζει το εγχειρίδιο της Κου Κλουξ Κλαν (Kloran - παράφραση της λέξης Κοράνι), λίγο πριν την τελετή καύσης σταυρού. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες για τις τελετές, καθώς και τις αρμοδιότητες του κάθε «αξιώματος», εντός των οργανώσεων.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ο Μπιλ Σνάφερ, αυτοκρατορικός μάγος της οργάνωσης «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», διαβάζει το εγχειρίδιο της Κου Κλουξ Κλαν (Kloran - παράφραση της λέξης Κοράνι), λίγο πριν την τελετή καύσης σταυρού. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες για τις τελετές, καθώς και τις αρμοδιότητες του κάθε «αξιώματος», εντός των οργανώσεων.

Κου Κλουξ Κλαν. Άντρας, που φέρει το αξίωμα του «αυτοκρατορικού εφημέριου» της οργάνωσης  «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», ανάβει τις δάδες άλλων μελών εν όψει της τελετής καύσης σταυρού.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Άντρας, που φέρει το αξίωμα του «αυτοκρατορικού εφημέριου» της οργάνωσης  «Ταξιαρχία Ανταρτών Ιπποτών», ανάβει τις δάδες άλλων μελών εν όψει της τελετής καύσης σταυρού.

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» φορά την κουκούλα του. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» φορά την κουκούλα του. 

Κου Κλουξ Κλαν. «Νυχτοπούλι» (τίτλος για τους μεταφορείς) της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» καπνίζει, λίγο πριν την έναρξη τελετής καύσης σταυρού στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
REUTERS / JOHNNY MILANO

«Νυχτοπούλι» (τίτλος για τους μεταφορείς) της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος» καπνίζει, λίγο πριν την έναρξη τελετής καύσης σταυρού στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Κου Κλουξ Κλαν. Συγκέντρωση μελών ρατσιστικών οργανώσεων, λίγο πριν την έναρξη τελετής καύσης σταυρού στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Συγκέντρωση μελών ρατσιστικών οργανώσεων, λίγο πριν την έναρξη τελετής καύσης σταυρού στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Κου Κλουξ Κλαν. Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι.

Κου Κλουξ Κλαν. Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι.

Κου Κλουξ Κλαν. Μια γυναίκα και ένας άντρας, μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν» φωτογραφίζονται, λίγο πριν την τελετή καύσης σταυρού, σε σπίτι μέλους της οργάνωσης στο Τενεσί. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μια γυναίκα και ένας άντρας, μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν» φωτογραφίζονται, λίγο πριν την τελετή καύσης σταυρού, σε σπίτι μέλους της οργάνωσης στο Τενεσί. 

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλος της Κου Κλουξ Κλαν χαιρετά, κατά τη διάρκεια καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλος της Κου Κλουξ Κλαν χαιρετά, κατά τη διάρκεια καύσης σταυρού στην κομητεία Χένρι, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Κου Κλουξ Κλαν. Σημαίες του Νότου και της Κου Κλουξ Κλαν διακρίνονται πίσω από μέλη της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», τα οποία ετοιμάζονται για τελετή καύσης σταυρού, στην κομητεία Χένρι.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Σημαίες του Νότου και της Κου Κλουξ Κλαν διακρίνονται πίσω από μέλη της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», τα οποία ετοιμάζονται για τελετή καύσης σταυρού, στην κομητεία Χένρι.

Κου Κλουξ Κλαν. Ο Τζιμ (δεξιά), μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», φτιάχνει την κουκούλα του, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από δικαστήριο, στην πόλη Στούαρτ της Βιρτζίνια.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ο Τζιμ (δεξιά), μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», φτιάχνει την κουκούλα του, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από δικαστήριο, στην πόλη Στούαρτ της Βιρτζίνια.

Κου Κλουξ Κλαν. Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χουντ του Τέξας.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Χουντ του Τέξας.

Κου Κλουξ Κλαν. Γυναίκες, μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν», φωτογραφίζονται λίγο πριν την τελετή καύσης σταυρού, σε σπίτι μέλους της οργάνωσης στο Τενεσί. Οι γυναίκες μέλη της Κου Κλουξ Κλαν συνήθως αποκαλούνται «Κυρίες της Αόρατης Αυτοκρατορίας».
REUTERS / JOHNNY MILANO

Γυναίκες, μέλη της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν», φωτογραφίζονται λίγο πριν την τελετή καύσης σταυρού, σε σπίτι μέλους της οργάνωσης στο Τενεσί. Οι γυναίκες μέλη της Κου Κλουξ Κλαν συνήθως αποκαλούνται «Κυρίες της Αόρατης Αυτοκρατορίας».

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλη ρατσιστικής οργάνωσης που σχετίζεται με την Κου Κλουξ Κλαν, ανταλλάσσουν χειραψία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μάρτινσβιλ της Βιρτζίνια.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλη ρατσιστικής οργάνωσης που σχετίζεται με την Κου Κλουξ Κλαν, ανταλλάσσουν χειραψία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μάρτινσβιλ της Βιρτζίνια.

Κου Κλουξ Κλαν. Νεοσύλλεκτοι της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν» γονατίζουν, κατά τη διάρκεια τελετής για τη μύηση νέων μελών, στην κομητεία Κάρτερ, στο Τενεσί. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Νεοσύλλεκτοι της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν» γονατίζουν, κατά τη διάρκεια τελετής για τη μύηση νέων μελών, στην κομητεία Κάρτερ, στο Τενεσί. 

Κου Κλουξ Κλαν. Ετοιμασίες για τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Κάρτερ. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ετοιμασίες για τελετή καύσης σταυρού στην κομητεία Κάρτερ. 

Κου Κλουξ Κλαν. Ο Έρικ, μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν», δείχνει μια αγχόνη, σε αχυρώνα, στην κομητεία Κάρτερ του Τενεσί. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ο Έρικ, μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν», δείχνει μια αγχόνη, σε αχυρώνα, στην κομητεία Κάρτερ του Τενεσί. 

Κου Κλουξ Κλαν. Σημαίες του Νότου έχουν αναρτηθεί σε αχυρώνα της κομητείας Κάρτερ, όπου μέλη ρατσιστικών οργανώσεων πραγματοποιούν ετοιμασίες για τελετή καύσης σταυρού.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Σημαίες του Νότου έχουν αναρτηθεί σε αχυρώνα της κομητείας Κάρτερ, όπου μέλη ρατσιστικών οργανώσεων πραγματοποιούν ετοιμασίες για τελετή καύσης σταυρού.

Κου Κλουξ Κλαν. Στιγμιότυπο από τελετή μύησης νέων μελών της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν».
REUTERS / JOHNNY MILANO

Στιγμιότυπο από τελετή μύησης νέων μελών της οργάνωσης «Λευκοί Ιππότες Βέρτζιλ Γκρίφιν».

Κου Κλουξ Κλαν. Ο Τζιμ (κέντρο), μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», μιλά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, έξω από δικαστήριο της πόλης Στούαρτ, στη Βιρτζίνια.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ο Τζιμ (κέντρο), μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», μιλά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, έξω από δικαστήριο της πόλης Στούαρτ, στη Βιρτζίνια.

Κου Κλουξ Κλαν. Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά των ρατσιστικών οργανώσεων, έξω από δικαστήριο της πόλης Ρόκγουολ στο Τέξας. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά των ρατσιστικών οργανώσεων, έξω από δικαστήριο της πόλης Ρόκγουολ στο Τέξας. 

Κου Κλουξ Κλαν. Δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν τη διαδήλωση που πραγματοποιούν ρατσιστικές οργανώσεις, έξω από δικαστήριο της πόλης Ρόκγουολ στο Τέξας. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν τη διαδήλωση που πραγματοποιούν ρατσιστικές οργανώσεις, έξω από δικαστήριο της πόλης Ρόκγουολ στο Τέξας. 

Κου Κλουξ Κλαν. Σημαία του Νότου διακρίνεται στον τοίχο του δωματίου, μέλους της Κου Κλουξ Κλαν, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Σημαία του Νότου διακρίνεται στον τοίχο του δωματίου, μέλους της Κου Κλουξ Κλαν, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος και της οργάνωσης «Λευκοί ιππότες της αδελφότητας Αντιροντάκ» κυματίζουν σημαίες, καθώς διαδηλώνουν έξω από δικαστήριο στην πόλη Ρόκγουολ του Τέξας.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος και της οργάνωσης «Λευκοί ιππότες της αδελφότητας Αντιροντάκ» κυματίζουν σημαίες, καθώς διαδηλώνουν έξω από δικαστήριο στην πόλη Ρόκγουολ του Τέξας.

Κου Κλουξ Κλαν. Ο Τομ, μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», παρουσιάζει το αρχείο του από άρθρα και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την Κου Κλουξ Κλαν. 
REUTERS / JOHNNY MILANO

Ο Τομ, μέλος της οργάνωσης «Ιππότες του Σκανδιναβικού Τάγματος», παρουσιάζει το αρχείο του από άρθρα και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την Κου Κλουξ Κλαν. 

Κου Κλουξ Κλαν. Η αστυνομία χωρίζει διαδηλωτές της οργάνωσης  «Ιππότες της Ανατολικής Ακτής» και πολίτες που πραγματοποιούν αντιδιαδήλωση, έξω από βιβλιοθήκη στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανία.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Η αστυνομία χωρίζει διαδηλωτές της οργάνωσης  «Ιππότες της Ανατολικής Ακτής» και πολίτες που πραγματοποιούν αντιδιαδήλωση, έξω από βιβλιοθήκη στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανία.

Κου Κλουξ Κλαν. Μέλη εθνικιστικής οργάνωσης, που συνδέεται με την Κου Κλουξ Κλαν, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια τελετής καύσης σταυρού, στην κομητεία Χένρι της Βιρτζίνια.
REUTERS / JOHNNY MILANO

Μέλη εθνικιστικής οργάνωσης, που συνδέεται με την Κου Κλουξ Κλαν, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια τελετής καύσης σταυρού, στην κομητεία Χένρι της Βιρτζίνια.