Multimedia

Στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 15:46

Το θέμα των φυλετικών σχέσεων έχει έρθει στο προσκήνιο της αμερικανικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια - και ακόμα περισσότερο κατά τον τελευταίο μήνα, μετά την επίθεση στην ιστορική εκκλησία των Αφροαμερικανών, στο Τσάρλεστον. Στο πλαίσιο αυτό, ο φωτογράφος Τζόνι Μιλάνο μας περιάγει στα άδυτα των οργανώσεων που ασπάζονται την ιδεολογία της «λευκής υπεροχής», μιας κουλτούρας που εξακολουθεί να υφίσταται στις ΗΠΑ ακόμα και σήμερα, 150 χρόνια μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου.

Ο Μιλάνο άρχισε να ερευνά τις ρατσιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ από το 2001, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Για να πραγματοποιήσει την έρευνά του προσέγγισε αξιωματούχους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος και κατάφερε να αποκτήσει άδεια για να φωτογραφίσει τις συναντήσεις της οργάνωσης, όπου ήρθε σε επαφή με μέλη της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ). Ταξίδεψε από πολιτεία σε πολιτεία με το αυτοκίνητό του για να καλύψει τις διαδηλώσεις των οργανώσεων που σχετίζονται με την ΚΚΚ και να παρακολουθήσει τελετές καύσης σταυρών.

Η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, που έγινε γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ενέργειες εκφοβισμού των αφροαμερικανών, αριθμούσε περίπου 6 εκατ. μέλη τη δεκαετία του 1920, ενώ σήμερα έχει 2.000-3.000 μέλη, σύμφωνα με το κέντρο Southern Poverty Law, το οποίο μελετά τις εξτρεμιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ. Η ΚΚΚ υποστηρίζει το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, καθώς και την αυτοχθονία.

Ο Τζόνι Μιλάνο λέει ότι δεν φοβήθηκε στη διάρκεια του πρότζεκτ, ανέφερε, ωστόσο, ένα περιστατικό, όπου μέλος οργάνωσης απείλησε να του σπάσει τον λαιμό αν τον φωτογράφιζε. Ο 26χρονος φωτογράφος προτίθεται να συνεχίσει να καταγράφει με το φακό του τις ρατσιστικές οργανώσεις, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσει σε όλους ότι «η ιστορία δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα».