Multimedia

Βραβεία World Press Photo 2015

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 16:48

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού World Press Photo 2015. Ο Δανός φωτογράφος Mads Nissen της εφημερίδας «Politiken», που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Panos Pictures», ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2014.

World Press Photo 2015. Στον Δανό φωτογράφο της εφημερίδας «Politiken», Mads Nissen, που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Panos Pictures», απονεμήθηκε το Παγκόσμιο βραβείο Press Photo 2014. Στη φωτογραφία του απεικονίζεται ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, ο Τζον και ο Άλεξ, σε μια προσωπική τους στιγμή, στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία.
REUTERS / HANDOUT

Στον Δανό φωτογράφο της εφημερίδας «Politiken», Mads Nissen, που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Panos Pictures», απονεμήθηκε το Παγκόσμιο βραβείο Press Photo 2014. Στη φωτογραφία του απεικονίζεται ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, ο Τζον και ο Άλεξ, σε μια προσωπική τους στιγμή, στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία.

World Press Photo 2015. Η Αυστραλή φωτογράφος Raphaela Rosella, που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Oculi» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Portraits Singles». Στην φωτογραφία απεικονίζεται η Λορίντα, ένα μικρό κορίτσι που περιμένει το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο της, στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.
REUTERS / HANDOUT

Η Αυστραλή φωτογράφος Raphaela Rosella, που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Oculi» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Portraits Singles». Στην φωτογραφία απεικονίζεται η Λορίντα, ένα μικρό κορίτσι που περιμένει το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο της, στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

World Press Photo 2015. O Sarker Protick από το Μπαγκλαντές κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών στην οποία περιλαμβάνεται η παραπάνω φωτογραφία, που έχει ημερομηνία 19 Μαΐου 2014 και απεικονίζει τον Τζον να φορά το καπέλο του εγγονού του.
REUTERS / HANDOUT

O Sarker Protick από το Μπαγκλαντές κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών στην οποία περιλαμβάνεται η παραπάνω φωτογραφία, που έχει ημερομηνία 19 Μαΐου 2014 και απεικονίζει τον Τζον να φορά το καπέλο του εγγονού του.

World Press Photo 2015. Ο Ρώσος Sergei Ilnitsky, που εκπροσωπείται από το «European Pressphoto Agency» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News, Singles» με την εν λόγω φωτογραφία, η οποία έχει ημερομηνία 26 Αυγούστου 2014 και απεικονίζει κατεστραμμένα αντικείμενα σε μια κουζίνα σπιτιού, στο κέντρο του Ντονέτσκ.
REUTERS / HANDOUT

Ο Ρώσος Sergei Ilnitsky, που εκπροσωπείται από το «European Pressphoto Agency» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News, Singles» με την εν λόγω φωτογραφία, η οποία έχει ημερομηνία 26 Αυγούστου 2014 και απεικονίζει κατεστραμμένα αντικείμενα σε μια κουζίνα σπιτιού, στο κέντρο του Ντονέτσκ.

World Press Photo 2015. Ο Σουηδός Asa Sjostrom, που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Moment» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life, Singles» με την συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται δύο δίδυμα αδέρφια, ο Ιγκόρ και ο Άρθουρ να μοιράζουν σοκολάτες στους συμμαθητές τους για να γιορτάσουν τα ένατά τους γενέθλια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Μαρτίου 2014, στη Μολδαβία.
REUTERS / HANDOUT

Ο Σουηδός Asa Sjostrom, που εκπροσωπείται από το πρακτορείο «Moment» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life, Singles» με την συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται δύο δίδυμα αδέρφια, ο Ιγκόρ και ο Άρθουρ να μοιράζουν σοκολάτες στους συμμαθητές τους για να γιορτάσουν τα ένατά τους γενέθλια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Μαρτίου 2014, στη Μολδαβία.

World Press Photo 2015. O Τούρκος φωτογράφος Bulent Kilic του «Agence France-Presse», τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News, Singles». Η φωτογραφία του έχει ημερομηνία 12 Μαρτίου 2014 και απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι που έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ανθρώπων που διαδηλώνουν με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Berkin Elvan, ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες πριν, στην Κωνσταντινούπολη.
REUTERS / HANDOUT

O Τούρκος φωτογράφος Bulent Kilic του «Agence France-Presse», τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News, Singles». Η φωτογραφία του έχει ημερομηνία 12 Μαρτίου 2014 και απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι που έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ανθρώπων που διαδηλώνουν με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Berkin Elvan, ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες πριν, στην Κωνσταντινούπολη.

World Press Photo 2015. Ο Αμερικανός φωτογράφος Pete Muller του «Prime», σε αποστολή του για το «National Geographic/The Washington Post» τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών, η οποία βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News, Stories». Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, που έχει ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2014, απεικονίζονται δύο νοσοκόμοι οι οποίοι συνοδεύουν έναν ασθενή με Έμπολα, που επιχείρησε να αποδράσει από την καραντίνα στην οποία βρισκόταν και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, πίσω στον θάλαμό του.
REUTERS / HANDOUT

Ο Αμερικανός φωτογράφος Pete Muller του «Prime», σε αποστολή του για το «National Geographic/The Washington Post» τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών, η οποία βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News, Stories». Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, που έχει ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2014, απεικονίζονται δύο νοσοκόμοι οι οποίοι συνοδεύουν έναν ασθενή με Έμπολα, που επιχείρησε να αποδράσει από την καραντίνα στην οποία βρισκόταν και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, πίσω στον θάλαμό του.

World Press Photo 2015. Η Αμερικανίδα Ami Vitale που εργάζεται για το «National Geographic» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Nature Singles», , με την συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται μια ομάδα μικρών μαχητών της φυλής Σαμπούρου που συναντούν για πρώτη φορά στη ζωή τους ρινόκερο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Κένυα στις 24 Νοεμβρίου 2014. 
REUTERS / HANDOUT

Η Αμερικανίδα Ami Vitale που εργάζεται για το «National Geographic» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Nature Singles», , με την συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται μια ομάδα μικρών μαχητών της φυλής Σαμπούρου που συναντούν για πρώτη φορά στη ζωή τους ρινόκερο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Κένυα στις 24 Νοεμβρίου 2014.

 
World Press Photo 2015. O Κινέζος φωτογράφος Yongzhi Chu απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature, Singles». Η φωτογραφία του, που έχει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2014, απεικονίζει μια μαϊμού η οποία προπονείται για το τσίρκο, αλλά φοβάται όταν ο ιδιοκτήτης της την πλησιάζει.
REUTERS / HANDOUT

O Κινέζος φωτογράφος Yongzhi Chu απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature, Singles». Η φωτογραφία του, που έχει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2014, απεικονίζει μια μαϊμού η οποία προπονείται για το τσίρκο, αλλά φοβάται όταν ο ιδιοκτήτης της την πλησιάζει.

World Press Photo 2015. Η Αμερικανίδα φωτογράφος Glenna Gordon τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «General News, Stories», για τη σειρά φωτογραφιών της, στην οποία περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη, που απεικονίζει τις μαθητικές στολές τριών από τα κορίτσια που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ στην Αμπούζα της Νιγηρίας.
REUTERS / HANDOUT

Η Αμερικανίδα φωτογράφος Glenna Gordon τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «General News, Stories», για τη σειρά φωτογραφιών της, στην οποία περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη, που απεικονίζει τις μαθητικές στολές τριών από τα κορίτσια που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ στην Αμπούζα της Νιγηρίας.

World Press Photo 2015. Ο Κινέζος Bao Tailiang της «Chengdu Economic Daily» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports, Singles» για τη συγκεριμένη φωτογραφία, η οποία έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου 2014 και αποτυπώνει τη στιγμή που ο παίκτης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι, αντικρίζει το έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, κατά την τελετή λήξης του Μουντιάλ, στο στάδιο Μαρακανά, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
REUTERS / HANDOUT

Ο Κινέζος Bao Tailiang της «Chengdu Economic Daily» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports, Singles» για τη συγκεριμένη φωτογραφία, η οποία έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου 2014 και αποτυπώνει τη στιγμή που ο παίκτης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι, αντικρίζει το έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, κατά την τελετή λήξης του Μουντιάλ, στο στάδιο Μαρακανά, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

World Press Photo 2015. Η Αμερικανίδα Darcy Padilla, που εκπροσωπείται από το «Agence VU» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Long-Term Projects» για τη σειρά «Οικογενειακή αγάπη 1993-2014 - Το πρότζεκτ της Τζούλι», στην οποία περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη εικόνα που τραβήχτηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 28 Ιανουαρίου 1993, στην οποία απεικονίζεται η Τζούλι, μια κοπέλα από το Σαν Φρανσίσκο. 
REUTERS / HANDOUT

Η Αμερικανίδα Darcy Padilla, που εκπροσωπείται από το «Agence VU» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Long-Term Projects» για τη σειρά «Οικογενειακή αγάπη 1993-2014 - Το πρότζεκτ της Τζούλι», στην οποία περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη εικόνα που τραβήχτηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 28 Ιανουαρίου 1993, στην οποία απεικονίζεται η Τζούλι, μια κοπέλα από το Σαν Φρανσίσκο.

 

World Press Photo 2015. Ο Κινέζος Ronghui Chen από το «City Express» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues, Singles». Στη φωτογραφία, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2014, απεικονίζεται ένας 19χρονος Κινέζος εργάτης που φορά μάσκα και καπέλο του Αγίου Βασίλη, να στέκεται δίπλα σε χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα και στεγνώνονται, σε εργοστάσιο της Κίνας. 
REUTERS / HANDOUT

Ο Κινέζος Ronghui Chen από το «City Express» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues, Singles». Στη φωτογραφία, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2014, απεικονίζεται ένας 19χρονος Κινέζος εργάτης που φορά μάσκα και καπέλο του Αγίου Βασίλη, να στέκεται δίπλα σε χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα και στεγνώνονται, σε εργοστάσιο της Κίνας.

 

World Press Photo 2015. Ο Γάλλος Jerome Sessini του «Magnum Photos», σε μια αποστολή για το «De Standaard» τράβηξε την συγκεκριμένη φωτογραφία στις 24 Φεβρουαρίου 2014 στο Κίεβο, η οποία απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News, Stories». Η εν λόγω φωτογραφία, που αποτελεί μέρος σειράς, απεικονίζει έναν ιερέα που ζητά βοήθεια από γιατρούς, προκειμένου να σωθεί η ζωή ενός συντρόφου του, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια εξέπνευσε.
REUTERS / HANDOUT

Ο Γάλλος Jerome Sessini του «Magnum Photos», σε μια αποστολή για το «De Standaard» τράβηξε την συγκεκριμένη φωτογραφία στις 24 Φεβρουαρίου 2014 στο Κίεβο, η οποία απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News, Stories». Η εν λόγω φωτογραφία, που αποτελεί μέρος σειράς, απεικονίζει έναν ιερέα που ζητά βοήθεια από γιατρούς, προκειμένου να σωθεί η ζωή ενός συντρόφου του, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια εξέπνευσε.

World Press Photo 2015. Ο Ιταλός Massimo Sestini τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «General News, Singles» για τη φωτογραφία του, στην οποία αποτυπώνεται στιγμιότυπο από επιχείρηση διάσωσης ναυαγών από την ιταλική ακτοφυλακή, 32 χλμ. βόρεια της Λιβύης, στις 7 Ιουνίου 2014.
REUTERS / HANDOUT

Ο Ιταλός Massimo Sestini τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «General News, Singles» για τη φωτογραφία του, στην οποία αποτυπώνεται στιγμιότυπο από επιχείρηση διάσωσης ναυαγών από την ιταλική ακτοφυλακή, 32 χλμ. βόρεια της Λιβύης, στις 7 Ιουνίου 2014.

World Press Photo 2015. O Αμερικανός Anand Varma που εργάζεται για το National Geographic τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature, Stories», με μια σειρά από φωτογραφίες στην οποία περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη, η οποία έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2014. Στην φωτογραφία απεικονίζεται ένας μύκητας που διεισδύει στον εγκέφαλο ενός μυρμηγκιού και το αναγκάζει να εγκαταλείψει το έδαφος και να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο.
REUTERS / HANDOUT

O Αμερικανός Anand Varma που εργάζεται για το National Geographic τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature, Stories», με μια σειρά από φωτογραφίες στην οποία περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη, η οποία έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2014. Στην φωτογραφία απεικονίζεται ένας μύκητας που διεισδύει στον εγκέφαλο ενός μυρμηγκιού και το αναγκάζει να εγκαταλείψει το έδαφος και να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο.

World Press Photo 2015. Ο Ιταλός Paolo Verzone που εκπροσωπείται από το «Agence VU» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Portraits, Stories» για τη σειρά πορτραίτων στην οποία περιλαμβάνεται το παραπάνω, που έχει ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2013 και απεικονίζει μια δόκιμη της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στην πόλη Μπρέντα της Ολλανδίας.
REUTERS / HANDOUT

Ο Ιταλός Paolo Verzone που εκπροσωπείται από το «Agence VU» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Portraits, Stories» για τη σειρά πορτραίτων στην οποία περιλαμβάνεται το παραπάνω, που έχει ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2013 και απεικονίζει μια δόκιμη της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στην πόλη Μπρέντα της Ολλανδίας.

World Press Photo 2015. O Αμερικανός Al Bello του «Getty Images» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Sports, Singles». Η φωτογραφία, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2014 απεικονίζει τον Odell Beckham των New York Giants να σκοράρει με εντυπωσιακό τρόπο στον αγώνα απέναντι στους Dallas Cowboys, στο στάδιο MetLife, στο Νιου Τζέρσεϊ.
REUTERS / HANDOUT

O Αμερικανός Al Bello του «Getty Images» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Sports, Singles». Η φωτογραφία, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2014 απεικονίζει τον Odell Beckham των New York Giants να σκοράρει με εντυπωσιακό τρόπο στον αγώνα απέναντι στους Dallas Cowboys, στο στάδιο MetLife, στο Νιου Τζέρσεϊ.

World Press Photo 2015. Ο Βέλγος Tomas van Houtryve του «VII», σε αποστολή του για το «Harper
REUTERS / HANDOUT

Ο Βέλγος Tomas van Houtryve του «VII», σε αποστολή του για το «Harper's Magazine», κέρδισε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues, Stories», με τη σειρά φωτογραφιών που τράβηξε τοποθετώντας μια φωτογραφική μηχανή πάνω σε μια τηλεχειριζόμενη συσκευή (drone). Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2014 απεικονίζονται μαθητές στην αυλή του σχολείου τους, στο Ελ Ντοράντο της Καλιφόρνια.