Multimedia

World Press Photo 2012

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 16:06

Ο διαγωνισμός World Press Photo αποτελεί κορυφαίο φωτογραφικό γεγονός όπου μετέχουν χιλιάδες φωτογράφοι από όλες τις χώρες του πλανήτη.

World Press Photo #1. Στον Σουηδό φωτογράφο της εφημερίδας «Dagens Nyheter», Πάουλ Χάνσεν, απονεμήθηκε το Παγκόσμιο βραβείο Press Photo 2012. Στη φωτογραφία του απεικονίζεται μία ομάδα ανδρών να μεταφέρουν τα άψυχα σώματα του δίχρονου Σουχάιμπ Χιτζάτζι και του τρίχρονου αδελφού του Μοχάμεντ στο τέμενος λίγο πριν από την ταφή τους, στις 20 Νοεμβρίου 2012.
REUTERS / HANDOUT

Στον Σουηδό φωτογράφο της εφημερίδας «Dagens Nyheter», Πάουλ Χάνσεν, απονεμήθηκε το Παγκόσμιο βραβείο Press Photo 2012. Στη φωτογραφία του απεικονίζεται μία ομάδα ανδρών να μεταφέρουν τα άψυχα σώματα του δίχρονου Σουχάιμπ Χιτζάτζι και του τρίχρονου αδελφού του Μοχάμεντ στο τέμενος λίγο πριν από την ταφή τους, στις 20 Νοεμβρίου 2012.

World Press Photo #2. Ο Emin Ozmen από την Τουρκία κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Θέμα της φωτογραφίας του ήταν Σύριοι αντάρτες που ανακρίνουν και βασανίζουν έναν πληροφοριοδότη στο Χαλέπι, στις 21 Ιουλίου 2012.
REUTERS

Ο Emin Ozmen από την Τουρκία κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Θέμα της φωτογραφίας του ήταν Σύριοι αντάρτες που ανακρίνουν και βασανίζουν έναν πληροφοριοδότη στο Χαλέπι, στις 21 Ιουλίου 2012.

World Press Photo #3. Ο Ιταλός φωτογράφος Fabio Bucciarelli του πρακτορείου «France-Presse», τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά φωτογραφιών «Μάχη μέχρι θανάτου». Η φωτογραφία απεικονίζει έναν αντάρτη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που παίρνει θέση μάχης κατά την διάρκεια συγκρούσεων με κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, στις 10 Οκτωβρίου του 2012.
REUTERS / HANDOUT

Ο Ιταλός φωτογράφος Fabio Bucciarelli του πρακτορείου «France-Presse», τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά φωτογραφιών «Μάχη μέχρι θανάτου». Η φωτογραφία απεικονίζει έναν αντάρτη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που παίρνει θέση μάχης κατά την διάρκεια συγκρούσεων με κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, στις 10 Οκτωβρίου του 2012.

World Press Photo #4. Ο φωτογράφος Rodrigo Abd από την Αργεντινή που εργάζεται στο «Αssociated Press» ήταν ο νικητής της κατηγορίας «General News Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Στη φωτογραφία με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2012, απεικονίζεται ένα θύμα του πολέμου στη Συρία, η Αίντα, η οποία κλαίει ενώ αναρρώνει από σοβαρό τραυματισμό όταν το σπίτι της στην επαρχία Ιντλιμπ χτυπήθηκε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
REUTERS / RODRIGO ABD

Ο φωτογράφος Rodrigo Abd από την Αργεντινή που εργάζεται στο «Αssociated Press» ήταν ο νικητής της κατηγορίας «General News Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Στη φωτογραφία με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2012, απεικονίζεται ένα θύμα του πολέμου στη Συρία, η Αίντα, η οποία κλαίει ενώ αναρρώνει από σοβαρό τραυματισμό όταν το σπίτι της στην επαρχία Ιντλιμπ χτυπήθηκε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

World Press Photo #5. Ο Αυστραλός φωτογράφος Daniel Berehulak του «Getty Images» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «General News Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, με τη σειρά «Η Ιαπωνία μετά το κύμα». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2012, απεικονίζονται ξεριζωμένα πεύκα  κατά την διάρκεια του τσουνάμι στην παραλία «Rikuzentakata».
REUTERS / DANIEL BEREHULAK

Ο Αυστραλός φωτογράφος Daniel Berehulak του «Getty Images» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «General News Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, με τη σειρά «Η Ιαπωνία μετά το κύμα». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2012, απεικονίζονται ξεριζωμένα πεύκα  κατά την διάρκεια του τσουνάμι στην παραλία «Rikuzentakata».

World Press Photo #7. Ο Ρώσος φωτογράφος Sergei Ilnitsky του EPA, τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Sports Action Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Η Χρυσή επαφή - Ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η φωτογραφία, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2012,  απεικονίζει τον Αιγύπτιο αθλητή Alaaeldin Abouelkassem σε αγώνα με τον Γερμανό Peter Joppich στο ξίφος μονομαχίας για τη φάση των «15» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
REUTERS / SERGEI ILNITSKY

Ο Ρώσος φωτογράφος Sergei Ilnitsky του EPA, τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Sports Action Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Η Χρυσή επαφή - Ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η φωτογραφία, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2012,  απεικονίζει τον Αιγύπτιο αθλητή Alaaeldin Abouelkassem σε αγώνα με τον Γερμανό Peter Joppich στο ξίφος μονομαχίας για τη φάση των «15» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

World Press Photo #6. Ο φωτογράφος Chen Wei Seng από τη Μαλαισία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports Action Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Στη φωτογραφία με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2012, απεικονίζεται ένας ανακουφισμένος αναβάτης σε αγώνα με ταύρους στο Batu Sangkar, στη Δυτική Σουμάτρα.
REUTERS / CHEN WEI SENG

Ο φωτογράφος Chen Wei Seng από τη Μαλαισία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports Action Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Στη φωτογραφία με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2012, απεικονίζεται ένας ανακουφισμένος αναβάτης σε αγώνα με ταύρους στο Batu Sangkar, στη Δυτική Σουμάτρα.

World Press Photo #8. Ο φωτογράφος Micah Albert του «Redux Images» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Στη φωτογραφία με ημερομηνία 3 Απριλίου 2012, απεικονίζεται μια γυναίκα που μαζεύει σκουπίδια μέσα στη βροχή σε χωματερή στο Ναϊρόμπι.
REUTERS / MICAH ALBERT

Ο φωτογράφος Micah Albert του «Redux Images» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Στη φωτογραφία με ημερομηνία 3 Απριλίου 2012, απεικονίζεται μια γυναίκα που μαζεύει σκουπίδια μέσα στη βροχή σε χωματερή στο Ναϊρόμπι.

World Press Photo #9. Η φωτογράφος Maika Elan από το Βιετνάμ τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Η ροζ επιλογή, Βιετνάμ». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2012, απεικονίζεται η Phan Thi Thuy Vy και η Dang Thi Bich Bay, οι οποίες είναι ζευγάρι για περισσότερο από έναν χρόνο, να παρακολουθούν τηλεόραση και να ξεκουράζονται μετά τη μελέτη τους για στο σχολείο στη Ντα Νανγκ.
REUTERS / MAIKA ELAN

Η φωτογράφος Maika Elan από το Βιετνάμ τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Η ροζ επιλογή, Βιετνάμ». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2012, απεικονίζεται η Phan Thi Thuy Vy και η Dang Thi Bich Bay, οι οποίες είναι ζευγάρι για περισσότερο από έναν χρόνο, να παρακολουθούν τηλεόραση και να ξεκουράζονται μετά τη μελέτη τους για στο σχολείο στη Ντα Νανγκ.

World Press Photo #11. Ο Ιταλός φωτογράφος Fausto Podavini τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life Stories», για τη σειρά «Mirella». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2012, απεικονίζεται η Μιρέλα που βρίσκεται στη Ρώμη και φροντίζει το σύζυγό της Λουίτζι, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
REUTERS / FAUSTO PODAVINI

Ο Ιταλός φωτογράφος Fausto Podavini τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life Stories», για τη σειρά «Mirella». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2012, απεικονίζεται η Μιρέλα που βρίσκεται στη Ρώμη και φροντίζει το σύζυγό της Λουίτζι, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

World Press Photo #10. Ο Soren Bidstrup από τη Δανία που εργάζεται στην εφημερίδα Berlingske, τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Η φωτογραφία με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2012, έχει θέμα τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάμπινγκ στο Jeselo.
REUTERS / SOREN BIDSTRUP

Ο Soren Bidstrup από τη Δανία που εργάζεται στην εφημερίδα Berlingske, τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Η φωτογραφία με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2012, έχει θέμα τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάμπινγκ στο Jeselo.

World Press Photo #12. H φωτογράφος Ilona Szwarc από την Πολωνία του «Redux Images» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία « People - Observed Portraits Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Η φωτογραφία με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2012 αποτελεί πορτραίτο της Κιάλα, η οποία κρατάει μια κούκλα που της μοιάζει και ποζάρει μπροστά από φωτογραφία των προγόνων της στη Βοστόνη.
REUTERS / ILONA SZWARC

H φωτογράφος Ilona Szwarc από την Πολωνία του «Redux Images» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία « People - Observed Portraits Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Η φωτογραφία με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2012 αποτελεί πορτραίτο της Κιάλα, η οποία κρατάει μια κούκλα που της μοιάζει και ποζάρει μπροστά από φωτογραφία των προγόνων της στη Βοστόνη.

World Press Photo #13. H Ολλανδή φωτογράφος Ananda van der Pluijm τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «People - Observed Portraits Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Martin». Αφού έμεινε για δέκα χρόνια με τον πατέρα του και έζησε και σε κέντρο φιλοξενίας νέων, ο 18χρονος Μάρτιν επέστρεψε πριν από δύο χρόνια στο σπίτι για να μείνει με τη μητέρα του. Εφτασε, κρατώντας μια τσάντα με λίγα ρούχα, χωρίς δουλειά ή κάποιο πτυχίο.
REUTERS / ANANDA VAN DER PLUJIM

H Ολλανδή φωτογράφος Ananda van der Pluijm τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «People - Observed Portraits Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Martin». Αφού έμεινε για δέκα χρόνια με τον πατέρα του και έζησε και σε κέντρο φιλοξενίας νέων, ο 18χρονος Μάρτιν επέστρεψε πριν από δύο χρόνια στο σπίτι για να μείνει με τη μητέρα του. Εφτασε, κρατώντας μια τσάντα με λίγα ρούχα, χωρίς δουλειά ή κάποιο πτυχίο.

World Press Photo #15. Ο φωτογράφος Stephan Vanfleteren από το Βέλγιο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People - Staged Portraits Stories», για τη σειρά «Ανθρωποι του ελέους, Γουϊνέα». Η φωτογραφία με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2012, απεικονίζει την 30χρονη Makone Soumaoro, η οποία έχει βρογχοκήλη.
REUTERS / STEPHAN VANFLETEREN

Ο φωτογράφος Stephan Vanfleteren από το Βέλγιο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People - Staged Portraits Stories», για τη σειρά «Ανθρωποι του ελέους, Γουϊνέα». Η φωτογραφία με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2012, απεικονίζει την 30χρονη Makone Soumaoro, η οποία έχει βρογχοκήλη.

World Press Photo #14. Ο φωτογράφος Stefen Chow από τη Μαλαισία που εργάζεται στο περιοδικό «Smithsonian» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «People - Staged Portraits Single» του  World Press Photo of the Year 2012. Η φωτογραφία με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2012 απεικονίζει τον Ai Weiwei στο Πεκίνο.
REUTERS / STEFEN CHOW

Ο φωτογράφος Stefen Chow από τη Μαλαισία που εργάζεται στο περιοδικό «Smithsonian» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «People - Staged Portraits Single» του  World Press Photo of the Year 2012. Η φωτογραφία με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2012 απεικονίζει τον Ai Weiwei στο Πεκίνο.

World Press Photo #16. O Γερμανός φωτογράφος Christian Ziegler τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Θέμα της φωτογραφίας του με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, ένας Καζουάριος -σπάνιο είδος πτηνού που απειλείται με εξαφάνιση- που τρέφεται με τους καρπούς του δέντρου «Elaeocarpus angustifolius» στο Black Mountain Road. 
REUTERS / CHRISTIAN ZIEGLER

O Γερμανός φωτογράφος Christian Ziegler τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Single» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012. Θέμα της φωτογραφίας του με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, ένας Καζουάριος -σπάνιο είδος πτηνού που απειλείται με εξαφάνιση- που τρέφεται με τους καρπούς του δέντρου «Elaeocarpus angustifolius» στο Black Mountain Road. 

World Press Photo #17. Ο Καναδός φωτογράφος Paul Nicklen τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Βασιλικοί πιγκουΐνοι». Η φωτογραφία με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2012, απεικονίζει μια ομάδα βασιλικών πιγκουΐνων που κολυμπούν στη Θάλασσα Ρος, στην Ανταρκτική.
REUTERS / PAUL NICKLEN

Ο Καναδός φωτογράφος Paul Nicklen τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Βασιλικοί πιγκουΐνοι». Η φωτογραφία με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2012, απεικονίζει μια ομάδα βασιλικών πιγκουΐνων που κολυμπούν στη Θάλασσα Ρος, στην Ανταρκτική.

World Press Photo #18. O Δανός φωτογράφος Jan Grarup του πρακτορείου «Laif» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports Features Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Γυναικείο μπάσκετ, Μογκαντίσου, Σομαλία». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου, απεικονίζεται ένας οπλισμένος άνδρας που αμείβεται από την Ομοσπονδία Μπάσκετ της Σομαλίας, ο οποίος παρακολουθεί και προστατεύει αγώνα μπάσκετ γυναικών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.
REUTERS / JAN GRARUP

O Δανός φωτογράφος Jan Grarup του πρακτορείου «Laif» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports Features Stories» του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2012, για τη σειρά «Γυναικείο μπάσκετ, Μογκαντίσου, Σομαλία». Στη φωτογραφία με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου, απεικονίζεται ένας οπλισμένος άνδρας που αμείβεται από την Ομοσπονδία Μπάσκετ της Σομαλίας, ο οποίος παρακολουθεί και προστατεύει αγώνα μπάσκετ γυναικών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.