Multimedia

Οι Φιλιππίνες μετρούν τις πληγές τους

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 16:50

Οι Φιλιππίνες μετρούν τις πληγές τους από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, όπου σύμφωνα με τον απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών οι νεκροί ανέρχονται στους 4.000 ενώ 1.602 άνθρωποι αγνοούνται, εκτιμώντας ότι πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει επηρεαστεί.

Τεράστια είναι η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τον τυφώνα. Oι αρχές των Φιλιππίνων, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και διεθνείς οργανώσεις αρωγής αντιμετωπίζουν μία αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να έχει φθάσει τα τέσσερα εκατομμύρια. Τουλάχιστον 18.000 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης των καταστροφών.

Σχεδόν 1.200 στρατιώτες, τρία πολεμικά σκάφη, 10 αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα θα κινητοποιήσει η Ιαπωνία για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής. Η συνολική παροχή βοήθειας από την πλευρά της Κομισιόν θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα η  υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, USAID, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους πληγέντες. Στην αποστολή επιπλέον οικονομικής βοήθειας αλλά και στρατιωτικών ενισχύσεων στις Φιλιππίνες συμμετέχει η Αυστραλία και ο Καναδάς.