Multimedia

Ταξίδι στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 16:06

Ο φωτογράφος Ερικ Θάγιερ ταξίδεψε στην κομητεία Μπρούκς του Τέξας και την Ρεϊνόζα στο Μεξικό, ερευνώντας τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτου λαθρομεταναστών στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Μέσα από μία σειρά φωτογραφιών, από ένα ξενώνα μεταναστών στο Μεξικό και από περιπόλους με την αμερικανική συνοριοφυλακή της Κομητείας Μπρούκς, δίνει μία περιγραφή της επικίνδυνης ζωής των συνόρων.

Το 2012 αστυνομικοί της Κομητείας Μπρουκς βρήκαν 129 πτώματα λαθρομεταναστών, περίπου το διπλάσιο αριθμό από τον προηγούμενο χρόνο και έξι φορές μεγαλύτερο από τον καταγεγραμμένο αριθμό του 2010. Τα περισσότερα από τα θύματα υπέκυψαν στις εξοντωτικές θερμοκρασίες των αγρίων εκτάσεων του νότιου Τέξας.

Πολλοί λαθρομετανάστες, περνώντας αρκετές εβδομάδες διασχίζοντας το Μεξικό και διασχίζοντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε, περνούν κάποιες μέρες σε ένα ξενώνα – κρυσφύγετο, όπως το Σπίτι του Μετανάστη (Casa del Migrante), στη Ρεϊνόζα του Μεξικού, πριν συνεχίσουν το ταξίδι για την άλλη πλευρά των συνόρων, και πολλοί αγνοούν τους κινδύνους της διαδρομής που ακολουθεί.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #1. Αστυνομικός της περιπόλου της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε ψάχνει για ομάδα παράνομων μεταναστών που διέσχισαν τον ποταμό, στο Μίσιον του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Αστυνομικός της περιπόλου της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε ψάχνει για ομάδα παράνομων μεταναστών που διέσχισαν τον ποταμό, στο Μίσιον του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #2. Το σημείο ελέγχου Λος Εμπανος στον ποταμό Ρίο Γκράντε στο Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Το σημείο ελέγχου Λος Εμπανος στον ποταμό Ρίο Γκράντε στο Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #3. Αστυνομικός της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ στην κοιλάδα του ποταμού Ρίο Γκράντε ψάχνει για ομάδα παράνομων μεταναστών που διέσχισαν τον ποταμό, στο Μίσιον του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Αστυνομικός της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ στην κοιλάδα του ποταμού Ρίο Γκράντε ψάχνει για ομάδα παράνομων μεταναστών που διέσχισαν τον ποταμό, στο Μίσιον του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #4. Ο φράχτης των συνόρων στο Μίσιον του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Ο φράχτης των συνόρων στο Μίσιον του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #5. Ο φράχτης των συνόρων στο Χιντάλγκο του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Ο φράχτης των συνόρων στο Χιντάλγκο του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #6. Συνοριοφύλακας των ΗΠΑ περνάει μπροστά από μία σειρήνα διάσωσης κοντά στη Φαλφούριας στο Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Συνοριοφύλακας των ΗΠΑ περνάει μπροστά από μία σειρήνα διάσωσης κοντά στη Φαλφούριας στο Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #7. Σύλληψη δύο λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας
REUTERS / ERIC THAYER

Σύλληψη δύο λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #8. Σύλληψη δύο λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας
REUTERS / ERIC THAYER

Σύλληψη δύο λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #9. Παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι παραδόθηκαν στις αρχές της συνοριοφυλακής, κάθονται σε ένα εστιατόριο στο Εντσίνο του Τέξας. Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι ο οδηγός τους τους εγκατέλειψε στην έρημο και δεν επέστρεψε ποτέ. Αφού περιπλανιόντουσαν για μέρες χωρίς τροφή και νερό, παραδόθηκαν στις αρχές. 
REUTERS / ERIC THAYER

Παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι παραδόθηκαν στις αρχές της συνοριοφυλακής, κάθονται σε ένα εστιατόριο στο Εντσίνο του Τέξας. Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι ο οδηγός τους τους εγκατέλειψε στην έρημο και δεν επέστρεψε ποτέ. Αφού περιπλανιόντουσαν για μέρες χωρίς τροφή και νερό, παραδόθηκαν στις αρχές. 

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #10. Σύλληψη λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας
REUTERS / ERIC THAYER

Σύλληψη λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #11. Σύλληψη λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας
REUTERS / ERIC THAYER

Σύλληψη λαθρομεταναστών από την συνοριοφυλακή περίπολο των ΗΠΑ κοντά στη Φαρφούριας, στο Τέξας

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #12. Πινακίδα στο σημείο ελέγχου της συνοριοφυλακής των ΗΠΑ στη Φαρφούριας του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Πινακίδα στο σημείο ελέγχου της συνοριοφυλακής των ΗΠΑ στη Φαρφούριας του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #13. Συνοριοφύλακας ατενίζει την έρημο μέσα από το φράχτη των συνόρων κοντά στη Φαρφούρια, του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Συνοριοφύλακας ατενίζει την έρημο μέσα από το φράχτη των συνόρων κοντά στη Φαρφούρια, του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #14. Ο Γκάμπριελ Καντού ποζάρει για μία φωτογραφία,  στο ράντσο του κοντά στη Φαρφούριας του Τέξας. Ο κ. Καντού ανέφερε ότι έχει παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν τα κτήματά του τον τελευταίο καιρό.
REUTERS / ERIC THAYER

Ο Γκάμπριελ Καντού ποζάρει για μία φωτογραφία,  στο ράντσο του κοντά στη Φαρφούριας του Τέξας. Ο κ. Καντού ανέφερε ότι έχει παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν τα κτήματά του τον τελευταίο καιρό.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #15. Μία πινακίδα στην είσοδο ενός ράντσου στη Φαρφούριας του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Μία πινακίδα στην είσοδο ενός ράντσου στη Φαρφούριας του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #16. Συνοριοφύλακας ελέγχει αυτοκίνητα στο σταθμό της Φαρφούριας, στο Τέξας. Από το σημείο ελέγχου, το οποίο βρίσκεται  113 χλμ βόρεια των συνόρων, περνούν 5.000 – 7.000 αυτοκίνητα σε μία φυσιολογική ημέρα και 12.000 την περίοδο των γιορτών.
REUTERS / ERIC THAYER

Συνοριοφύλακας ελέγχει αυτοκίνητα στο σταθμό της Φαρφούριας, στο Τέξας. Από το σημείο ελέγχου, το οποίο βρίσκεται  113 χλμ βόρεια των συνόρων, περνούν 5.000 – 7.000 αυτοκίνητα σε μία φυσιολογική ημέρα και 12.000 την περίοδο των γιορτών.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #17. Ένα αυτοκίνητο γεμάτο με δέματα μαριχουάνα βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα στη Λα Γκρούγια, του Τέξας. Όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο για έλεγχο, ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει  και κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, έριξε το αυτοκίνητο στον ποταμό Ρίο Γκράντε. Ο οδηγός εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και διέφυγε πεζός προς το Μεξικό.
REUTERS / ERIC THAYER

Ένα αυτοκίνητο γεμάτο με δέματα μαριχουάνα βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα στη Λα Γκρούγια, του Τέξας. Όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο για έλεγχο, ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει  και κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, έριξε το αυτοκίνητο στον ποταμό Ρίο Γκράντε. Ο οδηγός εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και διέφυγε πεζός προς το Μεξικό.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #18. Πινακίδα στην περιοχή Μπράουνσβιλ του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Πινακίδα στην περιοχή Μπράουνσβιλ του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #19. Ένα αγόρι τρέχει στην όχθη των συνόρων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, στο σημείο όπου ο ποταμός Ρίο Γκράντε συναντά τον Κόλπο του Μεξικού στο Μπράουνσβιλ, του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Ένα αγόρι τρέχει στην όχθη των συνόρων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, στο σημείο όπου ο ποταμός Ρίο Γκράντε συναντά τον Κόλπο του Μεξικού στο Μπράουνσβιλ, του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #20. Ενας άντρας μιλά στο τηλέφωνο στο «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα.  Ο ξενώνας παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Ενας άντρας μιλά στο τηλέφωνο στο «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα.  Ο ξενώνας παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #21. Μετανάστες κάθονται σε ένα καναπέ στον ξενώνα Casa del Migrante στην Ρεϊνόζα. Ο ξενώνας παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Μετανάστες κάθονται σε ένα καναπέ στον ξενώνα Casa del Migrante στην Ρεϊνόζα. Ο ξενώνας παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #22. Ο θάλαμος με τα κρεβάτια του ξενώνα Casa del Migrante στην Ρεϊνόζα. Ο ξενώνας παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Ο θάλαμος με τα κρεβάτια του ξενώνα Casa del Migrante στην Ρεϊνόζα. Ο ξενώνας παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #23. Ο ξενώνας Casa del Migrante παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Ο ξενώνας Casa del Migrante παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #24. Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #25. Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #26. Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #27. Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
REUTERS / ERIC THAYER

Το «Σπίτι του Μετανάστη» (Casa del Migrante) στην Ρεϊνόζα παρέχει στέγη, φαγητό, ρούχα και ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα καθώς και σε αυτούς που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #28. Ενας σταυρός προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περνώντας τα σύνορα, στο Casa del Migrante στην Ρεϊνόζα.
REUTERS / ERIC THAYER

Ενας σταυρός προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περνώντας τα σύνορα, στο Casa del Migrante στην Ρεϊνόζα.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #29. Λουλούδια, σταυροί και αναμνηστικά προς τιμή των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περνώντας τα σύνορα, στην έρημο κοντά στη Φαρφούριας του Τέξας.
REUTERS / ERIC THAYER

Λουλούδια, σταυροί και αναμνηστικά προς τιμή των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περνώντας τα σύνορα, στην έρημο κοντά στη Φαρφούριας του Τέξας.

Ταξίδι  στη «νεκρή» ζώνη ΗΠΑ - Μεξικό #30. Αταυτοποίητοι τάφοι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην έρημο, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα, κοντά στη Φαρφούριας.
REUTERS / ERIC THAYER

Αταυτοποίητοι τάφοι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην έρημο, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα, κοντά στη Φαρφούριας.