Multimedia

Βατικανό: Εκλογή Πάπα Φραγκίσκου Α'

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 14:29

Τον αργεντινό καρδινάλιο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξέλεξαν οι καρδινάλιοι - εκλέκτορες του κονκλάβιου του Βατικανού ως νέο Ποντίφικα, υπό το όνομα πάπας Φραγκίσκος ο Α'.

Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ήταν μέχρι σήμερα αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ενώ είναι ο πρώτος λατινοαμερικάνος, ιησουίτης και μη ευρωπαίος ο οποίος εκλέγεται στον παπικό θρόνο.

Ο νέος Πάπας είναι 76 ετών και θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός.

Απευθυνόμενος στα συγκεντρωμένα πλήθη των ρωμαιοκαθολικών πιστών από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αποκαλώντας τους αδελφούς και αδελφές, ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α' ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, Βενέδικτο τον 16ο, για την προσφορά του στην Καθολική Εκκλησία.

Στη συνέχεια ο Πάπας έδωσε την πρώτη του ευλογία στην πόλη της Ρώμης και σε όλο τον πλανήτη, καθώς και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιαστές αναφέρουν ότι ο αργεντινός επίσκοπος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α' τιμώντας τον Αγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).