Ο αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο νέος Πάπας

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 21:15
REUTERS


 

 

A- A A+

Τον αργεντινό καρδινάλιο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξέλεξαν οι καρδινάλιοι - εκλέκτορες του κονκλάβιου του Βατικανού ως νέο Ποντίφικα, υπό το όνομα πάπας Φραγκίσκος ο Α'.

Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ήταν μέχρι σήμερα αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ενώ είναι ο πρώτος λατινοαμερικάνος, ιησουίτης και μη ευρωπαίος ο οποίος εκλέγεται στον παπικό θρόνο.

Ο νέος Πάπας είναι 76 ετών και θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός.

Απευθυνόμενος στα συγκεντρωμένα πλήθη των ρωμαιοκαθολικών πιστών από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αποκαλώντας τους αδελφούς και αδελφές, ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α' ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, Βενέδικτο τον 16ο, για την προσφορά του στην Καθολική Εκκλησία.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Στη συνέχεια ο Πάπας έδωσε την πρώτη του ευλογία στην πόλη της Ρώμης και σε όλο τον πλανήτη, καθώς και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης και του ευαγγελισμού», ενώ στη συνέχεια ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας», τόνισε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο Φραγκίσκος ο Α’, μιλώντας ιταλικά με μία ελαφριά λατινοαμερικάνικη χροιά, αστειεύτηκε με το πλήθος την ώρα κατά την οποία έδινε την πρώτη του ευλογία.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, όπως φαίνεται, οι αδελφοί του καρδινάλιοι του κονκλαβίου «έφτασαν μέχρι την άκρη του κόσμου» για να εκλέξουν Πάπα, αναφερόμενος στη γεωγραφική απόσταση της Αργεντινής από το Βατικανό.

YOUTUBE/ASSOCIATEDPRESS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μήνυμά της, κάλεσε το νέο Πάπα να εργαστεί για την προαγωγή της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Προς τιμήν  του Αγίου Φραγκίσκου Χαβιέρ το όνομα

Σχολιαστές αναφέρουν ότι ο αργεντινός επίσκοπος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α' τιμώντας τον Αγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).

Ο Αγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν βάσκος ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας. Εδωσε μαζί με τους «συντρόφους του εν Κυρίω» τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τη «συντροφιά του Ιησού». Αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.

Βιογραφικό

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Σπούδασε και αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός, αλλά στη συνέχεια επέλεξε την ιεροσύνη και εισήλθε στην ιερατική σχολή «Βίλα Ντεβότο».

Στις 11 Μαρτίου 1958 εντάχθηκε στο Κολέγιο της «Συντροφιάς του Ιησού», ενώ σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στη Χιλή και το 1963, κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Άιρες, απέκτησε πτυχίο φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», στο Σαν Μιγκέλ.

Μεταξύ του 1964 και του 1965 διετέλεσε καθηγητής λογοτεχνίας και ψυχολογίας στο Κολέγιο του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» στη Σάντα Φε, ενώ το 1966 δίδαξε τα ίδια θέματα στο Κολέγιο του «Σωτήρα», στο Μπουένος Άιρες.

Από το 1967 έως το 1970 σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», όπου και αποφοίτησε, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 1969 χειροτονήθηκε ιερέας. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, σύμβουλος και πρύτανης του ανώτατου Κολεγίου «Σαν Χοσέ».

Στις 31 Ιουλίου 1973 διορίστηκε έπαρχος, θέση που κατείχε για έξι χρόνια. Γνώστης του αθλήματος και παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των αργεντινών, ο πάπας Μπεργκόλιο είναι οπαδός της Σαν Λορέντσο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή