Multimedia

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 16:57

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της αριστερής οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), μετά από 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης.

Η ένοπλη σύγκρουση μισού αιώνα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τη συμφωνία «την αρχή του τέλους για τα βάσανα, τον πόνο και την τραγωδία του πολέμου».

Η χωρίς προηγούμενο συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου στην προσπάθεια της Κολομβίας να γυρίσει σελίδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί από το 1964 και στον οποίο αναμετρήθηκαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και λαθρέμποροι ναρκωτικών.

Με βάση τη συμφωνία, οι FARC εγκαταλείπουν τον ένοπλο αγώνα και μετατρέπονται σε νόμιμη πολιτική δύναμη.

Η συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας, αφορά επίσης την «κατάθεση των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και των αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών».

Οι αντάρτες εφαρμόζουν ήδη μονομερή εκεχειρία από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους νωρίτερα φέτος.

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Αριστεροί αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) περιπολούν ένα δρόμο κοντά στο Σαν Βιθέντε ντε Καχουάν, στην Κακέτα (9 Ιανουαρίου 1999).
REUTERS / © Jose Gomez

Αριστεροί αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) περιπολούν ένα δρόμο κοντά στο Σαν Βιθέντε ντε Καχουάν, στην Κακέτα (9 Ιανουαρίου 1999).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Αστυνομικοί απομακρύνουν τη σορό ενός συναδέλφου τους, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με μέλη της οργάνωσης FARC στο Τορίμπιο, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μπογκοτά (14 Απριλίου 2005).
REUTERS / © Eduardo Munoz

Αστυνομικοί απομακρύνουν τη σορό ενός συναδέλφου τους, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με μέλη της οργάνωσης FARC στο Τορίμπιο, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μπογκοτά (14 Απριλίου 2005).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν πιάσει όμηρους τρείς αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στην πόλη Ντολόρες, περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπογκοτά στην επαρχία Τολίμα (17 Νοεμβρίου 1999).
REUTERS / © Str Old

Μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν πιάσει όμηρους τρείς αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στην πόλη Ντολόρες, περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπογκοτά στην επαρχία Τολίμα (17 Νοεμβρίου 1999).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ίνγκριντ Μπετανκούρ, η οποία είχε απαχθεί από το Φεβρουάριο του 2002, διακρίνεται σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Κολομβίας, στις 30 Νοεμβρίου 2007. Τελικώς, απελευθερώθηκε το 2008 μετά από επιχείρηση του κολομβιανού στρατού, έπειτα από 6 χρόνια ομηρίας.
REUTERS / © Daniel Munoz

Η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ίνγκριντ Μπετανκούρ, η οποία είχε απαχθεί από το Φεβρουάριο του 2002, διακρίνεται σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Κολομβίας, στις 30 Νοεμβρίου 2007. Τελικώς, απελευθερώθηκε το 2008 μετά από επιχείρηση του κολομβιανού στρατού, έπειτα από 6 χρόνια ομηρίας.

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Αριστεροί αντάρτες περιπολούν ένα οδόφραγμα σε κεντρικό δρόμο, μετά από επίθεση στην πόλη Σίλβια, στην επαρχία Κάουκα, στη νοτιοδυτική Κολομβία 20 Μαϊου 1999).
REUTERS / © Henry Romero

Αριστεροί αντάρτες περιπολούν ένα οδόφραγμα σε κεντρικό δρόμο, μετά από επίθεση στην πόλη Σίλβια, στην επαρχία Κάουκα, στη νοτιοδυτική Κολομβία 20 Μαϊου 1999).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Σαράντα έξι Κολομβιανοί αστυνομικοί που κρατούνται όμηροι από μαρξιστές αντάρτες της οργάνωσης FARC μεταφέρονται με βάρκα (20 Ιουνίου 2001).
REUTERS / © Eliana Aponte

Σαράντα έξι Κολομβιανοί αστυνομικοί που κρατούνται όμηροι από μαρξιστές αντάρτες της οργάνωσης FARC μεταφέρονται με βάρκα (20 Ιουνίου 2001).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Τρείς αντάρτες, μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έχουν πάρει θέση σε ένα χαντάκι γύρω από ένα βαριά οχυρωμένο στρατόπεδο ανταρτών στη νότια επαρχία Κακέτα (8 Δεκεμβρίου 1998).
REUTERS / © Str Old

Τρείς αντάρτες, μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έχουν πάρει θέση σε ένα χαντάκι γύρω από ένα βαριά οχυρωμένο στρατόπεδο ανταρτών στη νότια επαρχία Κακέτα (8 Δεκεμβρίου 1998).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Αστυνομικοί και πολίτες κοιτούν ένα καμμένο φορτηγό, μετά από επίθεση των ανταρτών FARC στη Ντάγκουα, στην επαρχία Βάγιε (10 Απριλίου 2003).
REUTERS / © Eduardo Munoz

Αστυνομικοί και πολίτες κοιτούν ένα καμμένο φορτηγό, μετά από επίθεση των ανταρτών FARC στη Ντάγκουα, στην επαρχία Βάγιε (10 Απριλίου 2003).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Μαθητές συμμετέχουν σε άσκηση εκκένωσης, στην περίπτωση που βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του στρατού και των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σε ένα σχολείο στο Τορίμπιο, στην επαρχία Κάουκα (25 Σεπτεμβρίου 2012).
REUTERS / © Jaime Saldarriaga

Μαθητές συμμετέχουν σε άσκηση εκκένωσης, στην περίπτωση που βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του στρατού και των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σε ένα σχολείο στο Τορίμπιο, στην επαρχία Κάουκα (25 Σεπτεμβρίου 2012).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανός στρατιώτης μεταφέρεται από ένα ελικόπτερο Black Hawk, στο Πουέρτο Σιάρε (22 Αυγούστου 2001).
REUTERS / © Jose Gomez

Κολομβιανός στρατιώτης μεταφέρεται από ένα ελικόπτερο Black Hawk, στο Πουέρτο Σιάρε (22 Αυγούστου 2001).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Η πολιτικός Ίνγκριντ Μπετανκούρ χαμογελά ενώ βρίσκεται στο ελικόπτερο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της στην Κολομβία (2 Ιουλίου 2008).
REUTERS / © Handout

Η πολιτικός Ίνγκριντ Μπετανκούρ χαμογελά ενώ βρίσκεται στο ελικόπτερο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της στην Κολομβία (2 Ιουλίου 2008).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Αστυνομικός κάθεται ανάμεσα στα συντρίμια ενός αστυνομικού τμήματος, το οποίο καταστράφηκε από βομβιστική επίθεση στην κοινότητα Ίνζα, την επαρχία της Κάουκα (7 Δεκεμβρίου 2013).
REUTERS / © Jaime Saldarriaga

Αστυνομικός κάθεται ανάμεσα στα συντρίμια ενός αστυνομικού τμήματος, το οποίο καταστράφηκε από βομβιστική επίθεση στην κοινότητα Ίνζα, την επαρχία της Κάουκα (7 Δεκεμβρίου 2013).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Αστυνομικοί προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά από ένα φορτηγό το οποίο έκαψαν αντάρτες της FARC στη Ντάγκουα, στην επαρχία Βάγιε (10 Απριλίου 2003).
REUTERS / © Eduardo Munoz

Αστυνομικοί προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά από ένα φορτηγό το οποίο έκαψαν αντάρτες της FARC στη Ντάγκουα, στην επαρχία Βάγιε (10 Απριλίου 2003).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Μαρξιστές αντάρτες της οργάνωσης FARC παρελαύνουν μέσα σε ένα στρατόπεδο ανταρτών βαθιά στη ζούγκλα της νότιας Κολομβίας (22 Ιουνίου 2001).
REUTERS / © Eliana Aponte / Reuters

Μαρξιστές αντάρτες της οργάνωσης FARC παρελαύνουν μέσα σε ένα στρατόπεδο ανταρτών βαθιά στη ζούγκλα της νότιας Κολομβίας (22 Ιουνίου 2001).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανοί στρατιώτες μεταφέρουν έναν αντάρτη ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη κατά τη διάρκεια επίθεσης στην επαρχία  Γκουαγιαμπετάλ Μέτα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπογκοτά (15 Ιανουαρίου 2000).
REUTERS / © Str Old

Κολομβιανοί στρατιώτες μεταφέρουν έναν αντάρτη ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη κατά τη διάρκεια επίθεσης στην επαρχία  Γκουαγιαμπετάλ Μέτα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπογκοτά (15 Ιανουαρίου 2000).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανοί στρατιώτες περνούν μπροστά από ένα φορτηγό που έκαψαν οι αντάρτες της οργάνωσης FARC, καθώς περιπολούν την περιοχή στο Cisneros, 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του διαμερίσματος Βάγια δελ Κάουκα, Κάλι (6 Μαρτίου 2002).
REUTERS / © Str Old

Κολομβιανοί στρατιώτες περνούν μπροστά από ένα φορτηγό που έκαψαν οι αντάρτες της οργάνωσης FARC, καθώς περιπολούν την περιοχή στο Cisneros, 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του διαμερίσματος Βάγια δελ Κάουκα, Κάλι (6 Μαρτίου 2002).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Φίλοι και συγγενείς του Αντρέ Φελίπε Περέζ, έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το φέρετρό του, κατά τη διάρκεια της κηδείας του στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Μπούγκα (19 Δεκεμβρίου 2001). Το 12χρονο αγόρι που έπασχε από καρκίνο πέθανε μετά από μάταιες εκκλήσεις να δει τον πατέρα του, ο ο οποίος έχει απαχθεί από τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, για μια τελευταία φορά.
REUTERS / © Daniel Munoz

Φίλοι και συγγενείς του Αντρέ Φελίπε Περέζ, έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το φέρετρό του, κατά τη διάρκεια της κηδείας του στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Μπούγκα (19 Δεκεμβρίου 2001). Το 12χρονο αγόρι που έπασχε από καρκίνο πέθανε μετά από μάταιες εκκλήσεις να δει τον πατέρα του, ο ο οποίος έχει απαχθεί από τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, για μια τελευταία φορά.

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Μία γυναίκα ελέγχει τις ζημιές στο σπίτι της, μετά από επίθεση των ανταρτών FARC σε κοντινό αστυνομικό τμήμα, στο Πιεντάμο, στο διαμέρισμα Κάουκα (6 Νοεμβρίου 2011).
REUTERS / © Jaime Saldarriaga

Μία γυναίκα ελέγχει τις ζημιές στο σπίτι της, μετά από επίθεση των ανταρτών FARC σε κοντινό αστυνομικό τμήμα, στο Πιεντάμο, στο διαμέρισμα Κάουκα (6 Νοεμβρίου 2011).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανός αστυνομικός ξεκουράζεται μετά από μάχη εναντίον ανταρτών της οργάανωσης FARC στην πόλη Γρανάδα, στην επαρχία Αντιόχειας (7 Δεκεμβρίου 2000).
REUTERS / © Str Old / Reuters

Κολομβιανός αστυνομικός ξεκουράζεται μετά από μάχη εναντίον ανταρτών της οργάανωσης FARC στην πόλη Γρανάδα, στην επαρχία Αντιόχειας (7 Δεκεμβρίου 2000).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κόσμος συμμετέχει σε διαδήλωση εναντίον της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στη Μπογκοτά (4 Φεβρουαρίου 2008).
REUTERS / © Daniel Munoz

Κόσμος συμμετέχει σε διαδήλωση εναντίον της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στη Μπογκοτά (4 Φεβρουαρίου 2008).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Διασώστες προσπαθούν να ανασύρουν ένα ασθενοφόρο από την όχθη του ποταμού, μετά από κατάρρευση γέφυρας που ανατίναξαν οι αντάρτες στο Σαν Ραφαέλ, στην επαρχία της Αντιόχειας (20 Φεβρουαρίου 2002).
REUTERS / © Albeiro Lopera / Reuters

Διασώστες προσπαθούν να ανασύρουν ένα ασθενοφόρο από την όχθη του ποταμού, μετά από κατάρρευση γέφυρας που ανατίναξαν οι αντάρτες στο Σαν Ραφαέλ, στην επαρχία της Αντιόχειας (20 Φεβρουαρίου 2002).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανοί στρατιώτες ελέγχουν μία περιοχή στο Σαν Χουανίτο, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπογκοτά (4 Φεβρουαρίου 1997).
REUTERS / © Jose Gomez

Κολομβιανοί στρατιώτες ελέγχουν μία περιοχή στο Σαν Χουανίτο, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπογκοτά (4 Φεβρουαρίου 1997).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Ο απαχθείς Κολομβιανός στρατιωτικός Γεσίντ Βαλέρο, σε αχρονολόγητο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters (3 Ιουλίου 2007).
REUTERS / © Reuters TV / Reuters

Ο απαχθείς Κολομβιανός στρατιωτικός Γεσίντ Βαλέρο, σε αχρονολόγητο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters (3 Ιουλίου 2007).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) τρέχουν κατά τη διάρκεια μάχης με τον Κολοβιανό στρατό, στα βουνά του Τζαμπάλο, στην επαρχία Κάουκα (12 Ιουλίου 2012).
REUTERS / © Jaime Saldarriaga

Μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) τρέχουν κατά τη διάρκεια μάχης με τον Κολοβιανό στρατό, στα βουνά του Τζαμπάλο, στην επαρχία Κάουκα (12 Ιουλίου 2012).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανοί αστυνομικοί ψάχνουν στα συντρίμμια για το σώμα του συναδέλφου τους, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στο αστυνομικό τμήμα στη Βίλα Ρίκα, στo Διαμέρισμα Κάουκα (2 Φεβρουαρίου 2012).
REUTERS / © Jaime Saldarriaga

Κολομβιανοί αστυνομικοί ψάχνουν στα συντρίμμια για το σώμα του συναδέλφου τους, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στο αστυνομικό τμήμα στη Βίλα Ρίκα, στo Διαμέρισμα Κάουκα (2 Φεβρουαρίου 2012).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανοί αστυνομικοί στέκονται έξω από ένα φλεγόμενο εργαστήριο κοκαϊνης στο Πουέρτο Κονκόρντια, στην επαρχία Μέτα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά των ναρκωτικών (25 Ιαουναρίου 2015).
REUTERS / © John Vizcaino / Reuters

Κολομβιανοί αστυνομικοί στέκονται έξω από ένα φλεγόμενο εργαστήριο κοκαϊνης στο Πουέρτο Κονκόρντια, στην επαρχία Μέτα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά των ναρκωτικών (25 Ιαουναρίου 2015).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Η Ναταλία, κόρη του συνταγματάρχη Κρίστιαν Φλόρες της κολομβιανής αστυνομίας, κρατά το πορτραίτο του πατέρα της κατά τη διάρκεια της κηδείας του, στη Μπογκοτά (2 Αυγούστου 2012).
REUTERS / © John Vizcaino

Η Ναταλία, κόρη του συνταγματάρχη Κρίστιαν Φλόρες της κολομβιανής αστυνομίας, κρατά το πορτραίτο του πατέρα της κατά τη διάρκεια της κηδείας του, στη Μπογκοτά (2 Αυγούστου 2012).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Δύο πολίτες από την πόλη Ντολόρες, περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπογκοτά, ψάχνουν τα ρούχα ενός αστυνομικού για κρυμμένα όπλα με εντολή των ανταρτών της οργάνωσης FARC, κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη (17 Νοεμβρίου 1999).
REUTERS / © Str Old

Δύο πολίτες από την πόλη Ντολόρες, περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπογκοτά, ψάχνουν τα ρούχα ενός αστυνομικού για κρυμμένα όπλα με εντολή των ανταρτών της οργάνωσης FARC, κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη (17 Νοεμβρίου 1999).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στο δρόμο, μετά τον τραυματισμό της από τα πυρά ενός αντάρτη των FARC (21 Φεβρουαρίου 2002).
REUTERS / © Jose Gomez

Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στο δρόμο, μετά τον τραυματισμό της από τα πυρά ενός αντάρτη των FARC (21 Φεβρουαρίου 2002).

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC. Κολομβιανός στρατιώτης κοιτά τις καλυμμένες σορούς ανταρτών FARC, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στη Λα Πλάτα, στην επαρχία Χουίλα (12 Ιουλίου 2012).
REUTERS / © Daniel Munoz

Κολομβιανός στρατιώτης κοιτά τις καλυμμένες σορούς ανταρτών FARC, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στη Λα Πλάτα, στην επαρχία Χουίλα (12 Ιουλίου 2012).