Multimedia

Κολομβία: 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης κυβέρνησης και ανταρτών FARC

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 16:57

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της αριστερής οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), μετά από 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης.

Η ένοπλη σύγκρουση μισού αιώνα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τη συμφωνία «την αρχή του τέλους για τα βάσανα, τον πόνο και την τραγωδία του πολέμου».

Η χωρίς προηγούμενο συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου στην προσπάθεια της Κολομβίας να γυρίσει σελίδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί από το 1964 και στον οποίο αναμετρήθηκαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και λαθρέμποροι ναρκωτικών.

Με βάση τη συμφωνία, οι FARC εγκαταλείπουν τον ένοπλο αγώνα και μετατρέπονται σε νόμιμη πολιτική δύναμη.

Η συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας, αφορά επίσης την «κατάθεση των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και των αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών».

Οι αντάρτες εφαρμόζουν ήδη μονομερή εκεχειρία από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους νωρίτερα φέτος.