Multimedia

Δεύτε λάβετε... διακοπές

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 12:34

Ο φωτογράφος του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Φωτογραφιών (EPA) Jim Lo Scalzo πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στα σημεία σταθμούς του χριστιανικού τουρισμού στις ΗΠΑ.

Στο Κονέκτικατ, ένας ατσάλινος σταυρός του βιβλικού θεματικού πάρκου «Άγιοι Τόποι», που έκλεισε το 1984, έχει πια πέσει και καλυφθεί από γκράφιτι. Τη δεκαετία του ‘60 οι «Άγιοι Τόποι» προσείλκυαν πάνω από 40.000 επισκέπτες ετησίως.

Στο Κεντάκι, ένα τεράστιο ομοίωμα της κιβωτού του Νώε, έμπνευση του οπαδού του δημιουργισμού, Κεν Χαμ, ο οποίος άντλησε τα 100 εκατ. δολ. που χρειάζονταν για το έργο, εκμεταλλευόμενος κρατικά φορολογικά κίνητρα και από ομόλογα υψηλού κινδύνου.  Ο Χαμ πιστεύει ότι το σύμπαν είναι ηλικίας 6.000 ετών, ότι άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπήρχαν στη Γη και ότι οι τυραννόσαυροι ήταν φυτοφάγα ζώα που ζούσαν στον Κήπο της Εδέμ. Το 2007 ίδρυσε με την ομάδα του το Μουσείο της Δημιουργίας στο ο Πίτερσμπουργκ του Κεντάκι, προκειμένου να διαδώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου, αντικρούοντας την εξελικτική θεωρία.

Στην Αϊόβα, ένα ομοίωμα του Ιησού «περπατά» στο νερό δίπλα στον Αγ. Πέτρο.

Στο Μέριλαντ, η αναπαράσταση του «Δρόμου του Σταυρού» και ο σκελετός ενός ακόμη ομοιώματος της κιβωτού του Νώε, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς απαιτούνται επιπλέον 50 εκατ. δολ. ​για την ολοκλήρωση του έργου (εκτός των 450.000 δολ. που συγκεντρώθηκαν ήδη από δωρεές πιστών).

Στη Φλόριντα, η παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού» με τη συμμετοχή πάνω από 200 εθελοντών και 100 ζώων και το χριστιανικό θεματικό πάρκο «Εμπειρία Αγίων Τόπων», το οποίο περιλαμβάνει πολυάριθμα αντίγραφα βιβλικών τοποθεσιών.

Στην Πενσιλβάνια, το θέατρο «Εικόνας και Ήχου», το οποίο ειδικεύεται στις θρησκευτικές παραστάσεις.

Τέλος, στην Ουάσιγκτον, το Μουσείο της Βίβλου αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τον Νοέμβριο του 2017. Το αξίας 400 εκατ. δολ. έργο χρηματοδοτείται από τον ιδρυτή της εταιρείας Hobby Lobby, Ντέιβιντ Γκριν.

Δεύτε λάβετε... διακοπές . Ατσάλινος σταυρός του βιβλικού θεματικού πάρκου «Άγιοι Τόποι», που έκλεισε το 1984, έχει πια πέσει και καλυφθεί από γκράφιτι.
EPA / JIM LO SCALZO

Ατσάλινος σταυρός του βιβλικού θεματικού πάρκου «Άγιοι Τόποι», που έκλεισε το 1984, έχει πια πέσει και καλυφθεί από γκράφιτι.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 2. Στιγμιότυπο από τον «Δρόμο του Σταυρού»στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.
EPA / JIM LO SCALZO

Στιγμιότυπο από τον «Δρόμο του Σταυρού»στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 25. Μια πινακίδα είναι ό,τι απέμεινε από το βιβλικό θεματικό πάρκο, που έκλεισε το 1984, στο Γουότερμπερι του Κονέκτικατ. Τη δεκαετία του ‘60 οι «Άγιοι Τόποι» προσείλκυαν πάνω από 40.000 επισκέπτες ετησίως. Το 2013 ο δήμαρχος της περιοχής, Νιλ Ο’ Λίρι, μαζί μ’ έναν επιχειρηματία, αγόρασε την έκταση των 18 εκταρίων και ύψωσε έναν σταυρό 52 ποδών. Οι επενδυτές σύστησαν τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Άγιοι Τόποι Γουότερμπερι», με στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για να αναζωογονήσουν το πάρκο και να το ανοίξουν εκ νέου στο κοινό.
EPA / JIM LO SCALZO

Μια πινακίδα είναι ό,τι απέμεινε από το βιβλικό θεματικό πάρκο, που έκλεισε το 1984, στο Γουότερμπερι του Κονέκτικατ. Τη δεκαετία του ‘60 οι «Άγιοι Τόποι» προσείλκυαν πάνω από 40.000 επισκέπτες ετησίως. Το 2013 ο δήμαρχος της περιοχής, Νιλ Ο’ Λίρι, μαζί μ’ έναν επιχειρηματία, αγόρασε την έκταση των 18 εκταρίων και ύψωσε έναν σταυρό 52 ποδών. Οι επενδυτές σύστησαν τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Άγιοι Τόποι Γουότερμπερι», με στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για να αναζωογονήσουν το πάρκο και να το ανοίξουν εκ νέου στο κοινό.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 4. Ο Καρλ Μπουσόνγκ, χειροτονημένος ιερέας και ηθοποιός στα σόου του πάρκου «Εμπειρία Αγίων Τόπων», σε στιγμιότυπο από βάφτιση νεαρού επισκέπτη του θεματικού πάρκου, στα νερά ενός σιντριβανιού.
EPA / JIM LO SCALZO

Ο Καρλ Μπουσόνγκ, χειροτονημένος ιερέας και ηθοποιός στα σόου του πάρκου «Εμπειρία Αγίων Τόπων», σε στιγμιότυπο από βάφτιση νεαρού επισκέπτη του θεματικού πάρκου, στα νερά ενός σιντριβανιού.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 3. Έκθεμα του Μουσείου Θρησκευτικών Τεχνών στο Λόγκαν της Αϊόβα, το οποίο απεικονίζει τον Ιησού να περπατά στο νερό δίπλα στον Αγ. Πέτρο.
EPA / JIM LO SCALZO

Έκθεμα του Μουσείου Θρησκευτικών Τεχνών στο Λόγκαν της Αϊόβα, το οποίο απεικονίζει τον Ιησού να περπατά στο νερό δίπλα στον Αγ. Πέτρο.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 5. Μέλη της μπάντας του Γυμνασίου του Ουιλιαμστάουν στέκονται μπροστά από ομοίωμα της Κιβωτού του Νώε, μετά τα εγκαίνια της ατραξιόν.
EPA / JIM LO SCALZO

Μέλη της μπάντας του Γυμνασίου του Ουιλιαμστάουν στέκονται μπροστά από ομοίωμα της Κιβωτού του Νώε, μετά τα εγκαίνια της ατραξιόν.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 6. Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».
EPA / JIM LO SCALZO

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».

Δεύτε λάβετε... διακοπές 7. Κορίτσια, μέλη του θιάσου, που ανεβάζει την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού», περιμένουν να βγουν στη σκηνή.
EPA / JIM LO SCALZO

Κορίτσια, μέλη του θιάσου, που ανεβάζει την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού», περιμένουν να βγουν στη σκηνή.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 8. Ηθοποιός που υποδύεται Ρωμαίο φρουρό εισέρχεται έφιππος στη σκηνή του θεάτρου «Εικόνας και Ήχου» στην Πενσιλβάνια, το οποίο ειδικεύεται στις θρησκευτικές παραστάσεις.
EPA / JIM LO SCALZO

Ηθοποιός που υποδύεται Ρωμαίο φρουρό εισέρχεται έφιππος στη σκηνή του θεάτρου «Εικόνας και Ήχου» στην Πενσιλβάνια, το οποίο ειδικεύεται στις θρησκευτικές παραστάσεις.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 9. Έκθεμα του Μουσείου της Δημιουργίας στο Κεντάκι. Στην πόρτα αναγράφεται η φράση «Ο κόσμος δεν είναι πια ασφαλής», ενώ στην αφίσα στον τοίχο διακρίνεται η φράση «η αμαρτία έχει αλλάξει τα πάντα».
EPA / JIM LO SCALZO

Έκθεμα του Μουσείου της Δημιουργίας στο Κεντάκι. Στην πόρτα αναγράφεται η φράση «Ο κόσμος δεν είναι πια ασφαλής», ενώ στην αφίσα στον τοίχο διακρίνεται η φράση «η αμαρτία έχει αλλάξει τα πάντα».

Δεύτε λάβετε... διακοπές 10. Φωτογραφία από το χριστιανικό θεματικό πάρκο «Εμπειρία Αγίων Τόπων», στο Ορλάντο.
EPA / JIM LO SCALZO

Φωτογραφία από το χριστιανικό θεματικό πάρκο «Εμπειρία Αγίων Τόπων», στο Ορλάντο.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 11. Ένας άντρας καθαρίζει τον χώρο όπου φυλάσσονται οι καμήλες, στο θέατρο «Εικόνας και Ήχου», στην Πενσιλβάνια.
EPA / JIM LO SCALZO

Ένας άντρας καθαρίζει τον χώρο όπου φυλάσσονται οι καμήλες, στο θέατρο «Εικόνας και Ήχου», στην Πενσιλβάνια.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 12. Η εθελόντρια ηθοποιός Μάντι Ουόρνοκ βάφεται για τις ανάγκες του ρόλου της, στην παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».
EPA / JIM LO SCALZO

Η εθελόντρια ηθοποιός Μάντι Ουόρνοκ βάφεται για τις ανάγκες του ρόλου της, στην παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».

Δεύτε λάβετε... διακοπές 13. Ο Καρλ Μπουσόνγκ, χειροτονημένος ιερέας και ηθοποιός στα σόου του πάρκου «Εμπειρία Αγίων Τόπων», προσεύχεται λίγο πριν τελέσει την βάφτιση τριών επισκεπτών του θεματικού πάρκου, στα νερά ενός σιντριβανιού.
EPA / JIM LO SCALZO

Ο Καρλ Μπουσόνγκ, χειροτονημένος ιερέας και ηθοποιός στα σόου του πάρκου «Εμπειρία Αγίων Τόπων», προσεύχεται λίγο πριν τελέσει την βάφτιση τριών επισκεπτών του θεματικού πάρκου, στα νερά ενός σιντριβανιού.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 13. Ο θίασος που ανεβάζει το έργο «Η Ιστορία του Ιησού» προσεύχεται πριν ανέβει στη σκηνή.
EPA / JIM LO SCALZO

Ο θίασος που ανεβάζει το έργο «Η Ιστορία του Ιησού» προσεύχεται πριν ανέβει στη σκηνή.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 14. Ο Τζούλιαν Χιμένεθ (κέντρο) υποδύεται τον Ιησού, κατά τη διάρκεια αναπαράστασης του «Δρόμου του Σταυρού», της πορείας δηλαδή του Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά και την Σταύρωση, στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.
EPA / JIM LO SCALZO

Ο Τζούλιαν Χιμένεθ (κέντρο) υποδύεται τον Ιησού, κατά τη διάρκεια αναπαράστασης του «Δρόμου του Σταυρού», της πορείας δηλαδή του Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά και την Σταύρωση, στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 15. Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».
EPA / JIM LO SCALZO

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».

Δεύτε λάβετε... διακοπές 17. Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού» που παρουσιάζεται στην πόλη Ουακούλα της Φλόριντα και  στην οποία συμμετέχουν πάνω από 200 εθελοντές και 100 ζώα. Την παραγωγή και σκηνοθεσία έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια περίπου ο πάστορας Μάικ Γκράχαμ, ο οποίος υποδύεται και τον Ιησού στην πρώτη πράξη του έργου.   
EPA / JIM LO SCALZO

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού» που παρουσιάζεται στην πόλη Ουακούλα της Φλόριντα και  στην οποία συμμετέχουν πάνω από 200 εθελοντές και 100 ζώα. Την παραγωγή και σκηνοθεσία έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια περίπου ο πάστορας Μάικ Γκράχαμ, ο οποίος υποδύεται και τον Ιησού στην πρώτη πράξη του έργου.   

Δεύτε λάβετε... διακοπές 18. Κόσμος παρακολουθεί την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».
EPA / JIM LO SCALZO

Κόσμος παρακολουθεί την παράσταση «Η Ιστορία του Ιησού».

Δεύτε λάβετε... διακοπές 19. Ατσάλινος σκελετός ομοιώματος της Κιβωτού του Νώε λάμπει υπό το φως του παρακείμενου αυτοκινητοδρόμου του Φρόστμπεργκ, στο Μέριλαντ. Ο συνταξιούχος πάστορας Ρίτσαρντ Γκριν πήρε την πρωτοβουλία για την εν λόγω κατασκευή πριν από 40 χρόνια, έχοντας συγκεντρώσει 450.000 δολάρια από δωρεές πιστών. Η ολοκλήρωση του έργου καθυστερεί, ωστόσο, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Γκριν απαιτούνται επιπλέον 50 εκατ. δολ. ​
EPA / JIM LO SCALZO

Ατσάλινος σκελετός ομοιώματος της Κιβωτού του Νώε λάμπει υπό το φως του παρακείμενου αυτοκινητοδρόμου του Φρόστμπεργκ, στο Μέριλαντ. Ο συνταξιούχος πάστορας Ρίτσαρντ Γκριν πήρε την πρωτοβουλία για την εν λόγω κατασκευή πριν από 40 χρόνια, έχοντας συγκεντρώσει 450.000 δολάρια από δωρεές πιστών. Η ολοκλήρωση του έργου καθυστερεί, ωστόσο, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Γκριν απαιτούνται επιπλέον 50 εκατ. δολ. ​

Δεύτε λάβετε... διακοπές 20. Έκθεμα του Μουσείου Θρησκευτικών Τεχνών του Λόγκαν της Αϊόβα με τίτλο «σταυροί στον λόγο». Το Μουσείο, το οποίο αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, έκλεισε τον Ιανουάριο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια λειτουργίας.
EPA / JIM LO SCALZO

Έκθεμα του Μουσείου Θρησκευτικών Τεχνών του Λόγκαν της Αϊόβα με τίτλο «σταυροί στον λόγο». Το Μουσείο, το οποίο αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, έκλεισε τον Ιανουάριο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια λειτουργίας.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 21. Ο Τζούλιαν Χιμένεθ υποδύεται τον Ιησού, κατά τη διάρκεια αναπαράστασης του «Δρόμου του Σταυρού», της πορείας δηλαδή του Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά και την Σταύρωση, στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.
EPA / JIM LO SCALZO

Ο Τζούλιαν Χιμένεθ υποδύεται τον Ιησού, κατά τη διάρκεια αναπαράστασης του «Δρόμου του Σταυρού», της πορείας δηλαδή του Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά και την Σταύρωση, στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 22. Αγάλματα του Αδάμ και της Εύας, στο Μουσείο της Δημιουργίας στο Κεντάκι.
EPA / JIM LO SCALZO

Αγάλματα του Αδάμ και της Εύας, στο Μουσείο της Δημιουργίας στο Κεντάκι.

Δεύτε λάβετε... διακοπές  23. Εθελόντριες ηθοποιοί, ντυμένες με τις στολές των Ενωμένων Οργανώσεων Υπηρεσιών που είχαν αναλάβει το έργο της εμψύχωσης των αμερικανικών στρατευμάτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν πατριωτικό σόου πριν την παράσταση με θέμα τη ζωή του Ιησού, στη Φλόριντα.
EPA / JIM LO SCALZO

Εθελόντριες ηθοποιοί, ντυμένες με τις στολές των Ενωμένων Οργανώσεων Υπηρεσιών που είχαν αναλάβει το έργο της εμψύχωσης των αμερικανικών στρατευμάτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν πατριωτικό σόου πριν την παράσταση με θέμα τη ζωή του Ιησού, στη Φλόριντα.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 24. Επισκέπτες της «Εμπειρίας Αγίων Τόπων», ενός χριστιανικού θεματικού πάρκου ιδιοκτησίας του Τηλεοπτικού Δικτύου Τρίνιτι, παρατηρούν κέρινο ομοίωμα του Χριστού στον σταυρό. Το πάρκο, το οποίο βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντα, περιλαμβάνει πολυάριθμα αντίγραφα βιβλικών τοποθεσιών.
EPA / JIM LO SCALZO

Επισκέπτες της «Εμπειρίας Αγίων Τόπων», ενός χριστιανικού θεματικού πάρκου ιδιοκτησίας του Τηλεοπτικού Δικτύου Τρίνιτι, παρατηρούν κέρινο ομοίωμα του Χριστού στον σταυρό. Το πάρκο, το οποίο βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντα, περιλαμβάνει πολυάριθμα αντίγραφα βιβλικών τοποθεσιών.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 26. Το φίδι του Κήπου της Εδέμ διακρίνεται σε προθήκη του Μουσείου της Δημιουργίας, στο Πίτερσμπουργκ του Κεντάκι. Το μουσείο παρουσιάζει την βιβλική ιστορία της Δημιουργίας, απορρίπτοντας την εξελικτική θεωρία. Αν και από το 2007, οπότε εγκαινιάστηκε, οι επισκέψεις σημειώνουν σταθερά πτωτική πορεία, οι διαχειριστές του μουσείου σχεδιάζουν τον τριπλασιασμό της έκτασης των εγκαταστάσεών του. ​
EPA / JIM LO SCALZO

Το φίδι του Κήπου της Εδέμ διακρίνεται σε προθήκη του Μουσείου της Δημιουργίας, στο Πίτερσμπουργκ του Κεντάκι. Το μουσείο παρουσιάζει την βιβλική ιστορία της Δημιουργίας, απορρίπτοντας την εξελικτική θεωρία. Αν και από το 2007, οπότε εγκαινιάστηκε, οι επισκέψεις σημειώνουν σταθερά πτωτική πορεία, οι διαχειριστές του μουσείου σχεδιάζουν τον τριπλασιασμό της έκτασης των εγκαταστάσεών του. ​

Δεύτε λάβετε... διακοπές 27. Επισκέπτες του Μουσείου της Δημιουργίας απολαμβάνουν το δείπνο τους στο Καφέ του Νώε. 
EPA / JIM LO SCALZO

Επισκέπτες του Μουσείου της Δημιουργίας απολαμβάνουν το δείπνο τους στο Καφέ του Νώε. 

Δεύτε λάβετε... διακοπές 28. Ομοίωμα της κιβωτού του Νώε στο Ουιλιαμστάουν του Κεντάκι. Η κατασκευή αποτελεί έμπνευση του οπαδού του δημιουργισμού, Κεν Χαμ, ο οποίος άντλησε τα 100 εκατ. δολ. που χρειάζονταν για την κιβωτό, εκμεταλλευόμενος κρατικά φορολογικά κίνητρα και πουλώντας ομόλογα υψηλού κινδύνου.
EPA / JIM LO SCALZO

Ομοίωμα της κιβωτού του Νώε στο Ουιλιαμστάουν του Κεντάκι. Η κατασκευή αποτελεί έμπνευση του οπαδού του δημιουργισμού, Κεν Χαμ, ο οποίος άντλησε τα 100 εκατ. δολ. που χρειάζονταν για την κιβωτό, εκμεταλλευόμενος κρατικά φορολογικά κίνητρα και πουλώντας ομόλογα υψηλού κινδύνου.

Δεύτε λάβετε... διακοπές 29. Ομοίωμα της κιβωτού του Νώε στο Ουιλιαμστάουν του Κεντάκι. 
EPA / JIM LO SCALZO

Ομοίωμα της κιβωτού του Νώε στο Ουιλιαμστάουν του Κεντάκι. 

Δεύτε λάβετε... διακοπές 30. Το εσωτερικό της Κιβωτού. 
EPA / JIM LO SCALZO

Το εσωτερικό της Κιβωτού. 

Δεύτε λάβετε... διακοπές 31. Το εργοτάξιο του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, το οποίο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τον Νοέμβριο του 2017. Το αξίας 400 εκατ. δολ. έργο χρηματοδοτείται από τον ιδρυτή της εταιρείας Hobby Lobby, Ντέιβιντ Γκριν.
EPA / JIM LO SCALZO

Το εργοτάξιο του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, το οποίο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τον Νοέμβριο του 2017. Το αξίας 400 εκατ. δολ. έργο χρηματοδοτείται από τον ιδρυτή της εταιρείας Hobby Lobby, Ντέιβιντ Γκριν.