Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
Μια πρωινή συνεδρίαση του δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εκκρεμεί προκειμένου να δοθεί και επισήμως το «πράσινο φως» στη σημερινή επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, η οποία αναμένεται με σαφή αγωνία ως προς τη σφοδρότητα των πιέσεων που θα δεχθούν οι τιμές των μετοχών, ιδιαίτερα στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.
O συνδυασμός των περιορισμένων συναλλαγών, της ανησυχίας για το μέλλον, αλλά και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει το Χ.Α. σε πτώση που θα ξεπεράσει το 20%, σημειώνουν εκπρόσωποι της αγοράς, που χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα δύσκολη για το Χρηματιστήριο.
«Η πιθανότητα να δούμε έστω και μια μετοχή να ανεβαίνει είναι σχεδόν μηδενική» σημειώνει στο Reuters ο κ. Ζαμάνης από την Βeta Xρηματιστηριακή, προσθέτοντας πως «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να υπογράψει εγκαίρως τη συμφωνία, όπως επίσης και για το θέμα των πρόωρων εκλογών».
Με μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με την αγορά να αναμένει τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επαναλειτουργεί σήμερα, μετά από πέντε εβδομάδες αναστολής. Αρνητικά λειτουργούν και τα στοιχεία από τη μεταποίηση στην Κίνα.
Ειδικότερα, στις 10:35, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,01% στις 6.694 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,10% στις 11.298 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,03% στις 5.081 μονάδες.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Με τις αγορές της Ασίας στα κόκκινα και τα ευρωπαϊκά σε οριακή πτώση το ΧΑ στο πεντάλεπτο έχανε πάνω από 22% δηλαδή αναιρούσε την άνοδό του από τα ελάχιστα του 2015 σε λιγότερο από 10 λεπτά με τζίρο κάτω από 2,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αφορά τις μετοχές του 25άρη κύρια ΚΑΙ στις 10:38 είναι στα 2,7 εκατ. με το συνολικό στα 2,87. Τη μεγαλύτερη πτώση η ΕΤΕ και η ΠΕΙΡ -30% ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ -29,8%.
Δεν είναι μόνο οι τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων αλλά και μετοχές όπως ΔΕΗ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΤΙΤΚ ΕΛΛΑΚΩΡ που αποκαλύπτουν τη γενίκευση των πιέσεων από έξοδο των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Άμυνα κρατά η ΕΕΕ στο 0% ενώ πτώση κάτω από -20% εμφανίζουν ΓΡΙΒ ΜΕΤΚ και ΑΡΑΙΓ. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη αλλά περίπου εκεί περίμεναν πως θα ανοίξει η αγορά αρκετοί αναλυτές.
Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η πτώση της αγοράς μετοχών στην Αθήνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σχετικά με τις προσδοκίες των θεσμικών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σε μια συνεδρίαση που κυριαρχεί η αποτίμηση του country risk, μετά από 25 συνεδριάσεις σε αργία, η εγγραφή νεότερων χαμηλών για τους βασικούς δείκτες είναι γεγονός. Ο Γ.Δ., από ελάχιστο έτους στις 651 μονάδες, σήμερα βρέθηκε στις 615 και ο 25άρης από τις 196 στις 18 Ιουνίου χτύπησε στις 186,63 μονάδες.
Οι πιέσεις είναι γενικευμένες αλλά οι ρυθμοί συναλλαγών χαμηλοί αφού, ενώ πέρασε η πρώτη μισή ώρα, ο τζίρος δεν έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη μετά τις 11:08.
Την πτώση οδηγούν οι Τράπεζες -29,92%, οι εταιρείες Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -29,85% και Υγείας -29,8%. Ο κλάδος Κοινής Ωφέλειας χάνει -28,20% και μεταξύ -20% και -23% είναι οι απώλειες σε Χημικά, Πρώτες Ύλες, Πετρέλαιο Αέριο, Κατασκευές Υλικά. Η αναζήτηση νεότερων χαμηλών είναι στο ξεκίνημά της και οι υπερβολές λόγω πανικού και δικαιολογημένης απουσίας αγοραστών είναι αναμενόμενες.
Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση οριακά πάνω από το 1
Στα 37 δισ. ευρώ ανερχόταν η συνολική χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς από το Ευρωσύστημα στις 30 Ιουνίου 2015, ενώ το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν σε 4 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι καταθέσεις της τράπεζας στην Ελλάδα εμφάνισαν μείωση 28%.
Στα 27,6 δισ. ευρώ είχε διαμορφωθεί η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στο Ευρωσύστημα την 30 Ιουνίου 2015, εκ των οποίων μέσω ELA 17,6 δισ. ευρώ, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, απαντώντας σε σχετική επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε 32,7 δισ. ευρώ ανερχόταν η χρηματοδότηση της Eurobank από τον μηχανισμό χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος κατά την 30η Ιουνίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζα.
Συνολική χρηματοδότηση ύψους 27,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,8 δισ. μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) και 23,0 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού ELΑ, λάμβανε η Alpha Bank από το Ευρωσύστημα στις 30.6.2015.
Περιορίζονται ελαφρώς οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επανακτά τα επίπεδα των 660 μονάδων, με τη βοήθεια ορισμένων επιλεγμένων μετοχών του FTSE 25. Ειδικότερα, στις 13:20, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 17,11% στις 661,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 17,02% στις 200,17 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 29,92% στις 461,63 μονάδες.
Στο ταμπλό η εικόνα παραμένει απογοητευτική, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν πάνω από 29%. Με ελάχιστο όγκο συναλλαγών, η Εθνική και η Πειραιώς έχουν «κλειδώσει» στο -30%, ενώ στο -29,8% βρίσκονται οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank.
Κρατείται σε επίπεδα ανεκτά ο μέσος όρος του Χ.Α. και δεν πιέστηκε από διαχειριστές των ΗΠΑ που συνήθως εμφανίζονται μετά τις 16:30 και ενίοτε μετά τις 15:30.
Ο τζίρος στις 16:59 πλησιάζει τα 60 εκατ. ευρώ και με τις τράπεζες κολλημένες στο -30 οι βασικοί δείκτες χάνουν -16% και υπάρχουν πολλοί κλάδοι που έχουν μειώσει το ποσοστό απωλειών τους κατά το πρώτο μέρος. ήταν των Βιομηχανικών Προϊόντων, Ταξίδια Αναψυχή, Κατασκευές Υλικά, Πρώτων Υλών, Εμπορίου, Προσωπικά Οικιακά Είδη, Τηλεπικοινωνιών, Πετρελαίου Αερίου, Ακίνητης Περιουσίας, Τροφίμων Ποτών.
Σημαντικά ανακλαστικά ευθύνης και τέχνης εμφάνισαν οι ισχυροί θεσμικοί. Δεν ήταν δύσκολη η πρόβλεψη της κατεύθυνσης των τιμών την πρώτη μετά από τόσες πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις. Οι Τράπεζες από όλους θεωρούντο αδύναμος κρίκος και αυτό γιατί ήταν τόσο εμφανείς οι πληγές τους μετά από την απόφαση να βγούμε από τα χρονικά πλαίσια του προγράμματος στήριξης, πιθανά για να δούνε οι ασκούντες την εξουσία στη χώρα, πώς είναι.
Αταλάντευτη η διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Ο δείκτης του καρφωμένος στο -30%.