LIVE BLOG: Πρώτη ημέρα εργασιών της «Γενεύης 2» για τη Συρία

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 13:00
Updated:19:25
EPA/MARTIAL TREZZINI

Στιγμιότυπο από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

Στο Μοντρέ της Ελβετίας διεξήχθησαν από το πρωί οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό «Γενεύη 2».

19:25Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

O ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι.

EPA/ARND WIEGMANN / POOL
19:22Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μπραχίμι: Η συμφωνία της Γενεύης 1 θα είναι η βάση συζήτησης

Η συμφωνία του Ιουνίου του 2012, στη λεγόμενη «Γενεύη 1», θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι.

19:14Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, θα διαρκέσουν περίπου επτά ημέρες.

EPA/JEAN-MARC FERRE / UN / HANDOUT
19:06Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στις συνομιλίες πρέπει να εμπλακούν, με τον ένα  ή τον άλλο τρόπο, τόσο το Ιράν, όσο και οι Κούρδοι της Συρίας και η εσωτερική αντιπολίτευση, συμπλήρωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελβετία για τη Ρωσία.

19:03Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Λαβρόφ: Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι

Οι δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι την Παρασκευή, οπότε και αρχίζει η κύρια φάση των διαπραγματεύσεων της «Γενεύης 2», με τις απευθείας συνομιλίες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, θα διαρκέσουν περίπου επτά ημέρες.

18:59Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου τόνισε ότι το καθεστώς ΄Ασαντ προσπαθεί να διαστρέψει την αλήθεια και χρησιμοποιεί τη στέρηση φαγητού και νερού ως πολεμικό μέσο σε εμπόλεμες ζώνες.

EPA/EAN-MARC FERRE / HANDOUT/ UN PHOTOS
18:52Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ελπίδα υπάρχει, αλλά είναι αμυδρή, σημειώνει η γαλλική διπλωματία, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της διάσκεψης.

18:51Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Νταβούτογλου: Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι «τρομοκράτες» στη Συρία

Σφοδρή επίθεση κατά του καθεστώτος Άσαντ εξαπέλυσε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι το καθεστώς προσπαθεί να διαστρέψει την αλήθεια και χρησιμοποιεί τη στέρηση φαγητού και νερού ως πολεμικό μέσο σε εμπόλεμες ζώνες.

18:32Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (στο κέντρο) κάλεσε τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου να εργαστούν ειλικρινά στην κατεύθυνση λύσης και ειρήνευσης.

REUTERS/ARND WIEGMANN
18:30Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπ. εξωτερικών της Σαουδικής Αραβία χαιρετούν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

REUTERS/ARND WIEGMANN
18:25Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

'Εληξαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διάσκεψης «Γενεύη 2»

Έληξαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό, γνωστής ως «Γενεύη 2». Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου να εργαστούν ειλικρινά στην κατεύθυνση λύσης και ειρήνευσης.

18:14Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Διεθνή έρευνα για τα βασανιστήρια ζητεί η συριακή αντιπολίτευση

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τις κατηγορίες περί βασανισμού κρατουμένων από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας ζήτησε το απόγευμα της Τετάρτης ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμάντ Τζάρμπα.

17:33Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Χέιγκ: Χιλιάδες Σύροι θα πληρώσουν το τίμημα μιας αποτυχίας των συνομιλιών

Χιλιάδες Σύροι θα πληρώσουν το τίμημα μιας ενδεχόμενης αποτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών, τόνισε μιλώντας στο Μοντρέ ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας επέρριψε «συγκεκριμένη ευθύνη» στην κυβέρνηση της Δαμασκού και σημείωσε ότι έχει το μεγαλύτερο βάρος για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

17:19Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στις νοτιότερες συνοικίες του Χαλεπίου, εξάλλου, συνεχίζονται οι μάχες του «εσωτερικού εμφύλιου» των σύρων ανταρτών, μεταξύ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε και μετριοπαθέστερων ισλαμιστών, οι οποίοι ανήκουν στο Ισλαμικό Μέτωπο.

17:11Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Άνοιξε το αεροδρόμιο στο Χαλέπι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης

Μετά από ένα χρόνο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου λειτούργησε ξανά την Τετάρτη, σε μία εξέλιξη η οποία προβάλλεται από την κυβέρνηση της Συρίας ως μεγάλη νίκη της εναντίον των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη έγινε δυνατή αφού ο συριακός στρατός εξασφάλισε τον έλεγχο όλης της γύρω από το αεροδρόμιο περιοχής.

16:33Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δπλωματικές πηγές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο η απόσταση των δύο πλευρών της συριακής διαμάχης μπορεί να γεφυρωθεί έστω και κατ' ελάχιστον.

16:20Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης της πείνας της οργάνωσης Oxfam τοποθετεί λευκά τριαντάφυλλα σε ψεύτικους τάφους με το μήνυμα: «Πάνω από 100.000 νεκροί στη Συρία», σε μια συμβολική ενέργεια με αφορμή την έναρξη των εργασιών της «Γενεύης 2».EPA/SALVATORE DI NOLFI
16:13Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Associated Press: Οι αντεγκλήσεις Μουάλεμ - Μπαν δείχνουν το κλίμα στη διάσκεψη

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δείχνουν την ένταση η οποία επικρατεί στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη η οποία άρχισε την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.

15:46Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Υποστηρικτές του Άσαντ διαδηλώνουν κοντά στο ξενοδοχείο στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.

EPA/SALVATORE DI NOLFI
15:42Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Συρία: «Πλαστές» οι φωτογραφίες βασανισθέντων και εκτελεσθέντων από το καθεστώς

Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε την Τετάρτη «πολιτικοποιημένη" την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και έκανε λόγο για βασανιστήρια και εκτελέσεις από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται κατηγορηματικά την αυθεντικότητα της έκθεσης», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου.

15:34Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της Συρίας

Οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης η οποία άρχισε την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας. Συγκρούσεις καταγράφηκαν σε προάστια της Δαμασκού, στην Νταράα στο νότο, στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι στο βορρά, καθώς και στην Χομς της κεντρικής Συρίας.

15:17Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε την ομιλία του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα προβάλλοντας ταυτόχρονα εικόνες από τα «τρομοκρατικά εγκλήματα» τα οποία έχουν διαπραχθεί στη χώρα από τους αντάρτες.

15:09Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

REUTERS/JAMAL SAIDI
15:04Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Προσεύχεται για επιτυχία της «Γενεύης 2» ο Πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την επιτυχία της διάσκεψης στο Μοντρέ, απευθύνοντας έκκληση «να τερματισθούν οι βιαιότητες και η σύγκρουση» ενώπιον 13.000 πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

15:01Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης, δήλωσε πως «αυτές τις ημέρες δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα».

«Ωστόσο ήδη υπήρξε μια μικρή πρόοδος», καθώς είναι η πρώτη φορά που τα μέρη που είναι παρόντα στη Συρία κάθονται «μέσα στην ίδια αίθουσα», πρόσθεσε.

14:56Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Προδότες και πράκτορες χαρακτήρισε ο σύρος ΥΠΕΞ τους εξεγερμένους

Για προδότες και πράκτορες οι οποίοι πληρώνονται από δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αναφερόμενος στους εξεγερμένους της συριακής αντιπολίτευσης.

Επίσης επιτέθηκε προσωπικά στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τον ότι ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες εξόπλισε και χρηματοδότησε η Τουρκία πιθανά να στραφούν τώρα εναντίον της.

14:50Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι δηλώσεις του κ. Ζούμπι έγιναν στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου και διεξάγονται τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».

14:40Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Ο Άσαντ δεν θα αποχωρήσει από την εξουσία», δηλώνει ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν πρόκειται να παραιτηθεί, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν Αλ Ζούμπι.

14:36Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στην αποχώρηση των λιβανέζων σιιτών μαχητών της Χεζμπολάχ, αλλά και των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης από τη Συρία, όπου και μάχονται με την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ, είχε ζητήσει νωρίτερα η Σαουδική Αραβία.

14:31Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στην ανάγκη να ανοίξουν δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους στάθηκαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

14:30Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο παρακολουθούν τηλεοπτικό ρεπορτάζ σχετικά με την ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία. 

REUTERS/ALI HASHISHO
14:30Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η αντιπολίτευση ζητεί αποδοχή από την κυβέρνηση ότι ο Άσαντ θα αποχωρήσει

Να συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα αποχωρήσει σε κάθε περίπτωση ζήτησε από την κυβερνητική αντιπροσωπεία της συρίας ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμέντ Τζάρμπα. Από την πλευρά της, η Δαμασκός σημειώνει ότι ο σύρος πρόεδρος είναι ο μόνος νόμιμος ηγέτης της Συρίας.

14:20Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Εσείς μένετε στη Νέα Υόρκη, εγώ μένω στη Συρία», φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, αρνούμενος να εγκαταλείψει το βήμα του ομιλητή και ζητώντας περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τη «συριακή θέση».

14:05Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μέτρα ασφαλείας της ελβετικής αστυνομίας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για η Συρία, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

REUTERS/JAMAL SAIDI
14:01Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Επικριτικός για τον κ. Μουάλεμ ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε ότι έκανε χρήση του βήματος για να επιτεθεί σε άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

14:00Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Για «εμπρηστική» ομιλία Μουάλεμ κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Εμπρηστική χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ κατά την έναρξη της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», στο Μοντρέ της Ελβετίας. «Αντί για ένα θετικό όραμα για το μέλλον της Συρίας, η συριακή διπλωματία επέλεξε την εμπρηστική ρητορική», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Τζεν Πσάκι.

13:53Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δημοσιογράφοι παρακολουθούν την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ. 

EPA/RAINER JENSEN
13:50Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στιγμιότυπο από καφετέρια στη Δαμασκό, με την τηλεόραση να δείχνει ρεπορτάζ για την ειρηνευτική διάσκεψη. 

REUTERS/KHALED AL-HARIRI
13:44Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν κατά την έναρξη της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2». «'Υστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 εκπροσώπων χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων  οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και της αντιπολίτευσης.

REUTERS/JAMAL SAIDI
13:41Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Δεν ήταν δική μας απόφαση να καταφύγουμε στα όπλα, σε αυτή την επιλογή μας εξώθησε το καθεστώς της Δαμασκού», ανέφερε ο ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

13:39Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο Τζον Κέρι στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

EPA/RAINER JENSEN
13:36Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μουάλεμ προς Κέρι: Κανείς εκτός Συρίας δεν έχει δικαίωμα να αποπέμψει τον πρόεδρο

Τη θέση της συριακής κυβέρνησης ότι μόνον ο λαός της Συρίας έχει δικαίωμα να αποπέμψει από το αξιώμά του τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ επανέλαβε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ απευθυνόμενος στον αμερικανο ομόλογό του Τζον Κέρι.

13:34Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φεϊζάλ.

REUTERS/JAMAL SAIDI
13:34Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

REUTERS/JAMAL SAIDI
13:34Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τα καθίσματα της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης. 

REUTERS/JAMAL SAIDI
13:30Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ρόλος για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ούτε για όλους όσους «έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα» στη μελλοντική Συρία, σημείωσε επιπλέον ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φεϊζάλ.

13:25Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σ. Αραβία: Ας μην απογοητεύσουμε για μία ακόμη φορά το λαό της Συρίας

Να μην χαθεί από τα μάτια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη ο στόχος για πολιτική μετάβαση στη Συρία κάλεσε από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να απογοητεύσουμε το συριακό λαό για μία ακόμη φορά».

13:23Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η συριακή κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την ανάδυση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός της χώρας, σημείωσε στη δική του ομιλία στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

13:21Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

EPA/MARTIAL TREZZINI
13:19Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζεται η προσέλευση διπλωμάτων στην Ελβετία που θα επιχειρήσουν για δεύτερη φορά να σχεδιάσουν έναν ειρηνευτικό χάρτη για τη Συρία. Σε μία προσπάθεια να διασώσει τη διάσκεψη που κινδύνευε με ναυάγιο, ο γ.γ. του Ηνωμένων Εθνών την ύστατη ώρα απέσυρε την πρόσκληση για συμμετοχή προς το Ιράν, καθώς η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν θα παραστεί αν λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Τεχεράνης. Για λάθος με αρνητικές συνέπειες για την εικόνα του ΟΗΕ μίλησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την εικόνα του ΟΗΕ. «Πρόκειται φυσικά για λάθος. Το έχω ήδη πει. Αλλά δεν είναι καταστροφή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το αεροπλάνο που μετέφερε τη συριακή διπλωματική αποστολή του καθεστώτος στην Ελβετία, καθηλώθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ανεφοδιασμού αρνούνταν να εφοδιάσουν με καύσιμα το αεροπλάνο, επικαλούμενοι το εμπάργκο στο καθεστώς Άσαντ.

EURONEWSGREEK
13:17Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Α. Τζάρμπα: Τα εγκλήματα Άσαντ μοιάζουν με τα ναζιστικά

Για εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ τα οποία προσιδιάζουν σε εκείνα του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο ο ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων Αχμέντ Τζάρμπα, κατά την ομιλία του στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη. Σημείωσε παράλληλα ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης πρέπει να υπογράψει άμεσα την αποδοχή της Γενεύης 1 του Ιουνίου του 2012, γεγονός που, όπως σημείωσε ο κ. Τζάρμπα, θα σημάνει την αποχώρηση Άσαντ υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

13:17Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την ομιλία του στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

ASSOCIATED PRESS
13:16Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Υποστηρικτές του Άσαντ διαδηλώνουν κοντά στο ξενοδοχείο στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.

EPA/SALVATORE DI NOLFI
13:14Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

EPA/RAINER JENSEN
13:13Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Οι Σύροι θα αποφασίσουν για τον Άσαντ», σημειώνει ο σύρος ΥΠΕΞ

«Κανένας δεν μπορεί να παράσχει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ παρά μόνον οι ίδιοι οι Σύροι. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ κατά την ομιλία του στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στη Συρία και να υποστηρίζει την τρομοκρατία, απηύθυνε έκκληση για άρση των κυρώσεων και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος «δε θα σταματήσει στη Συρία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες».

13:11Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Λαβρόφ: Να τερματιστεί η τραγική σύρραξη

Έκκληση στους «εξωτερικούς παράγοντες» της συριακής κρίσης να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δαμασκού απηύθυνε ο  ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Κάλεσε ακόμη τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα εθνικό διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Ιράν, το οποίο δεν παίρνει μέρος στη διάσκεψη, «πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο».

Ο κ. Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι εύκολες ούτε γρήγορες, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη».

13:10Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κέρι: Δεν έχει θέση ο Άσαντ σε μεταβατική κυβέρνηση

Στη δική του ομιλία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι ο κ. Άσαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και εκτίμησε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια «σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση».

13:07Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ρουχανί: Η Γενεύη 2 έχει ήδη αποτύχει

Τη βεβαιότητα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφύλιου στη Συρία θα αποτύχουν εξέφρασε νωρίτερα το πρωί ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, η χώρα του οποίου αποκλείστηκε τελικά από τη διάσκεψη «Γενεύη 2». 

Όπως είπε, εξαιτίας της έλλειψης «παικτών με επιρροή» αμφιβάλλει για την επιτυχία της διάσκεψης στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για την ικανότητά της να επιλύσει τη συριακή κρίση. 

«Η "Γενεύη 2" έχει ήδη αποτύχει, πριν καν αρχίσει», πρόσθεσε ο κ. Ρουχανί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.

13:04Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Ημέρα ελπίδας»

«Ύστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 εκπροσώπων χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων  οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και της αντιπολίτευσης.

13:02Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Την έναρξη των εργασιών της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία έκανε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.