Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. "Σαφής οδικός χάρτης για το χρέος".
Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
"Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες", υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε "ευελιξία".
Ευ. Τσακαλώτος: Aπαρχή του τέλους για την ύφεση
Ευ. Τσακαλώτος: Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, έχουμε συμφωνία και για το χρέος
Μοσκοβισί: Σήμερα γυρίσαμε μαζί σελίδα στην υπόθεση της Ελλάδας
Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Στο ζήτημα του χρέους σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Ντέισελμπλουμ: Exoυμε πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία για Ελλάδα μεταξύ του Προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του ΔΝΤ.
Oλοκληρώθηκε το Eurogroup
Βρυξέλλες
του Νίκου Μπέλλου
Σε μαραθώνια εξελίσσεται η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία συνεχιζόταν και μετά τις 02:15 ώρα Ελλάδας με στόχο την αναζήτηση μια συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.
Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 16:00 Ελλάδα, διακόπτεται συνεχώς τις τελευταίες 3 ώρες, προκειμένου να εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να πάρει οδηγίες από την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη βελγική πρωτεύουσα παρά τις δυσκολίες στην προσέγγιση εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια θετική κατάληξη, δηλαδή συνολική συμφωνία.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης έχουν εγκριθεί, αυτό που απομένει είναι η πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε να δεσμευθεί πως θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην τελική απόφαση του Eurogroup δεν θα υπάρχει αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018.
Στην καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το Φθινόπωρο) καταλήγει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Eurogroup.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα, σε θετικό δρόμο φαίνονται να βρίσκονται και οι συζητήσεις για τον «οδικό» χάρτη του χρέους, με τα μέτρα για την ελάφρυνσή του να λαμβάνονται σε τρεις φάσεις.
Συνεχίζεται η μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Την ώρα που ΔΝΤ και Ευρωπαίοι ερίζουν για την αναγκαιότητα ή όχι λήψης άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ήδη την απομείωσή του, υποστηρίζει η γερμανική Die Welt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η τελευταία αλήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πικρή για τη Γερμανία και τους φορολογούμενούς της. Ένα ενδιαφέρον διάγραμμα για την Ελλάδα δείχνει ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί πιθανότατα το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Σε αυτό (το διάγραμμα) απεικονίζεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας που το τελευταίο διάστημα υποχώρησε αισθητά κάτω από το 50% (σσ. οι πιθανότητες υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS).
Οι πρωταγωνιστές των αγορών υπολογίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μόλις στο 47%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 (σσ. όταν είχε εκτιναχθεί πάνω από το 90%)».
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά η αξιολόγηση εξακολουθεί να μην είναι ακόμη έτοιμη, είχε τονίσει το απόγευμα από τις Βρυξέλλες στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, αναμένοντας ωστόσο από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μία αρχική συμφωνία.
Ο ίδιος άσκησε κριτική για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως επισήμανε ο κ. Σέλινγκ, «όλοι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν τίθεται ζήτημα. Μόνον η θεώρηση είναι τελείως αντίθετη». Δεν υπάρχει «καμία ανάγκη, να γίνει αποδεκτό το κούρεμα χρέους που ζητά επανειλημμένα το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Το χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΜΠΕ, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.
Παράγοντες της Ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.
Μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος, ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ σε δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο Radiop 1. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός "κουρέματος" του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», πρόσθεσε.
Ο Βέλγος υπουργός θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: «Έχουν ήδη γίνει πολλά για τους Έλληνες. Έλαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε.
Θετική απόφαση από το Eurogroup ζητεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. «Ήρθε η ώρα για το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κοινή λογική και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζ. Πιτέλα, εν όψει της συνεδρίασης.
Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσαν όλες τις δεσμεύσεις τους με την υιοθέτηση του βασικού πακέτου μέτρων την Κυριακή, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα» και κατέληξε: «Η ομάδα μας υιοθετούσε πάντα πολύ εποικοδομητικές θέσεις υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους δολιοφθορείς και τα γεράκια της λιτότητας να επιτύχουν τους στενόμυαλους και κοντόφθαλμους στόχους τους».
«Με προίκα βαριά αντιλαϊκά μέτρα» προσέρχεται στο Eurogroup η κυβέρνηση σύμφωνα με το ΚΚΕ και προσθέτει ότι η προίκα θα μεγαλώνει για να πληρωθεί το χρέος και για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
«Αυτό προκαθορίζει ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί σήμερα θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Τέλος στα «μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης» μπορεί να βάλει ο λαός με την οργάνωση της πάλης του, με τον αγώνα του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής» υπογραμμίζει.
Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.
Πανέτοιμη να στηρίξει την όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος δηλώνει η Κύπρος, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Χάρη Γεωργιάδη.
«Η Κύπρος δεν βλέπει εξ αποστάσεως τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Για το ζήτημα του χρέους έχουμε ξεκάθαρη άποψη και είμαστε πανέτοιμοι, παρά τις δικές μας δυσκολίες και το κόστος από το πρώτο ελληνικό PSI που αποτέλεσε το τελικό πλήγμα για τις τράπεζες, να στηρίξουμε την όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος», σημείωσε μιλώντας στον Alpha 989.
Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «δεν θα είναι εύκολη (η ρύθμιση του χρέους) αλλά πλέον επιβάλλεται και ερμήνευσε τη στάση του ΔΝΤ ως θετική.
«Πρέπει να συμβεί σε συνάρτηση με μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Από μόνη της η ελάφρυνση του χρέους δεν θα οδηγήσει πουθενά», πρόσθεσε.
Αισιόδοξος για συμφωνία επί της αρχής σήμερα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Πρέπει να δουμε με ακρίβεια τι έχει δεχτεί το ελληνικό Κοινοβουλιο και αν έχουν πάει όλα καλά, θα πρέπει να συζητήσουμε κα ιμε το ΔΝΤ, σημείωσε.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ναι μεν ότι υπάρχουν διαφορές, όμως τόνισε οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε αντιδικία με το ΔΝΤ.
Επανέλαβε παράλληλα τη θέση ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο Πολ Τόμσεν.
Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόγραμμα.
Σόιμπλε: Δεν έχουμε καμία φιλονικία με το ΔΝΤ.
Σόιμπλε: Είμαι αισιοδοξος ότι σήμερα στα σημαντικά θέματα θα καταλήξουμε.