Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε την ακεραιότητα του Επιτρόπου για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, η σύζυγος του οποίου, Μικαέλα Ντομέκ, εμφανίζεται στα Panama Papers ως υπεύθυνη επί σειρά ετών της εταιρείας Rinconada Investments, που ιδρύθηκε σε αυτό τον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Αμερικής.
Όπως κάθε Επίτροπος από τους 28 της ομάδας Γιούνκερ –η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2014– ο Κανιέτε χρειάστηκε να συμπληρώσει μια «δήλωση συμφερόντων» που αναφέρει κυρίως την επαγγελματική δραστηριότητα ή την οικονομική συμμετοχή του ιδίου ή της συζύγου του που μπορεί να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Επίτροπος Κανιέτε, η δήλωσή του φαίνεται να συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς που ορίζεται για τους επιτρόπους», διότι περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία της συζύγου του, διευκρίνισε. «Όσον αφορά την εταιρεία η οποία αναφέρεται στα ΜΜΕ, σύμφωνα με όσα μας έχει πει ο κ. Κανιέτε, δεν δραστηριοποιείτο πολλά χρόνια προτού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Νοέμβριο του 2014», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το ιταλικό L' Espresso, τουλάχιστον 1.000 Ιταλοί βρίσκονται ανάμεσα στα ονόματα τα οποία αναφέρονται στα έγγραφα της Mossack Fonseca.
Τη λέξη Panama φέρονται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, να λογοκρίνουν οι κινεζικές αρχές στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι του ΚΚ Κίνας φέρονται να εμπλέκονται με offshore εταιρείες, μεταξύ αυτών και η οικογένεια του προέδρου της χώρας Σι Τζινπινγκ.
Διευκρινίσεις για την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση των εγγράφων των Panama Papers δίνει με ανακοίνωσή του ο Σταύρος Παπασταύρου.
«Η εταιρεία Roshen του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συνεχίζει να πληρώνει όλους τους φόρους της στην Ουκρανία», τόνισε η νομική εταιρεία Avellum.
Διαχρονικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υπέρ της ανάληψης δράσης κατά των φορολογικών παραδείσων, τόνισε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ.
«Είχαμε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό τον τομέα τα τελευταία τρία χρόνια απ' όσο είχαμε τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για καλή ευκαιρία να τεθούν περιορισμοί στο ζήτημα των offshore.
Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Panama Papers «το μόνο όνομα Έλληνα που αναφέρεται είναι του κ. Παπασταύρου, ο οποίος ήταν ο επίσημος διαπραγματευτής της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα και ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι συμμετέχει σε εταιρείες που μπορεί, όπως έκανε ο Ισλανδός Πρωθυπουργός, να πόνταραν σε πιστωτικά γεγονότα», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί.
Πολύ πιθανή η πρόταση μομφής ενάντια στον πρωθυπουργό της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής το απόγευμα (3 μ.μ. τοπική ώρα - 5.μ.μ. ώρα Ελλάδος), με αφορμή τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Εμπλοκή και πολιτικών από τη Βραζιλία στα Panama Papers.
Τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε έχει χορηγήσει επισφαλή δάνεια έδωσε η κυπριακή τράπεζα RCB, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers.
«Η RCB Bank, ως αρχή, δεν παρείχε και δεν παρέχει επισφαλή δάνεια» διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι πάντα ενεργεί με διαφανή τρόπο, διαθέτοντας κάθε πληροφορία στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, η τράπεζα χορήγησε κατά το παρελθόν, ένα τεράστιο επισφαλές δάνειο σε πρόσωπο, το οποίο συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημειώνεται ότι με τον Ρώσο πρόεδρο σχετίζονται ροές χρήματος, συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Η RCB είναι θυγατρική της ρωσικής τράπεζας VTB, στην Κύπρο.
Πηγή: Reuters
H κυπριακή τράπεζα RCB Bank, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις των Panama Papers, ξεκαθαρίζει ότι «ούτε παρείχε, ούτε παρέχει επισφαλή δάνεια»
Ο Λιονέλ Μέσι και το επιτελείο του ετοιμάζονται να υποβάλουν μήνυση κατά της Διεθνούς Κοινοπραξίας των δημοσιογράφων - ερευνητών (ICIJ) και κατά της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» σχετικά με τα δημοσιεύματα που προήλθαν από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ για συμμετοχή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην έρευνα των Panama Papers.
Αυτό γράφει η καταλανική εφημερίδα «Sport» επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην οικογένεια του άσου της Μπαρτσελόνα, ο οποίος εντός της ημέρας αναμένεται να κάνει δήλωση για το θέμα.
Ο Μέσι, σύμφωνα με την έρευνα η οποία στην Ισπανία δημοσιεύθηκε από τις «El Confidencial» και «La Sexta», διατηρούσε offshore εταιρεία στο φορολογικό παράδεισο του Παναμά, προκειμένου να αποκρύψει έσοδα από τα δικαιώματα της εικόνας του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο φέρεται να μετέφερε την έδρα της Roshen στις βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2014 και ενώ η σύγκρουση με τη Ρωσία βρισκόταν στο απόγειό της.
Πρόσβαση στα έγγραφα των αποκαλύψεων των Panama Papers δεσμεύεται να αποκτήσει το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Μισέλ Σαπέν.
Παγκόσμιες αναταράξεις προκαλεί η διαρροή εκατομμυρίων απόρρητων εγγράφων (Panama Papers) στα οποία αποκαλύπτονται στοιχεία για τους φορολογικούς παραδείσους που χρησιμοποιούν ανώτατοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από όλο τον πλανήτη για να κρύβουν μέρος του πλούτου τους.
Τα έγγραφα (11 εκατομμύρια τον αριθμό) αποτελούν διαρροή από την νομική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca.
Τα Panama Papers αποκαλύπτουν πώς η εταιρεία διευκόλυνε τους πελάτες της να ξεπλένουν χρήμα, να φοροδιαφεύγουν και να παρακάμπτουν διεθνείς κυρώσεις.
Η ίδια η εταιρεία απαντά ότι λειτουργεί για 40 χρόνια και καμία πράξη της δεν έχει κριθεί ποινικά κολάσιμη.
Εμπλοκή μεταξύ άλλων για τους ηγέτες Ρωσίας, Κίνας, Μεγάλης Βρετανίας, Ισλανδίας, Αργεντινής, Ουκρανίας και Πακιστάν. Περισσότερα εδώ
Οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία μετά τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρρευσαν για τους πελάτες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, με έδρα της τον Παναμά.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων».
Η Mossack Fonseca διατηρούσε γραφείο στην Ολλανδία που έκλεισε τον περασμένο μήνα ύστερα από πενταετή λειτουργία.
Στα Panama Papers φέρεται να αναφέρεται και το όνομα του πρώην προέδρου του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.
Η ειδική σελίδα που δημιούργησε η γερμανική Süddeutsche Zeitung με τον «οδικό χάρτη» των αποκαλύψεων (στα αγγλικά): http://panamapapers.sueddeutsche.de/en/
Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αδίκημα στην περίπτωση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, τόνισε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.
Ο Βλάντισλαβ Κουτσένκο τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή του στοιχεία ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε ποινικά κολάσιμη πράξη.
Για την εμπλοκή των παιδιών του πρόεδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο σκάνδαλο των Panama Papers, η Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε ότι «τα παιδιά του προέδρου είναι ενήλικοι πολίτες και μπορούν να έχουν όποια επιχειρηματική δραστηριότητα επιθυμούν. Αυτό δεν απαγορεύεται από κανέναν νόμο».
Η σουηδική τράπεζα Nordea, σε ανακοίνωσή της, απορρίπτει τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι από το 2009, έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας. «Οι δραστηριότητές μας στο Λουξεμβούργου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη σχετική νομοθεσία» συνεχίζει.
Για «πουτινοφοβία» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στα Panama Papers, χωρίς ωστόσο να δώσει εξηγήσεις για την φερόμενη ως εμπλοκή συνεργατών του προέδρου της Ρωσίας και ρωσικής τράπεζας σε δίκτυο το οποίο ξέπλενε μαύρο χρήμα. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι στις αποκαλύψεις δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο και τίποτε νέο».
Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσον ο Ντέιβιντ Κάμερον και η οικογένειά του διατηρούν μέρος της περιουσίας τους σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore), τονίζοντας ότι πρόκειται για «ιδιωτικό και όχι κυβερνητικό ζήτημα».