Τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έχει αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Πέμπτη
14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
15:40-15:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς
16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:45-22:00 Γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.
Παρασκευή
9:15-9:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
10:00 Πρωινό εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και πρωθυπουργού της Τουρκίας.
«Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη στην Ε.Ε.. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.
Δεν θα συναινέσει η Κύπρος σε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η έναρξη συζήτησης ανοίγματος των όποιων ενταξιακών κεφαλαίων που αφορούν την Τουρκία και τα οποία έχουν παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να ξεκινήσει μόνον με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης από τις Βρυξέλλες.
Ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος έχει παγώσει κάποια ενταξιακά κεφάλαια που θα πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Άγκυρα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπριο, όπως οφείλει να κάνει με βάση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Έστειλε μήνυμα ότι το όποιο θέμα αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια και τι θα γίνει, δεν εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία.
Την ανάγκη επίτευξης «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες και καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της Ε.Ε.
Το προσχέδιο απόφασης Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό το οποίο έχει προετοιμάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times.
Στο προσχέδιο τονίζεται ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για τον διαχωρισμό δικαιούμενων άσυλο και παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά από εδώ κι εμπρός θα είναι οι αρχές της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται σχετικά αόριστα η προοπτική ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επαναλαμβάνονται επίσης οι λεπτομέρειες γύρω από τον μηχανισμό μετεγκατάστασης Σύρων απευθείας από την Τουρκία στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, εφ’ όσον αυτοί έχουν φτάσει παράτυπα στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Η επανεισδοχή, ωστόσο, από την Ε.Ε. στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών χαρακτηρίζεται προσωρινό και έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο. Γίνεται τέλος αναφορά στην παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά για τη λειτουργία του μηχανισμού επιστροφής των μεταναστών στο τουρκικό έδαφος.
Στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει σε αυτή την σύνοδο, στην οποία λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή.
Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Κλίμα αισιοδοξίας για μια καλή συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας επικρατούσε, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί επαρκής χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ κατά την τριημερή τους συνάντηση: 1) την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, 2) την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, 3) την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από Τουρκία προς τα κράτη-μέλη και 4) τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν συζητήθηκε στην τριμερή η ελληνική οικονομία, κυβερνητική πηγή απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι αποκλειστικό θέμα συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η συμφωνία με την Τουρκία.
Άρχισε η συνάντηση των ηγετών σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετέχει ως παρατηρητής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε τόνισε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας αγγίζει «τα όρια» του διεθνούς δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία πρέπει «να κλείσει οπωσδήποτε»
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Γκιόργκε Ιβάνοφ είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς και για την απαιτούμενη ευρωπαϊκή βοήθεια στην περιοχή.
Την ελπίδα ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ.
«Yπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο και επανέλαβε πως η Λευκωσία από την αρχή έθεσε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις.
«Είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο» σημείωσε, όμως είπε ότι «ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο». «Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο» κατέληξε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν μπορούν να έλθουν όλοι στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει νόμιμη οδός για την είσοδο προσφύγων και να κλείσουν όλες οι παράνομες δίοδοι, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα της στρατιωτικής λύσης για το Κουρδικό, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ άσκησε κριτική στα 22 κράτη - μέλη που αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση.
«Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι το θέμα των μεταναστών είναι άλλο και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άλλο» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Επίσης, ανέφερε ότι «22 κράτη μέλη αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάταση. Είναι εντελώς υποκριτικό. Θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα και να συμπεριφέρονται με ειλικρινή τρόπο. Υπάρχουν κριτήρια για την μετεγκατάσταση».
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε τη γραμμή επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά τη βίζα στους Τούρκους πολίτες.
Μέρκελ: Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση με την Τουρκία ώστε να υπάρξει μια ισορροπία για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι περίπλοκες, αλλά η βάση τους καθαρή. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί.
Η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση μεταξύ των συμφερόντων της Ευρώπης και της Τουρκίας, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και στη FRONTEX, ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος.
Ουσιαστική αρωγή ζήτησε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς υπάρχει ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μονομερών πράξεων στα Βαλκάνια.
Στην ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτημα στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος ασύλου. Ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε απαραίτητο τον σεβασμό προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειάζεται συγκροτημένη αρωγή προς την Ελλάδα», είπε. «Θα πρέπει να πληρούνται και τα 72 κριτήρια ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο κατ' ιδίαν συνάντησης που θα έχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού.
Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα είχαν ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ, επισήμανε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, μετά την τριμερή συνάντηση.
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, καταγράφηηκε γενικά «πλήρης σύγκλιση απόψεων» ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής.
Η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς και η ανάγκη υποστήριξης της Ε.Ε. στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τσίπρα, οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών.