Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εξερχόμενος του κτηρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή θα είναι δύσκολη ημέρα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το Reuters.
Μέρκελ: Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Βασικό στοιχείο, να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά. Κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά.
Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι «28», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπατέλ.
«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί την Αυστρία ότι συμπεριφέρεται μονομερώς ή ότι δεν σέβεται τους πρόσφυγες», ανέφερε μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28» ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Όπως τόνισε, η Αυστρία αποτελεί τη χώρα που έχει υποδεχθεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.
Τόνισε επίσης ότι πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας.
Ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας των «28». Δεν θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου απόψε, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ.
Αξιωματούχος της Ε.Ε., τον οποίο επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, ανέφερε ότι οι 28 ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία, πάνω σε ένα κείμενο αρκετά κοντά στην αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο κ. Τουσκ. Επόμενο βήμα είναι η αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης και από τον κ. Νταβούτογλου.
Στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασφάλισης της ζώνης Σένγκεν στάθηκε ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Φινλανδία όπου βρέθηκε για σειρά επαφών για το μεταναστευτικό.
«Η πρόταση της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι μια απτή λύση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και υπολογίζω στην υποστήριξη της Φινλανδίας για να γίνει αυτή η πρόταση πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία «για την αναγκαιότητα της διασφάλισης της Σένγκεν και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».
Στο τραπέζι ετέθη και το ζήτημα της συνεργασίας με την Τουρκία αλλά και το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι μεταναστευτικές διαδρομές.
Το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Διάλειμμα 20 λεπτών στις εργασίες της Συνόδου των «28», για διαβουλεύσεις.
Δυσκολίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την αποδοχή των όρων που περιλαμβάνει η πρόταση της Άγκυρας, για την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, «βλέπει» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, συζήτησε για τις δυσκολίες αυτές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία.
Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί κάποια συμφωνία που, όπως είπε, θα μετατρέπει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μετανάστες», πρόσθεσε.
Ξεκινά το δείπνο εργασίας με αντικείμενο το μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.
Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνόδου των 28, με ζητήματα οικονομίας και ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν. Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει το δείπνο με αντικείμενο το μεταναστευτικό.
H ασφάλεια των προσφύγων, η συνοχή της Σένγκεν και το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού ονείρου θα πρέπει να διασφαλίζονται στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής, ότι η διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους και να είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Επιπλέον, εξέφρασε την αλληλεγγύη της πολιτικής ομάδας με την Ελλάδα και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν «ανθρωπιά» και να «μοιραστούν την ευθύνη» της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.Τέλος, επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα πρέπει να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση.
Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η οποία θα προβλέπει την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι αναγκαία, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σουλτς: Ελπίζω στο τέλος της σημερινής και της αυριανής ημέρας, θα επικρατήσει η λογική και θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.
Σουλτς: 22 κράτη - μέλη της Ε.Ε. συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν πρόσφυγες. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι;
Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών.
Η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς και η ανάγκη υποστήριξης της Ε.Ε. στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τσίπρα, οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα είχαν ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ, επισήμανε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, μετά την τριμερή συνάντηση.
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, καταγράφηηκε γενικά «πλήρης σύγκλιση απόψεων» ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Η ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο κατ' ιδίαν συνάντησης που θα έχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού.
Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.
Στην ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτημα στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος ασύλου. Ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε απαραίτητο τον σεβασμό προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειάζεται συγκροτημένη αρωγή προς την Ελλάδα», είπε. «Θα πρέπει να πληρούνται και τα 72 κριτήρια ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε.