Εν μέσω αντιδράσεων η ψήφος εμπιστοσύνης

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 17:36
UPD:18:42

A- A A+

Με διαρροές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έντονες επικρίσεις από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και διαφωνίες για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο νέο σχήμα ακόμη και από μέλη κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτό, κλείνει, με ομιλία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, περί τις 18.30, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και αρχίζει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Τσετίν Μάντατζη, καθώς και ο Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ έχουν έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση, ενώ και άλλοι βουλευτές δήλωσαν πως στηρίζουν το νέο σχήμα, εκφράζοντας όμως διαφόρων ειδών ενστάσεις. Στους διαφωνούντες με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση προστέθηκε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας πάντως πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Από την πλευρά του, ο ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης έκανε λόγο για ένα αφανή πόλεμο κατά του Πρωθυπουργού μέσα και έξω από την χώρα, ενώ κατά την ομιλία του νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη στήριξη της του κόμματός του στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν την θητεία της την υπονομεύουν.

Τ. Γιαννίτσης: Αφανής πόλεμος κατά του Πρωθυπουργού

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε πως «παράλληλα με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης για να πάει μπροστά η Ελλάδα, υπάρχει ένας αφανής υπόγειος πόλεμος, με στόχο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη χώρα, πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού λαού και αυτοί που τον κάνουν δεν έχουν ονοματεπώνυμο».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ταυτόχρονα, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι «το 1994 ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε αποφασιστικά μια τιτάνια μάχη και την κέρδισε, για να μην υποτιμηθεί η δραχμή, παρά τις τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις». «Η κοινωνία έχει υποχρέωση να έχει μνήμη και να αντιστέκεται στις λοβοτομές. Υπάρχουν δυνάμεις που δρουν υπόγεια, παίζουν ή φλερτάρουν με την εμβάθυνση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννίτσης επέκρινε όσους μιλάνε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι «η εθνική κυριαρχία κερδίζεται με πολιτικές που προσφεύγουν λιγότερο στα δάνεια, με πολιτικές που κατανοούν μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η δανειοδότηση».

Διαρροές από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την ίδια ώρα, μετα τον κ. Πάνο Καμμένο (ΝΔ) και τον κ. Τσετίν Μάντατζη (ΠΑΣΟΚ), άλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρήστος Κατσούρας ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τη «μιντιακό δημιούργημα».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την πρόθεσή του να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γνωστοποίησε νωρίτερα ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ειδικότερα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμπλεύσει «χέρι-χέρι με όσους εμποδίζουν και ναρκοθετούν τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας με την ακροδεξιά ρητορική τους». Ωστόσο, όπως είπε, εμπιστεύεται τις ικανότητες του Λουκά Παπαδήμου τον Λούκα Παπαδήμο για τις ικανότητες του.

Ο βουλευτής είπε ακόμη ότι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου «η μειονότητα είδε έναν ειλικρινή πολιτικό» και αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για αυτήν. Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ότι «με τα λεγόμενά του στο παρελθόν πλήγωσε τη μειονότητα» και εξέφρασε την ελπίδα «με το πέρασμα των χρόνων να έχει αποκτήσει ωριμότητα και να έχει προχωρήσει σε άμβλυνση κάποιων ακραίων θέσεων που είχε».

Ενστάσεις και από άλλους βουλευτές

Ενστάσεις διατύπωσαν και άλλοι βουλευτές που πήρα το λόγο κατά τη συζήτηση. «Ναι υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που σχετίζονται με το μίνιμουμ των απαιτήσεων του πολίτη στην καθημερινότητά του» λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκτίμησε πάντως πως αν συνεχιστούν τα διαλυτικά φαινόμενα του κράτους και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει την ίδια τύχη μ' εκείνες του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση Παπαδήμου, όμως επισήμανε ότι δεν ξεκίνησε καλά, καθώς «όλη η διαδικασία είναι μίζερη».

Αναφερόμενος στη λειτουργία των δύο μεγάλων κομμάτων τα χαρακτήρισε «κελύφη αδειανά», που έχουν μόνον πολιτικές ηγεσίες και την ομήγυρη αυτών που αποφασίζουν. «Είμαστε σε πριγκιπάτο κι αν όπως λένε θα έρθει νόμος για λίστα υποψήφιων βουλευτών, που δεν εξασφαλίζει τις νόμιμες διαδικασίες και την συλλογικότητα στα κόμματα, θα διορίζονται στη Βουλή οι φίλοι των αρχηγών και θα γίνουμε σουλτανάτο» είπε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζώης δήλωσε ότι με δυσκολία μπορεί να ανεχθεί στην κυβέρνηση τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο χαρακτήρισε «μοιραίο πρόσωπο».

«Ζούμε στον αστερισμό του παραλόγου» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Παπαχρήστος για να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό «με τον ένα αρχηγό να παριστάνει τον σκιώδη πρωθυπουργό, ο άλλος τον επερχόμενο και ο τρίτος τον κατασκευαστή πρωθυπουργών».

Αναφερόμενος στην νέα κυβέρνηση είπε πως εκφράζει «αγοραία αντίληψη» της Δημοκρατίας, τόνισε πως όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει δεν παραχωρεί την εντολή του ελληνικού λαού, παρά την παραδίδει, ενώ επισήμανε πως η πολιτική που θα ακολουθείται και από την κυβέρνηση αυτή δεν αποτελεί τη λύση αλλά το πρόβλημα. Καταλήγοντας ανέφερε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι πολιτικός, αφού άσκησε δημοσιονομική πολιτική, την κορυφαία πολιτική, εκλεγμένος, όμως, δεν είναι.

Γ. Τραγάκης: Όποιος καταψηφίσει διαγράφεται

Από πλευράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης διεμήνυσε πως όποιος βουλευτής του κόμματος δεν ακολουθήσει την κομματική γραμμή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος. Με αυτή τη δήλωση προανήγγειλε ουσιαστικά τη διαγραφή του Πάνου Καμμένου που έχει δηλώσει ανοικτά ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μιλώντας στον Βήμα FM και ερωτηθείς εάν η απουσία βουλευτή την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας αποτελεί αμφισβήτηση της επίσημης γραμμής του κόμματος, ο κ. Τραγάκης απάντησε θετικά.

Αντ. Σαμαράς: Οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου δεσμεύουν τη χώρα

Κατά την τοποθέτησή του το πρωί στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εμμέσως στην άρνησή του να παράσχει έγγραφες δεσμεύσεις στην ΕΕ, τονίζοντας πως η στήριξη που δίνει στη νέα κυβέρνηση συνιστά τη μεγαλύτερη δέσμευση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διευκρίνισε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τα νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί, ενώ εξέφρασε ακόμη τη συμφωνία του κόμματός του με την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και την ανάγκη να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα το ταχύτερο δυνατό.

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, για να γίνει αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. «Δεν φταίει μόνο η κακή εφαρμογή του προγράμματος αλλά και η κακή συνταγή του προγράμματος», παρατήρησε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί αν επανεξεταστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Οσον αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και σημείωσε ότι φοβάται «την πυροδότηση εκρήξεων».

Υπογράμμισε πάντως για ακόμη μία φορά τη θέση ότι το νέο σχήμα «είναι προϊόν ανάγκης για να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας, να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο εσωτερικό και να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ».

Όπως είπε, «την αποστολή της την έχουμε ορίσει σαφώς» και περιέγραψε το τρίπτυχο να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να προωθηθεί η ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

«Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν την θητεία της την υπονομεύουν αυτήν την κυβέρνηση δεν την ευνοούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και παρατήρησε ότι «η ομαλότητα θα εξασφαλιστεί στο επόμενο τρίμηνο, όσο ο λαός γνωρίζει ότι μετά θα του δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί». Σε αντίθετη περίπτωση (επιμήκυνση της θητείας της) εκτίμησε ότι θα υποκινηθεί κοινωνική έκρηξη.

Πάντως, επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντική και ότι είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα τη στηρίξει για να πετύχει την αποστολή της.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σαμαράς είπε ότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ, όταν «ήταν άμεση ανάγκη η λύση του αδιεξόδου» και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε ήταν «πρωτοβουλία που κλόνισε πλήρως την αξιοπιστία της χώρας» και πως η χώρα ήταν ακυβέρνητη.

Γ. Καρατζαφέρης: Προχωρήστε κι ας γαυγίζουν σαν σκυλιά

Τη στήριξή του στο Λουκά Παπαδήμο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας την πίστη του ότι «έχουμε στο τιμόνι τον καλύτερο τεχνοκράτη ο οποίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση» και λέγοντας «ναι» στη νέα κυβέρνηση «χωρίς βέτο και αστερίσκους».

TV ΛΑΟΣ

«Όταν το καραβάνι προχωράει και γαυγίζουν τα σκυλιά δεν θα σταματήσει, προχωράει... πόσο μάλλον αν αυτά είναι πεκινουά και κανίς», είπε με νόημα απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Επιπλέον, σχολιάζοντας την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούνται επιτακτικά από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε και πάλι απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο: «Θα πάτε να τους πείτε ότι στη γλώσσα μας υπάρχουν δύο λέξεις που δεν τις έχουν στο λεξιλόγιό τους, υπάρχει μπέσα και φιλότιμο και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που σας στηρίζουν έχουν και μπέσα και φιλότιμο, υπογραφή δεν χρειάζεται».

Πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε αντίθετος με το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο. «Δεν έπρεπε να χετε τόσα μέλη στο υπουργικό δείχνει δυσκινησία» είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στα 37 μέλη του υπουργικού συμβουλίου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε: «Γιατί αυτή η πλεονεξία; Γιατί αυτό το κυνήγι της καρέκλας;».

Κάλεσε δε τους προερχόμενους από ΠΑΣΟΚ υπουργούς να ελέγξουν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους για να ενισχυθεί πάσει θυσία αυτή η κυβέρνηση. Οπως είπε, «θα ενισχυθεί μόνο αν δεν υπονομεύεται από ιδιοτέλειες, από στημένες αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Καρατζαφέρης τονισε πως «θα στηρίξουμε την προσπάθεια χωρίς βέτο και αστερίσκους» και ευχήθηκε: «Καλό δρόμο κ. Πρωθυπουργέ».

Οι αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. «Το ΠΑΣΟΚ δεν χωρίζεται σε βαθύ ή ρηχό», είπε, «έχει 37 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στο τόπο, με όλα τα στελέχη του, που είναι πηγή δύναμης του. Το ΠΑΣΟΚ θα τιμήσει την υπερηφάνεια του Ελληνα. Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ευθύνης και στήριξης αυτής της νέας πορείας που εμείς εγκαινιάσαμε».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Αντιπαράθεση Π. Ευθυμίου - Γ. Καρατζαφέρη - Π. Λαφαζάνη

Αντιπαράθεση Π. Ευθυμίου - Γ. Καρατζαφέρη - Π. Λαφαζάνη

ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ, με το σύνολο των ομιλητών και των υπουργών του, ξεκαθαρίσαμε ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου».

«Είμαι σίγουρος για εσάς προσωπικά και για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΑΟΚ που περπατάτε στη διαφάνεια. Για τους λαγουμιτζήδες φοβάμαι», απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης παρενέβη κατηγορώντας τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ότι παίζουν βρώμικα πολιτικά παιχνίδια πάνω στα ερείπια της χώρας.

«Αν κάτι έγινε σαφές από τις παρεμβάσεις των αρχηγών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έγινε για ένα και μόνο λόγο. Για να δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα με αυτή την απαράδεκτη συμφωνία και να γίνει ντεκόρ για να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια τα κόμματα που συμμετέχουν και να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία την οποία ξεκίνησαν από το βήμα αυτής της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά της συμμετοχής ακροδεξιών υπουργών στη νέα κυβέρνηση ο Χ. Καστανίδης

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης ξεκαθαρίζει ότι θα περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του την κυβέρνηση Παπαδήμου, όχι όμως και τους υπουργούς που συμμετέχουν σε αυτήν και «υπηρέτησαν την χουντική Δεξιά ή είναι γνήσιοι απόγονοι του δικτατορικού καθεστώτος».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο κ. Καστανίδης ερμηνεύει την ψήφο του και καθιστά σαφή τη θέση του ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον του.

Εξηγεί, όμως, πως «αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή