«Ψαλίδι» σε επιδόματα και δώρα, αύξηση ΦΠΑ

Πρόσθετα μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 11:04
UPD:19:00
A- A A+

Περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού στο δημόσιο τομέα κατά 30%, αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και «πάγωμα» όλων των συντάξεων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Οι μειώσεις κατά 30% σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2010.

Όπως διευκρίνισαν κυβερνητικά στελέχη, οι περικοπές δεν θα ισχύσουν για τα δώρα των συνταξιούχων, ενώ δεν θα υπάρξει επέκτασή τους και στον ιδιωτικό τομέα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανακοινώνει τα νέα μέτρα

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανακοινώνει τα νέα μέτρα

Επίσης, αποφασίστηκαν επιπλέον περικοπές 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα μέτρα θα αποδώσουν συνολικά 4,8 δισ. ευρώ, και όπως διευκρίνισε, «50% θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών και και το άλλο μισό από αυξήσεις στους φόρους».

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, οι αυξήσεις θα είναι από το 4,5% στο 5%, από το 9% στο 10%, και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο, από το 19% στο 21%.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει νέα αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

Oι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, ενώ τις κυβερνητικές αποφάσεις θα εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, ο πρωθυπουργός άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν δεν υπάρξει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, εάν δεν λάβει τη στήριξη της ΕΕ», δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν τω μεταξύ συγκεντρωμένοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν συνταξιούχοι, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κοτζιά.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας ΓΣΕΕ , της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ , της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ .

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης (σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της) οι συνέταιροι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συναντιούνται μαζί της. Προστρέχουν οι πρόθυμοι για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική, για να δώσουν γη και ύδωρ», σχολίασε το ΠΑΜΕ. Δηλώσεις για τα νέα μέτρα θα κάνει στις 13:00 η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον Περισσό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, διοργανώνει συγκεντρωση διαμαρτυριας για τα κυβερνητικα μετρα, αύριο Πεμπτη, 4/3 στις 06:00 μμ, στα Προπυλαια.

Προειδοποίηση ΑΔΕΔΥ για κοινωνική έκρηξη

Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποίησε η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για κοινωνικές εκρήξεις υπό το βάρος των νέων μέτρων. «Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης Ηλίας Ηλιόπουλος. «Ο λαός σε λίγο θα αρχίσει να πεινάει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς