Την αναγκαιότητα των έκτακτων μέτρων «για την επιβίωση της χώρας και της οικονομίας» υπογράμμισε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρωθυπουργός.
«Πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να ανασάνουμε, για να βγει η χώρα από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο πακέτο μέτρων.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε επιπλέον λόγο για την αναγκαιότητα της λήψης των αποφάσεων. Δεν ήταν «απλώς επιλογή», είπε και επισήμανε την αναγκαιότητά τους για την επιβίωση της χώρας και της οικονομίας.
Οι αποφάσεις, πρόσθεσε, ήταν αναγκαίες για «να ανασάνουμε, για να δώσουμε τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο».
Προηγουμένως, στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, ενώ ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι στη δύσκολη συγκυρία «πρέπει να προσφέρουν περισσότερο αυτοί που έχουν τα περισσότερα».
«Κύριε Πρόεδρε, δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Δύσκολες μέρες», συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.
«Δύσκολες μέρες, αλλά αναγκαία τα όσα αποφασίσαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών. «Δείχνουμε όμως, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις», παρατήρησε και συνέχισε λέγοντας:
«Είναι το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη». «Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας», τόνισε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.
«Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε», απάντησε ο κ. Παπούλιας και σημείωσε πως «πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα».
Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Περιμένουμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης»
Νωρίτερα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν έχει βοήθεια από την Ε.Ε.. Όπως είπε, η Ελλάδα περιμένει την αλληλεγγύη της Ευρώπης για να πολεμήσει την οικονομική κρίση.
Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας ΓΣΕΕ , της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ.