Γ. Παπανδρέου: Μάχη με τα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 15:21
UPD:18:37
WWW.PRIMEMINISTER.GR

A- A A+

Έκκληση στη ΓΣΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου της συνομοσπονδίας, τονίζοντας πως η χώρα δίνει μάχη «με τα συμφέροντα και εντός και εκτός Ελλάδας».

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρε ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Το κάναμε γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μιλήσαμε για το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν. Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την κοινωνία ολόκληρη, την οικονομία και την εργασία τις γνωρίζετε και της γνωρίζουμε όλοι».

«Με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες, όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Να αποτρέψουμε να χρειαστεί να πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκή ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία, να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη», ανέφερε.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και πάλι για «εμπόλεμη κατάσταση», διευκρίζοντας πως η χώρα δίνει μάχη «με τα συμφέροντα και εντός και εκτός Ελλάδας».

Συνεχίζοντας εξέφρασε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανατρέψει την κατάσταση «ώστε να πάρουμε την τύχη στα δικά μας χέρια» και να σταματήσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αγορών, ως «έρμαιο των κερδοσκόπων».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η εποχή της σπατάλης και της διαφθοράς έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή «να ανατρέψει τα πάντα στη χώρα και να φέρει τη δικαιοσύνη, αλλά σήμερα προϋπόθεση για τη δικαιοσύνη είναι η σωτηρία της πατρίδας μας».

Με το φορολογικό κλείνει ο κύκλος της αδικίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάνοντας αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη «κλείνει ο κύκλος της αδικίας (...) τελειώνουν οριστικά οι αδιανόητες φοροαπαλλαγές και τα εξοργιστικά προνόμια των λίγων» και φορολογούνται «από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι τα μερίσματα από τις μετοχές και από τις "οφ σόρ" επιχειρήσεις μέχρι και η εκκλησιαστική περιουσία» και «μειώνονται οι συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και αλλαγών, προς το συμφέρον του πολίτη, εάν παρατηρηθούν «λάθη».

Μήνυμα στους φοροφυγάδες

«Όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματά τους, να ξέρουν ότι τα πράγματα πλέον άλλαξαν. Δεν γίνεται να πληρώνουν τη φοροδιαφυγή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Το κράτος αλλάζει, ώστε αντί, να υποκύπτει στην εξαγορά, τη διαφθορά και την ανομία, να σταματήσει επιτέλους την ατιμωρησία. Είναι ένα μήνυμα που θέλω να περάσω εδώ. Να τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας, όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Στρεφόμενος κατά της ΝΔ, χαρακτήρισε «ιστορικές και αυταπόδεικτες» τις ευθύνες της, τονίζοντας ότι η χώρα πληρώνει «βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο».

Αφού επισήμανε πως «οι ημέρες που περάσανε και οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες», δεσμεύτηκε έναντι των εργαζομένων και των όλων των πολιτκών πως «οι προσπάθειές μας θα πιάσουν τόπο».

Προτεινόμενα για εσάς